PORED posmrtnih ostataka petoro članova porodice Šutaković, predaju rodbini u Institutu za sudsku medicinu u Prištini čekaju i tela bračnog para Petrović. Radmila (1939) rođena je u Đakovici, a Mića (1935), nekadašnji sudija porotnik u Opštinskom sudu u Đakovici i penzionisani policajac, rodom je iz Užica.

Pročitajte još: ŽRTVE IZ ĐAKOVICE: Priština ne da tela rođacima

Oni su, kao i Šutakovići, živeli do 1. jula 1999. u Ulici Miloša Obilića, blok 3, ulaz 19, u novim zgradama na izlazu iz Đakovice. Petroviće i Šutakoviće - Nedeljka i Darinku, sa trojicom sinova između 10 i 18 godina, kidnapovali su iz stanova teroristi OVK. Do prošle godine vodili su se kao nestali, da bi na kraju njihova tela bila pronađena u masovnoj grobnici poznatoj kao "Bunker".

Tako su raspršene i poslednje nade porodice da je bračni par živ. Naime, UN misija je posle sukoba na Kosmetu, 1999. godine, dostavila srpskom Tužilaštvu za ratne zločine informaciju da su Petrovići živi i da se nalaze u logoru ili zarobljeništvu.

Pročitajte još: Dve decenije čekaju sahranu najmilijih

Od početka ove nedelje predstavnici Komisije za nestale Vlade Srbije i članovi porodica ubijenih pokušavaju sa Prištinom da obave primopredaju tela. Kamen spoticanja je insistiranje privremenih institucija da se posmrtni ostaci predaju na granici sa Crnom Gorom. Kako saznajemo, dogovor je ipak na pomolu.

Kada se primopredaja konačno obavi, Petrovići će biti sahranjeni u porodičnoj grobnici u Užicu, a Šutakovići u Andrijevici, u Crnoj Gori, gde im je već podignut spomenik.

U neposrednoj blizini zgrade u kojoj su živele dve porodice, na periferiji Đakovice, nalazila su se najmanje četiri logora u kojima su držani i ubijani Srbi i drugi nealbanci. Ova zona bila je pod komandnom odgovornošću braće Ramuša i Dauta Haradinaja.


"Bunker" je prva lokacija u Đakovici koju su zajedničkim snagama pretražili i ekshumirali naši i albanski timovi, zajedno sa Euleksom.

- Tražili smo da se istraže i druge lokacije - potvrdio je za "Novosti" Veljko Odalović, šef Komisije za nestala lica. - Imamo dosta dokaza na osnovu kojih ćemo zahtevati da se procesuiraju zločini. Znaju se brigade odgovorne za to područje, imamo svedoke koji tačno znaju ljude koji su bili ispred zgrada dok su izvođene žrtve. Dokaze ćemo ponuditi i Hagu i našim organima.

Masovnu grobnicu "Bunker" prvi put su pronašli, već u julu 1999, italijanski vojnici, koji su otkrili posmrtne ostatke tri osobe. Tela su, međutim, izvađena tek u jesen 2017. Pretraga lokacije počela je u aprilu 2018.


TEŠKA IDENTIFIKACIJA

IDENTIFIKACIJA Šutakovića i Petrovića, koji su najverovatnije kidnapovani, a možda čak i ubijeni u istom danu, trajala je dugo. Osim što su tela bila zatrpana smećem i psećim ostacima, kako saznajemo, veliki deo kostiju bio je izmešan, pa ih je trebalo spojiti.