Nasrću na nas i učenici i roditelji: Protest prosvetnih radnika u Užicu zbog rastućeg nasilja

N. JANKOVIĆ

petak, 06. 12. 2019. u 22:51

Насрћу на нас и ученици и родитељи: Протест просветних радника у Ужицу због растућег насиља
Stotinak prosvetnih radnika u Užicu u petak protestovalo zbog poslednjih slučajeva nasilja nad njima. Nekadašnji đak nasrnuo na svog bivšeg učitelja i pretio profesorki Ekonomske škole

PROSVETNI radnici Užica protestovali su u petak ispred Gradske kuće, a ovog puta povod nisu bile niske zarade, već sve učestalije, brutalnije i opasnije nasilje učenika nad učiteljima i nastavnicima. Na protestu se okupilo oko stotinu prosvetara, a primetan je izostanak roditelja, kojih bi se ovaj problem morao ticati, makar koliko i ljude koji brinu o obrazovanju njihove dece.

Direktan povod za protest su dva incidenta koja su se dogodila početkom novembra. Tada je jedan bivši đak, sada u trećoj deceniji života, pretukao svog nekadašnjeg učitelja. Ista osoba pretila je i nastavnici Ekonomske škole. Nasilnik je saslušan u policiji, protiv njega je podneta prijava. O ovim događajima, o konkretnim detaljima, učitelj ne želi da govori za medije.


PROČITAJTE JOŠ: Srpkinja krenula na grob roditelja, pa je napao albanski policajac: Snimak maltretiranja u Kosovskoj Mitrovici (VIDEO)

- Napadaju nas učenici i roditelji, omalovažavaju nas i država i javnost jer misle da smo sposobni da se pobunimo samo kada je problem u niskim zaradama. Mi radimo posao značajan za budućnost dece, ali smo izloženi pritiscima, pretnjama, uvredama, fizičkim napadima. Kad se incident dogodi, već sutradan sve tone u zaborav - rekao je Branko Nikolić, nastavnik u Srednjoj tehničkoj školi. - Država ne treba da bude prisutna samo kada šalje inspekcije da utvrdi da li smo napisali sve izveštaje i popunili tabele, da li su se školski timovi sastali. Ona mora rešavati i problem rastućeg nasilja i to ne jedino vršnjačkog o kome se najviše govori.

Prosvetari su na razgovor pozvali predstavnike Školske uprave, Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, zdravstva i medija, a posebno roditelje, da bi se u budućnosti predupredili incidenti.

Ružica Marjanović, profesor u gimnaziji, istakla je da je nedavno bila na meti uvreda jednog učenika. Od direktora je dobila savet da tuži, ali joj je u policiji rečeno da njoj upućene reči, da će završiti na naslovnici tabloida, ne predstavljaju uvredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Zariczare

07.12.2019. 08:13

poostriti kazne za roditelje dece koja prave probleme. Roditelje su odgovorni za decu do 18 godina.

oldlala

07.12.2019. 08:44

Zasto sindikati prosvete sad cute?Ovaj problem nije usamljen sigurno,a o disciplini na casovima u velikom broju skola nevredi ni pricati,nikakva reforma skolstva nevredi u atmosferi straha i nediscipline.

Jasmina

07.12.2019. 10:21

Pooštriti kaznu za učenike koji vrše nasilje u školi ali i njihove roditelje, ali i odgovorne u školi koji to zataškavaju ! Aleksin Zakon

драгана

07.12.2019. 15:14

Roditelj mora biti prekršajno ili krivično odgovoran za postupke deteta di 14 godina.

драгана

07.12.2019. 15:15

Opustite ih kućama, pa neka ih uče roditelji.A kako su ih naučili vidi se iz priloženog.