NEDELjA PONOSA: Opet traže gej brakove

E. V. N.

10. 09. 2019. u 10:12

НЕДЕЉА ПОНОСА: Опет траже геј бракове

Protest u Valjevu / Foto Vamedia

Otvorena Nedelja ponosa na svečanosti u Skuptšini Beograda, prajd šetnja zakazana za 15. septembar. U Valjevu, u nedelju, građani sprečili održavanje parade

DESETA Nedelja ponosa, pod sloganom "Ne odričem se", otvorena je svečano u ponedeljak u Skupštini Beograda, a završiće se 15. septembra šetnjom, poznatom kao Prajd.

Ovogodišnja novina je održavanje prvog Prajd pozorišnog festivala, na kom će biti prikazane tri predstave, od kojih dve u Narodnom pozorištu, a organizatori su obavestili javnost da se Beograd kandidovao za domaćina Evroprajda 2022. godine.

Goran Miletić iz Beograd prajda naveo je da su zahtevi i ove godine isti: borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu i zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvor.

- Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije. Počinioci nasilja nad pripadnicima ove zajednice moraju biti procesuirani - rekao je Miletić.


PROČITAJTE JOŠ: KFOR izveo obuku za brzo reagovanje (FOTO)

Za razliku od Beograda, šetnju petnaestak učesnika Prajd karavana, u organizaciji "Inicijative mladih za ljudska prava", u Valjevu, sprečilo je stotinak građana, pretežno mladih. Protivnici gej manifestacije u znak protesta stavili su crvena platna preko spomenika Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću da, kako su objasnili, "valjevski velikani ne bi gledali sramotu koja se dešava u gradu". Učesnici karavana su iz bezbednosnih razloga odustali od planirane šetnje i otišli u kafić, u Karađorđevoj ulici, dok su se okolo okupili protivnici uzvikujući: "Peder gradom neće šetati", "Valjevo" i "Srbija".

Goran Miletić,foto Tanjug

NE ODRIČU SE

GORDANA Perunović Fijat, majka lezbijke, koja je učestvovala u kampanji "Ne odričem se", rekla je da se ne odriče svoje dece i da ih podržava, dok je žena koja se predstavila kao mama 12-godišnjeg gej dečaka otkrila da su je mnogi pitali zašto svojim pojavljivanjem izlaže sebe i sina:

- To radim zato što želim da zaštitim svoje dete. Ako društvo od njega traži da se stidi i krije, nešto nije u redu sa društvom, a ne sa detetom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Брат

10.09.2019. 11:14

Od iskona je brak bio zajednica muskarca i zene sa osnovnim ciljem imanja dece i produzenja vrste. Ne razumem ove sa oni hoce - da se ozvanici zajednica koja je protiv boga , prirode i ljudi???????

Srboljub

10.09.2019. 14:11

Koliko vidim, dok se sprema privatizacija jedine domaće banke, a Amerikanci i Kinezi vade bakar u Boru, vama jedino smetaju gejevi. Braćo Srbi, šta to beše mozak?

драгана

10.09.2019. 14:15

Brak je brak - zajednica muškarca i žene. Ko.će sa kime živeti, koga voditi u krevet...to nikog ne zanima.Rodni identitet???Ja se osećam kao kraljica Elizabeta, pa ništa.Postoje stanove koje ovo leče.

5C

10.09.2019. 19:30

мама 12-годишњег геј дечака.........zanima me kako to ona zna i da li je djete izlozeno zlostavljanju?Drzava bi se trebala pozabaviti sa ovim problemom,ali kako kad je drzava majka,a nasa djeca u njenim sakama

neca

11.09.2019. 07:39

Da smo pametni pa da pozove sve gejeve na svetu u Srbiju, znate li koju lovu bi oni ostavili…

драгана

11.09.2019. 08:40

Pazi, molim te,dete ima 12 godina i već zna da je gej.Zna li on padeže,zna li da reši sistem jednačina sa dve nepoznate.