NI POSLE TRI GODINE: Albanci neće da sprovedu odluku US i vrate zemlju manastiru Dečani

Tanjug

13. 08. 2019. u 13:17

НИ ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: Албанци неће да спроведу одлуку УС и врате земљу манастиру Дечани

Foto D. Dozet

Spor između predstavnika Manastira Visoki Dečani i Opštine Dečani, zbog presude Ustavnog suda kojom se priznaje pravo manastira na zemlju koja se prostire na površini više od 23 hektara, i dalje traje
Spor između predstavnika Manastira Visoki Dečani i Opštine Dečani, zbog presude Ustavnog suda kojom se priznaje pravo manastira na zemlju koja se prostire na površini više od 23 hektara, i dalje traje.

Tri godine nakon odluke kosovskog Ustavnog suda, dečanska opština odbija da tu odluku sprovede.

Funkcioneri opštine Dečani ističu da ta imovina pripada javnim preduzećima i da je da je sud sproveo sporazum iz 1997. godine, kada je srpska administracija to zemljište dala Manastiru, piše Glas Amerike, a prenosi prištinski portal Ljajmi.

PROČITAJTE JOŠ - UDAR NA BAŠTINU: Dečane ugrožava albanska magistrala

Predstavnik srednjovekovnog manastira u Dečanima, Iguman Sava Janjić, ističe da je pitanje zemljišta oko kog se već 16 godina vodi spor, pitanje vladavine zakona i da su najviši sud Kosova i Ustavni sud doneli presudu da to zemljište pripada manastiru.

“To je konačna odluka, kako je rečeno u presudi Ustavnog suda, koja se ne može menjati i mora se primeniti”, zaključuje on.

PROČITAJTE JOŠ -  SAD KRITIKUJU PRIŠTINU: Ne daju zemljište Visokim Dečanima, crkve na meti vandala i pljačkaša

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, pak, razmišlja drugačije, dodajući da je presuda Ustavnog suda apsurdna.

"Ocenjujem da je Ustavni sud doneo najapsurdniju odluku koju može doneti neki Ustavni sud, kada je ocenio ispravnim odluku Skupštine i Republike Srbije iz 1992. i 1997. godine, što se nažalost desilo 2016. godine", konstatuje Ramosaj.

Odluka Ustavnog suda je konačna i ne može se poništiti, primorava opštinu da sprovede postupak za priznavanje imovine, na ime manastira Visoki Dečani.

Ramosaj ističe da je 1992. godine odlukom srpske vlade hotelsko preduzeće "Iliria" poklonilo 12 hektara zemljišta manastiru Dečani, dok je u novembru 1997. godine Vlada Srbije prenela još 12 hektara u svrhu pčelarstva.

Kaže da zemljište pripada tim javnim preduzecćima opštine koje je, prema njegovim rečima, preuzela tadašnja srpska vlada.

"Ne prihvatamo da manastir postaje prepreka u konceptu ekonomskog razvoja ove opštine, primena odluke Ustavnog suda ubila bi nadu građana Dečana da žive u ovom gradu ", rekao je on.

Iguman Sava Janjić kaže da je nesprovođenje odluke od lokalnih vlasti stvorilo mnoge zabrinutosti kod manastira, ali i kod međunarodnoih faktora.

To pitanje je takođe uključeno u izveštaju Stejt departmenta SAD o verskim slobodama na Kosovu.

“Mi čvrsto verujemo da će razum prevladati i kod lokalnih vlasti u opštini, kao i kod centralne vlasti, kao što je vlada. Uvideće da je u interesu i na korist svima na Kosovu da se ova odluka primeni i to će pokazati da je zakon na Kosovu iznad ličnih interesa “, ističe Janjić, preneo je portal Kosovo onlajn.

Iguman kaže da manastir Dečani pored toga što pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, on je takođe evropska i svetska baština kao i baština Kosova i da je važno depolitizovati kulturno nasleđe i zaštititi ga i dodaje da je manastir tokom rata pomagao građanima albanske nacionalnosti, kao i srpskim građanima nakon rata.

Protiv odluke Ustavnog suda nastupili su članovi Lige istoričara „Ali Hadri”, čiji je predsednik Škodran Imeraj, kažu da se odluka zasniva na zakonima i nasilnim merama iz vremena Miloševića.

„Mi mislimo da je ova odluka nesprovodljiva i jedino rešenje za nas kao udruženje je da imovinu vratimo na upravljanje opštini Dečane, odnosno navedenim preduzec?ima kao pravim vlasnicima, a mi smo i ranije predložili parlamentu i vladi Kosova da se ova imovina posebnom odlukom proglasi kao nacionalna imovina, odnosno nacionalna imovina Kosova i vrate njoj na upravljanje “, rekao je Imeraj.

On je dodao i to da su članovi Lige istoričara pozvali predstavnike opštine Dečani da slučaj predaju međunarodnim sudovima, kao što je sud u Strazburu, pozivajući se na to da je odluka Ustavnog suda dovela do kršenja ljudskih prava.

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj, kaže da Kosovo nema pravni subjektivitet da bi to moglo da uputi drugim međunarodnim sudovima, a konačna odluka mora biti odluka Ustavnog suda.

Iguman Sava Janjić ističe da manastir predstavlja prepreku nekim ličnim interesima.

„Nadam se da će lokalne strukture konačno videti da ova priča zasnovana na nacionalizmu ili bilo kakvom ličnom finansijskom interesu nije dobra ni za koga i da ćemo u budućnosti moći da pronađeo načine za poboljšanje saradnje i život u miru onako kako je ovaj manastir živeo sa susedima tokom 700 godina i nadam se da ćemo ovu lepu svetsku baštinu sačuvati i u ovom vremenu u kojem živimo “, zaključuje on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije