Ispunjena želja iz 1934. godine: Gimnazija Bora Stanković u Vranju formirala zadužbinu Dinića

J. S.

utorak, 10. 12. 2019. u 00:40

Испуњена жеља из 1934. године: Гимназија Бора Станковић у Врању формирала задужбину Динића
Supružnici su svoju imovinu, kuću na atraktivnoj lokaciji u centru grada, ostavili tada Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju

U GIMNAZIJI "Bora Stanković" formirana je Zadužbina po želji ostavilaca Nikole J. Dinića i Olge Dinić, a po testamentu iz 1934. godine. Naime, supružnici su svoju imovinu, kuću na atraktivnoj lokaciji u centru grada, ostavili tada Državnoj realnoj gimnaziji u Vranju. Po želji ostavilaca trebalo je oformiti zadužbinu koja će realizovati sve navedene zahteve ostavilaca, od nagrađivanja učenika za najbolji pisani rad povodom Savindana, nabavljanja knjiga za dar dobrim učenicima gimnazije, do nagrada učenicima najstarije OŠ u Vranju i brige o legatu.

Pročitajte još - Pre svečanog otvaranja zavirili smo u Pozorište „Bora Stanković” u Vranju (FOTO+VIDEO)

Nakon 80 godina od testamenta, škola je uspela da vrati legat i ispoštuje želju ostavilaca, koja za cilj ima da se pomažu i nagrađuju učenici Gimnazije.

Održan je i UO Zadužbine koji je pristupio radu u ostvarivanju navoda iz testamenta. Formirana je komisija za nagrađivanje i donet je plan o daljim aktivnostima u okviru zadužbine.

- Na nama je da brinemo o legatu, poštujemo želje ostavilaca i time doprinosimo zajednici - kaže direktorka Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije i upravnik zadužbine.

Ona dodaje da se krenuli u proceduru vraćanja i drugih legata koji su ostavljeni školi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije