Исповест човека који је открио аферу “Индекс”: Мучили су ме и малтретирали ми ћерку, али опет бих урадио исто

Михајло ЛУКОВИЋ

недеља, 06. 10. 2019. у 10:02

Исповест човека који је открио аферу “Индекс”: Мучили су ме и малтретирали ми ћерку, али опет бих урадио исто

Др Марко Павловић

Др Марко Павловић, узбуњивач у афери "Индекс", открива за "Новости": Мучили ме, смештали отказ, малтретирали кћерку. Професор Српског права имао један циљ - да заштити професију

Доживео сам тешка малтретирања, омаловажавање. Било ми је чак забрањено да испитујем студенте. Држим предавања по уџбеницима које сам ја написао, али, наводно, не знам да испитујем студенте. Намештали су ми отказ, подметали свашта, малтретирана ми је и ћерка која је студирала на Правном факултету. Вид ми је знатно ослабио, једва могу самостално да ходам. Верујем да је то због перманентног стреса - открива своју драму за "Новости" др Марко Павловић, редовни професор Правног факултета у Крагујевцу.

Био је, и остао, најгласнији критичар, али у неку руку и савест свега онога што се дешавало у афери "Индекс" и око ње. То је оцена једног његовог колеге и пријатеља, а сам др Павловић каже да је због тога платио високу цену.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АФЕРА "ИНДЕКС": Докази су незаконити, а притисак непримерен

Афера "Индекс", која је више од деценију у жижи јавности, улази у завршницу пред Вишим судом у Смедереву. У овом процесу оптужено је 27 људи због корупције на Правном факултету у Крагујевцу. Прва хапшења почела су у фебруару 2007. године. Професор Павловић статус узбуњивача добио је три године касније. Знатно пре добијања тог статуса, каже, указивао је на разне незаконитости на овом факултету, подносио кривичне пријаве, касније и јавно говорио да правосуђе у овом процесу врши опструкцију.

- С обзиром на своју правну, политичку, социјалну и културну димензију, афера "Индекс" је неизмерно значајан случај. На провери су били сви важнији кривично-процесни институти, као што су судска независност, спајање поступака, претпоставка невиности, суђење у разумном року... - набраја Павловић.

Професор Павловић, који на Правном факултету предаје предмет Српско право, у разговору за "Новости" напомиње да је његов циљ био, пре свега, да се заштити професија, односно правничко образовање.

- Никоме од ухапшених колега нисам желео зло. Радио сам из чисто начелних разлога држећи се максиме да "правда држи земљу и градове". А ако међу правницима нема правде, шта ће бити са земљом!? - пита овај редовни професор Правног факултета.


Напомиње да је због својих начела платио високу цену. Доживео је шиканирања од појединих колега, ту су, наводи, и људи који су били хапшени, а по истеку притвора наставили рад на факултету и у управи факултета.

Није одустајао. На нападе је одговарао подношењем нових пријава за, како каже, новооткривене незаконитости. И против њега су стизале пријаве. Тешко му је, додаје, пало када је осуђен због слободе изражавања и то због једне критике коју је изрекао на седници Наставничког већа на факултету.

- Поново бих исто урадио. Не бих могао да живим а да не реагујем на неправилности које видим. Није ми својствено да ћутим и окрећем главу на другу страну - закњучује професор Павловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "АФЕРА ИНДЕКС": Трајање суђењa неизвесно и после 10 година поступка

ОЗБИЉНЕ ПОСЛЕДИЦЕ

ЗА дванаест и по година афере "Индекс" последице су имали и порески обвезници који су досад, само за судске трошкове, платили око 300.000 евра, рачуна професор Павловић.

Озбиљне последице имала су и три човека, где убраја и себе, који су, како каже, миљама били далеко од оптужнице за продају испита. Нанета је, сматра, велика штета и студентима, као и читавом друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

sima

06.10.2019. 13:26

Falsifikovanje univerzitetske diplome je, po meni, zločin u kategoriji veleizdaje. Kada je bilo prvo hapšenje ja sam rekao da Srbija neće biti država sve dok ne donese pravosnažne osuđujuće presude. Još nisam siguran da će tako i biti.

Горан

06.10.2019. 13:57

Пола полиције има фалш дипломе из Крагујевца, зато и опструкција.

* КОМЕНТАР *

06.10.2019. 14:08

А када ће да одговарају чланови правосуђа који су годинама и свесно "уништавали" све кривичне пријаве поднете од стране поштованог др Марка Павловића!?!

Raca Milosavljevic

06.10.2019. 15:01

... nazalost to je slika naseg posrnuca ... isto tako je prosao i momak koji je pre nekoliko godina otkrio aferu oko kradje novaca na putarinama ...jos je dobio otkaz i jurili su da ga ubiju,a od drzave ni traga ni glasa ..tako je i danas ...nadajmo se da ce brzo doci do pozitivnih promena ...

Ana

06.10.2019. 16:22

Zašto ne napišete ko je sve preko veze zaposlen na Prabmvnom u KG u poslednjih 10 godina?

braconi

06.10.2019. 16:25

Једва да сам препознао свог професора. Нажалост, овако пролазе честити људи у Србији. Десет година траје поступак, ето вам доказа да је у питању организовани криминал.