TELA petočlane porodice Šutaković iz Đakovice, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici iz 1999. godine, poznatoj kao "Bunker", zatrpana životinjskim skeletima, u naredna dva-tri dana biće predata rođacima i sahranjena u Andrijevici, u Crnoj Gori. Ovo su, za "Novosti", potvrdili srodnici ubijene porodice.

Kako nam je rečeno, u organizaciju primopredaje i sahrane uključena je cela familija, a spomenik u Crnoj Gori već je napravljen. U porodici očekuju da će tela iz Instituta za sudsku medicinu u Prištini preuzeti na granici.

- To je naša velika rana. Ubijeni su samo zato što su Srbi. Darinkina sestra već 20 godina nosi crninu - kaže jedan od rođaka, i dodaje da se porodica neće oglašavati dok se ne izvrši primopredaja.

Tela Darinke Šutaković, rođene 1945. godine, njenog supruga Nedeljka, rođenog 1936, i sinova Aleksandra, Đorđa i Radomana, koji su imali 10, 17 i 18 godina, samo su neka od pronađenih u ovoj grobnici, kod Fabrike "Metalik", na periferiji Đakovice. Koliko ih još ima niko od zvaničnika nije mogao da potvrdi.

Prema jednoj verziji, Šutakovići su kidnapovani iz svog stana, u julu 1999. Navodno, pošto su dugo čekali krov nad glavom, nisu na vreme pobegli, već su ostali da čuvaju kućni prag. Pripadnici OVK su ih bukvalno izvukli iz stana. Prema drugoj verziji, porodica je pokušala da se skloni u crkvu, ali je uhvaćena na putu. I o njihovoj smrti kolaju dve verzije - da su ubijeni odmah i da su držani u zarobljeništvu dve nedelje, pa zatim ubijeni.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun potvrdio je za "Novosti" kako ima indicija da kod Đakovice postoje još dve-tri slične masovne grobnice, u kojima su pokopana tela Srba i drugih nealbanaca.


PROČITAJTE I: DRAMATIČNA ISPOVEST SVEDOKA: Video sam kako Haradinaj likvidira srpskog policajca- Tamo je postojalo nekoliko ilegalnih zatvora koje je držala OVK. U njima su ljudi zatvarani i ubijani, a do danas je ostalo pitanje gde se ta tela nalaze i koliko ih ima. Pretpostavlja se da su i dalje u masovnim grobnicama, u blizini tih nekadašnjih zatvora. Koliko znam, Albanci nisu sproveli nikakvu istragu. Naprotiv, pokušavaju da odugovlače da se ne sazna istina - kaže Drecun.


Kada bi se i preostale masovne grobnice iz đakovičke industrijske zone otkopale, veruje se da bi bili nađeni novi dokazi protiv premijera u ostavci privremenih institucija Ramuša Haradinaja. Naime, Đakovica i okolina bile su u zoni odgovornosti njega i njegovog brata Dauta.

"Bunker" su prvi put pronašli, u julu 1999. godine, italijanski vojnici, i o tome sačinili zapisnik. Oni su otkrili posmrtne ostatke tri osobe, koji su izvađeni tek u jesen 2017. Tada je, naime, pod pritiskom Beograda, Euleksov forenzički tim identifikovao ovu lokaciju. Pretraga lokacije počela je u aprilu 2018. godine i u njoj su učestvovali predstavnici Euleksa, kosovske policije i Komisije za nestala lica Vlade Srbije. Skinuta je ploča koja zatvara bunker i započeto je izvlačenje vode, đubreta i psećih ostataka. Tako su nađeni i posmrtni ostaci porodice Šutaković.VIŠE OD 50 NESTALIH

NA području opštine Đakovica, u zoni odgovornosti Dukađini, nestalo je najmanje 50 Srba i nealbanaca. Ramuš Haradinaj svojevremeno se "hvalio" da se ribe u Radonjićkom jezeru hrane ljudskim telima.