BIA OBELEŽAVA SVOJ DAN: Više od 60 šefova stranih službi na svečanosti

Tanjug

23. 10. 2019. u 13:46

БИА ОБЕЛЕЖАВА СВОЈ ДАН: Више од 60 шефова страних служби на свечаности

Foto Tanjug

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) svečanom akademijom danas, 23. oktobar obeležava 120. godišnjicu od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 godina od osnivanja BIA.

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u vladi, predstavnici 60 inostranih delegacija, diplomatskog kora, predstavnici crkava, Grada Beograda.

Vučić je, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, položio venac na memorijalni zid sa imenima poginulih pripadnika službe u sedištu BIA pre početka svečane akademije.

Akademija je počela intoniranjem himne Srbije, a nakon toga je prikazan dokumentarno-istorijski film Civilna služba bezbednosti u Srbiji, prvih 120 godina.

Pročitajte još - BIA čuva Srbiju među silama

U Srbiji su civilni bezbednosno-obaveštajni poslovi prvi put institucionalno organizovani Zakonom o dopuni i izmeni ustrojstva Centralne državne uprave iz 1899. godine, kojim je u okviru Ministarstva unutrašnjih dela formirano Odeljenje za poverljive policijske poslove, sa zadatkom "da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte zemaljske bezbednosti".

Foto Tanjug

Delokrug rada tog odeljenja obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...


OSNOVNI ZADACI BIA-e Njeni osnovni zadaci su: zaštita bezbednosti Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje Ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obrada i procena bezbednosno-obaveštajnih podataka i saznanja od značaja za bezbednost Srbije i informisanje nadležnih državnih organa o tim podacima, kao i obavljanje i drugih poslova određenih Zakonom.

Za prvog načelnika, imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a zakonom je bilo propisano da Odeljenje, pored načelnika, ima sekretara i niže službenike, kao i zasebnu arhivu u kojoj su se, "pod naročitim nadzorom i staranjem načelnika", čuvali "svi akti poverljive prirode".

Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi Odeljenja za poverljive policijske poslove 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

GAŠIĆ: I DALjE ĆU BESKOMPROMISNO VODITI BIA KA NAPRETKU

Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je na svečanosti povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

On je na skupu, kojem prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i više od 60 delegacija iz sveta kazao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.

Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

"Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji ćer činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima", rekao je Gašić na svečanosti.

ISTORIJAT BIA je formirana je Zakonom o Bezbednosno-informativnoj agenciji, koji je stupio na snagu 27. jula 2002. godine, kao posebna organizacija Vlade Srbije. Njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe srpskog društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse. BIA je civilna, nacionalna služba bezbednosti i deo je jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema Srbije, deluje na osnovu i u okviru Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata, strategije nacionalne bezbednosti, strategije odbrane i utvrđene bezbednosno-obaveštajne politike Republike.

On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je naveo, svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu.

"Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera", poručio je Gašić.

Vrednosti koje smo kao Agencija pozvani da odbranimo i koje predstavljaju suštinu i uslov postojanja države izložene su ozbiljnim realnim pretnjama i izazovima, naveo je Gašić i dodao da je BIA prva u državi koja ima odgovornost da ih blagovremenu prepoznaju, analiziraju i ocene.

"Ali to nije dovoljno, jer se od nas očekuje i da im se aktivno delujući naravno na jedan specifičan način suprostavimo. Ccak ni to nije dovoljno. Ovo vreme traži i da u toj utaknici neizostavno pobedimo", istakao je direktor BIA.

On je dodao da je BIA snažno iskoračila u pogledu tehničke opremljenosti, kao i stvaranja najboljih mogućih materijalnih i logističkih uslova koji doprinose poboljšanju kvaliyteta rada pripadnika.

