Peter Handke je zbog svega što je uradio u Srbiji "persona gratišima", najpoželjnija moguća osoba, i u svakom trenutku je dobrodošao i u Beograd i u svako drugo mesto, kazao je u izjavi Tanjugu Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

PROČITAJTE JOŠ - 
Zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu koju nije ni dobila

"Osobi njegovog intelekta i dela lepiti etikete koje vidimo poslednjih dana je sramota koja služi na čast onima koji to čine", naveo je Đurić, koj je oštro osudio uvrede na račun pisca, čestitao mu Nobelovu nagradu i to posebno u ime građana Srbije sa Kosova i Metohije, "uz koje je stajao onda kada je bilo najteže i o čijem postojanju, vekovnim iskušenjima i stradanju je postojano širio istinu po svetu".

PACOLI PROGLASIO HANDKEA "PERSONOM NON GRATA" NA KOSOVU

Odlazeći ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli odlučio je da književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost proglasi "personom non grata" na Kosovu zato što je, kako navodi, Handke podržavao Slobodana Miloševića i negirao genocide na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

"Danas sam odlučio da Peter Handke nije dobrodošao na Kosovo. On je osoba koja je nepoželjna od danas. Negiranje zločina i podrška zločincima je užasan zločin", napisao je Pacoli na Tviter profilu.

Čuvenom austrijskom piscu juče je u Stokholmu uručena Nobelova nagrada Švedske akademije nauka. Predstavnici nekoliko zemalja odbili su da prisustvuju ceremoniji, a ranije danas je Handke proglašen nepoželjnim u Kantonu Sarajevo, u Bosni i Hercegovini.