Iliri su bili Srbi, a ne Albanci: Goran Šarić priredio spektakularno predavanje u Novom Sadu

J.S.

10. 12. 2019. u 22:42

Илири су били Срби, а не Албанци: Горан Шарић приредио спектакуларно предавање у Новом Саду

Foto: Pres služba KCNS

Predavač se osvrnuo i na Kosmet iznoseći stav da ne treba pristati ni na kakvu podelu te teritorije
Pre par godina niko nije mogao da sanja da će 17 država povući priznanje Kosova. Bivše države SFRJ treba da se ujedine po pitanju migrantske krize - poručio Šarić kome najviše prete Albanci jer tvrdi da oni nemaju ilirsko poreklo


ZAJEDNIČKI problem zemalja bivše Jugoslavije nije samo što smo na periferiji Evrope nego to što nam guraju migrante. Migrantska kriza je nešto na šta nismo računali a što nas je zadesilo. Ako se ne budemo ujedinili, ne u državnu zajednicu nego da zajedno branimo svoje interese, nećemo dobro proći – poručio je Goran Šarić, katolički teolog i istoričar koji je večeras u Kulturnom centru Novog Sada održao tribinu „Vreme Ilira.”


Pred nekoliko stotina Novosađana, Šarić se zatim osvrnuo na raspad Jugoslavije navodeći da su tu državu rasturili centri moći iz SAD, Zapada, Vatikana i Nemačke ali ne bez naše pomoći. Domaće udbaško-partijske strukture bile su zavrbovane od strane CIA-e, Amerikanaca i Engleza.


Predavač se osvrnuo i na Kosovo i Metohiju iznoseći stav da ne treba pristati ni na kakvu podelu te teritorije. Podsetio je da pre nekoliko godina niko nije mogao da zamisli da će 17 zemalja povući priznanje Kosova a sada postoje takve najave čak i iz Italije.


- Niko nikada nije dobio bitku tako što se povukao, te da Srbija ne treba da se povlači jer ima drugu šansu - naglasio je Šarić čija predavanja izazivaju veoma veliko interesovanje širom regiona.

PROČITAJTE JOŠ: HRVATSKI ISTORIČAR TVRDI: Austrougarska izmislila Albance


U nastavku predavanja u KCNS kazao je da je termin „Iliri“ uvrežen u nauci i istoriografiji a reč je o stanovnicima Balkana koji su ovde živeli dve hiljade godina pre nove ere pa sve do sedmog veka.


Foto: Pres služba KCNS


- Oni su svoje kolonije imali i u Italiji. Ta sveta zemlja Ilira širila se od Alpa do Jadrana, od Crnog mora do Karpata. Iliri su bili ratnici i umetnici, sveštenici, heroji i mučenici, sportisti i bili su – Srbi - naglasio je Šarić kojem često stižu pretnje od Albanaca zbog njegovih tvrdnji da Albanci nemaju ilirsko poreklo.

On je zatim naveo da smo „mi ovde u Podunavlju dali nekoliko Tesli, pre ovog poslednjeg Tesle“. Prvi „Tesla“ bio je onaj koji se dosetio da đubri zemlju, drugi je izmislio točak,jer prvi točak u svetu nađen je kod Ljubljane. Treći „Tesla“ je onaj koji je iscedio metal iz kamena a zatim onaj koji je izmislio kalendar.Kalendar je srpski dar čovečanstvu.Peti Tesla je izmislio pismo a Vinča jeste imala pismo.


ENTUZIJAZAM


ŠARIĆ se zahvalio na pozivu direktoru KCNS Bojanu Panaotoviću koji je, kako je naglasio, čovek sa entuzijazmom kakav se retko viđa.


Foto: Pres služba KCNS


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Republika Srpska

11.12.2019. 07:14

Ja cijenim i postujem tu cinjenicu da se Goran Saric bori za promociju istinite istorije u narodu. Kod Srba i u Srbiji postize znatne uspjehe. Ne znam kako mu ide u rodnoj republici Hrvatskoj i kod tamosnje javnosti?Goran je katolicki teolog koji je rodjen u Rijeci.

Deran

11.12.2019. 13:20

@Republika Srpska - У центру Загреба је недавно 5-6 пута узастопно напуни највећу тамошњу салу за трибине.Такође, на трибине у Загребу долазе у све већем броју са Загребачког свеучилишта професори, асистенти и студенти историје, лингвистике, антропологије и археологије.У Републици Србији се овај процес тек покренуо, али је сада свакако "грдва са брда бачена" и постаје све већа.