ALBANCI iz Bese, nadomak Murića, "pojačani" sunarodnicima pristiglim sa ko zna koje strane, provocirali su u sredu monahinje u manastirskom kompleksu na ostrvu Beška, na Skadarskom jezeru.

Reči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, da mu se javila igumanija manastira Blagovijesti mati Fotina i kazala da su ih napali Šiptari iz Skadra, Ulcinja i neki koji žive u Americi, tvrdeći da je sve to njihovo i da pripada Albaniji, za "Novosti" je potvrdila i monahinja Varvara. Ona je, prema tradicionalnom pravoslavnom običaju dočekivanja gostiju, dočekala i ovu grupu od dvadesetak ljudi, koju je brodićem dovezao čovek po imenu Ramadan ili Ramazan, iz mesta Besa nadomak Murića, na obali jezera.

- Bilo je među njima nekoliko žena i dece. Dočekala sam ih sa "Dobar dan". "Merdita", odgovorili su, i dodali da su iz Albanije. Počeli su da snimaju, posle čega sam ih upozorila da za to nemaju blagoslov. "Dobro, dobro", kazao je jedan podrugljivo, i nastavio da snima, uprkos još jednom upozorenju.

Ja sam ovde bio i ranije, kazao je, i ponovo se mati Fotini obratio podrugljivim tonom, pitajući čija je manastir svetinja.

- Srpske pravoslavne crkve - usledio je odgovor.

- Nikada nije bila katolička? - nastavio je da provocira čovek koji je govorio na albanskom, dok su mu reči naše igumanije prevođene.

- Nikada! Crkva je okrenuta prema istoku, a katoličke bogomolje prema zapadu. Ostao je bez reči - navodi, za "Novosti", monahinja Varvara.

- A gde je ona Albanka? - nastavljao je da provocira neznanac u napetoj atmosferi, misleći na sestru Stafaniju, koja je Srpkinja iz Vrake u Albaniji.

- Ovo je sve naše! Uzećemo vam sve, kao što smo uzeli Kosovo. Biće ovo naše, moje - prevodila je sestra Stefanija reči pobesnelog Albanca.

Odgovorila mu je:

- Ovo nije ni moje ni tvoje, već Hristovo.

- Kada ćeš otići odavde? - obratio joj se ponovo taj čovek.

- Kada umrem. Takav zavet sam dala - kazala je monahinja Stefanija.

Foto: Z.Jovanović


Grupa turista iz Engleske, kojoj je sve prevođeno, bila je u šoku, priča za "Novosti" monahinja Varvara, koja, kao i ostale sestre, svedoči o novim provokacijama kojima su izložene.

Naime, Albanci iz Murića gotovo svakodnevno šenluče rafalima iz automatskog oružja. Međutim, uprkos svemu, sestrinstvo nastavlja sa službom Božjom, jer svoji su na svome...

Foto: Z.Jovanović


MOŠTI

MANASTIR Brezovica (Beška) nalazi se na ostrvu. Jedan je od najvećih manastira na jezeru. Manastir datira iz 14. veka i čuva mnoge svetinje. Sastoji se od dve crkve, starije posvećene Svetom Georgiju i mlađe, Svete Bogorodice.

Foto: Z.Jovanović


POLICIJA

"NOVOSTI" saznaju da je incident prijavljen pripadnicima barske policije. Oni su odmah došli i uzeli izjavu od mati Fotine. Zasada nije poznato šta je povodom incidenta preduzeto.