СРЕДСТВА од закупа простора школе не треба да уплаћују у буџет, сматрају у Друштву директора школа Србије. Они ће министру просвете, градоначелнику Београда и градском секретаријату за образовање упутити образложење због чега та средства треба да остану школама. Ово је у петак договорено на скупштини Друштва директора основних и средњих школа и предшколских установа Србије, која је одржана у Техничкој школи на Новом Београду.

Директор ове школе Веско Вуковић истакао је да образовне установе овај новац користе за плаћање струје и подмиривање других трошкова, јер оно што добију из буџета често није довољно да се измире сви рачуни.

Одредба по којој новац од кирије мора да се даје у буџет донета је пролетос, а школе у Београду тада су од надлежних добиле препоруку да сачекају са уплатама.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Новац од закупа остаје школи

Међутим, каже Вуковић, све је остало недоречено, па је једно од решења да се пише на надлежне адресе како би се образовне установе ослободиле ове обавезе.

- Око 300 школа у Београду углавном издају фискултурне сале. Ако би се с тим престало, замрли би мали спортови у Србији, јер нама тренери кажу да не би имали простор у коме би тренирали децу - навео је Вуковић.

Неки директори предложили су и да се школама, ако не могу да задрже цео износ од издавања простора, остави бар половина зарађеног новца.

Дејан Недић, председник Скупштине Друштва директора, најавио је састанак директора гимназија са надлежним из Министарства просвете како би се разговарало о проблемима са реформом наставе. А проблеми су, како су нам испричали директори, што је реформа 2018. уведена "наврат-нанос", а то је донело много мука:

- Планове и програме за први разред прошле и други разред ове године добили смо месец дана пред почетак школе. Још не знамо шта ће деца учити у трећем и четвртом разреду. Имамо предмете, али немамо програме, па наставници не знају како да припреме часове. Градиво неких нових предмета могло је да буде распоређено у постојеће предмете. Овако деца имају 17, 18 предмета, сваки дан по седам часова и готово је немогуће да постигну све да науче. Све ово ствара и велике проблеме при организовању наставе.

- Ни најбољи ђаци не могу "у цугу" да наброје предмете које имају - каже нам директор једне гимназије из унутрашњости Србије.


"КРИВЦИ" ЗА УСПЕХ

ДРУШТВО директора је трећи пут изабрало Дејана Недића за председника Скупштине Друштва. Скупштини је присуствовао и помоћник министра просвете Александар Пајић, који је навео да успешност школе 80 одсто зависи од њеног директора.