Vršnjačko nasilje u Odžacima: Prestupniku ukor, školi tužba

Z. R.

07. 10. 2019. u 07:41

Вршњачко насиље у Оџацима: Преступнику укор, школи тужба

Foto Privatna arhiva

Učenik koji je razbio glavu drugu na času biće kažnjen ukorom direktora Kaznu će dobiti i povređeni učenik, zbog verbalnog nasilja, a njegovi roditelji najavili su tužbu protiv škole

UČENIK sedmog razreda OŠ "Branko Radičević" u Odžacima, koji je razbio glavu drugu iz odeljenja na času matematike, biće kažnjen ukorom direktora škole. To je za "Novosti" saopštio prosvetni savetnik u Školskoj upravi u Somboru Gradimir Marković. Bez kazne neće proći ni povređeni učenik, kojem će biti izrečen ukor odeljenskog starešine, zbog verbalnog nasilja i ometanja nastave.

Majka žrtve nasilja Jelena V. rekla je za naš list da je velika sramota i nepravda da bude kažnjeno dete, "kojem je u školi bio ugrožen život". Roditelji ozleđenog učenika podneće tužbu protiv škole zbog, prikrivanja povrede kao i pružanja nestručne pomoći detetu, umesto da bude pozvana Hitna pomoć.


PROČITAJTE JOŠ: Ispovest čoveka koji je otkrio aferu “Indeks”: Mučili su me i maltretirali mi ćerku, ali opet bih uradio isto

Prosvetni inspektor potvrđuje da je načinjen propust, jer je škola morala da pozove Hitnu pomoć pre nego roditelje. On, međutim, ističe da nije bilo nikakvog zataškavanja. Inspektor je najavio da će biti sproveden disciplinski postupak protiv nastavnice.

- Ne može biti opravdanje da se nastavnica nije snašla. Ona ima licencu za nastavnika, što znači da je učila kako se rešavaju pedagoške situacije. Posle opomene, koja nije bila delotvorna, morala je oba učenika da udalji iz rizične situacije, što nije učinila - kaže Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

buki

09.10.2019. 01:25

Nema pravo da izbaci učenika sa časa, pa ova izjava "da udalji oba učenika iz rizične situacije" je igra reči koja verovatno nije jasna ni onome ko ju je izgovorio. Bar nije dobila "slučajan" udarac i hematom na glavi kao nastavnica fizičkog pre par dana u pokusaju da zaustavi tuču dva učenika na času. Uzas, gajimo nasilnike i nagradjujemo ih nekim smesnim ukorima, dok se nastavnici i direktori smenjuju i dobijaju otkaze.