Pročitajte još - Gašić zvanično postavljen za šefa BIA

"Obnovili smo i renovirali sve postojeće objekte i izgradili nove kapacitete dovodeći infrastrukturu Agencije na najviši nivo. Želimo da naši pripadnici imaju najsavremenije uslove za obavljanje svojih važnih i odgovornih poslova", rekao je Gašić.

Istakao je da je ponosan na saradnju sa MUP-om, Ministarstvom odbrane i sa pravosudnim strukturama, kao i sa ostalim državnim organima, te naveo da jedan od prioriteta Agencije ostaje dalje jačanje saardnje sa nadležnim organima unutar zemlje.

Navodeći da se danas obeležava 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti, Gašić je rekao da njenu tradiciju od 1899. godine u najboljem duhu nastavlja BIA, a da korene služenja otražbini služenja državi sežu dublje i pronalaze se još u Zakoniku Cara Dušana.

"Nastavljači smo i tradicije zaštitnika srpske nacije kojima su složene poslove u bezbednosnoj sferi poverovale vođe Prvog i Drugog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović i Miloš Obrenović", podvukao je Gašić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (69)

Miki

23.10.2019. 14:09

Treba imati dobro obucenu sluzbu bezbednosti, jer su danas veliki bezbedonosni izazovi.

Rose25

23.10.2019. 14:13

BIA odlično radi svoj posao braneći našu zemlju i naše građane, i oni najviše zaslužuju ovako svečanu proslavu.

Pedja

23.10.2019. 14:51

Prisustvo velikog broja šefova stranih službi potvrdjuje poštovanje i ugled koji uživa naša BIA i naša država.

Una

23.10.2019. 14:51

BIA je cesto izlozena ozbiljnim pretnjama i izazovima. Uvek je znala da adekvatno odgovori na njih. Svim pripadnicima ove organizacije iskrene cestitke.

Gogi

23.10.2019. 14:56

Ključne stvari: očuvanje mira i stabilnosti u regionu, nezavisnost i poboljšanje uslova rada.

Bebq

23.10.2019. 16:34

Da bi drzava bila bezbedna mora da saradjuje sa svim sluzbama a BIA doprinosi miru.

miki

23.10.2019. 17:09

Bia cuva bezbednost svih gradjana i drzave, i njihova ucinkovast je na visokom nivou.

dzo

23.10.2019. 17:09

BIA je uvek je znala da adekvatno odgovori na njih. Svim pripadnicima ove organizacije iskrene cestitke.

caca

23.10.2019. 18:09

Sve cestitke!!!! Bezbednos i stabilnost su najvazniji u svemu, a BIA svoj posao obavlja i vise nego odlicno!!!!

Hedona

23.10.2019. 19:41

Čestitke Bratislavu Gašiću koji je bezbednosnu informativnu agenciju podigao na jedan viši nivo. Danas Srbija ima predsednika koji zaista voli svoj narod i državu i radi na ekonomskom napretku i razvoju naše države.

Ana S

23.10.2019. 19:45

Ne može se osporiti činjenica da je Srbija danas mnogo bezbednija država nego što je bila pre par godina!

Jana

23.10.2019. 21:24

Sve čestitke povodom godišnjice našim agentima i hvala za trud koji ulažete u odbrani naše države.

Helena

23.10.2019. 21:26

Srbija ne zna koliko smo sigurniji zbog ovih ljudi koji svakodnevno rizikuju svoje zivote i brinu za njen narod. Čestitam im!

Dexter

23.10.2019. 22:19

Zahvaljujuci Bezbednosno informativnoj agenciji, Srbija je slobodna i bezbedna za svakog njenog drzavljanina i goste iz drugih zemalja.

Mara

23.10.2019. 23:13

Odgovorno i posveceno delovanje Bezbedosno informativne agencije cuva nasu drzavu .

AnaBanana

23.10.2019. 23:52

Cilj svake drzave je da odrzi mir i stabilnost, ali Srbiji je to prioritet zbog Kosovskog pitanja pre svega