TELEVIZIJE N1, Nova S i Sport klub prethodne nedelje bile su česta tema u Narodnoj skupštini. Sve je počelo kada je poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica zatražio od nadležnih da provere da li ove televizije emituju domaći ili strani emiteri, da li se njihovo sedište nalazi u Luksemburgu i da li je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) proverilo postoje li sve dozvole za emitovanje.

Nakon toga Nebojša Krstić je u kolumni objavio da bi rado tužio N1 za klevetu, ali da ne može, budući da ova televizija nije registrovana ni u APR, ni kao pružalac medijskih usluga u registru, u REM. Sve to izazvalo je burnu skupštinsku polemiku i otvorilo pitanje da li prekogranične televizije čine prekršaje, ili možda čak i nešto više, kako je rekao poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski.


PROČITAJTE JOŠ:
Justina Pupin: Srbiji je neophodan Panteon mira Vilsona i Pupina

REM je poslao zvanični odgovor Narodnoj skupštini, u kom je objasnio da su ove televizije registrovane u Luksemburgu, da "račune polažu" tamošnjem regulatornom telu i da program za područje Balkana emituju po propisima o prekograničnim televizijama. Da su registrovani u Luksemburgu, pisanim putem su nam potvrdili i u televiziji N1.

- Emiteri kanala N1, Sport klub i Nova S imaju registrovana sedišta u Luksemburgu. Licence za emitovanje programa izdale su vlasti Luksemburga, uzimajući u obzir da sva tri kanala ispunjavaju kriterijume prema uslovima iz te zemlje. Na osnovu tih pravila, kanali se i emituju u Srbiji, isto kao npr. Diskaveri, Foks, Jurosport i drugi - kažu u N1.

PROBLEM I U EVROPSKOJ UNIJI IZ Ministarstva kulture, za "Novosti", poručuju da oni nisu nadležni za prekogranične televizije, već je to ingerencija REM. - Prekogranične televizije su problem i u zemljama EU. U septembru ćemo organizovati okrugli sto da vidimo kako su druge zemlje rešile taj problem - rekao je državni sekretar Aleksandar Gajović za naš list.

Komlenski, međutim, smatra da oni ipak krše srpske propise:

- Treba proveriti da li oni u Srbiji samo reemituju program, kako je navedeno. Da bi ga reemitovali, identičan program, sa istim sadržajem i istim reklamama, morao bi da se emituje u Luksemburgu i Ljubljani, gde navodno imaju studio. Ako se utvrdi da se identičan program tamo ne emituje, to znači da krše zakon.

PROČITAJTE JOŠ: Sad mame i tate vaspitavaju potomci

Svima je jasno da su pitanju domaći, a ne strani reemitovani programi, naglašava premijerka Ana Brnabić.

- Očigledno da postoje neke rupe u zakonu i ovim bi trebalo da se pozabave nezavisna tela. Molim i njih i nadležne ministre da na to obrate pažnju, jer se domaći kanali tretiraju kao strani i predstavljaju nefer konkurenciju - kaže premijerka.

Na ovo već duže vreme upozorava i osnivač SOS kanala Dragiša Kovačević. On je uputio pismo Delegaciji EU u Srbiji i Misiji OEBS, u kome navodi da "TV kanali čija su sedišta u zemljama EU i SAD, a koji se reemituju u kablovskim mrežama u Srbiji, grubo krše zakon i neovlašćeno prekrajaju izvorni program prekograničnih kanala". U pismu se navodi da REM nema nadležnosti nad prekograničnim kanalima koji se emituju iz inostranstva, ne vrši monitoring nad njima, ali ima nadležnost nad operatorima u čijim mrežama se oni u Srbiji reemituju.

- Ubacivanjem reklama koje se nigde ne evidentiraju nanosi se ogromna materijalna šteta domaćim televizijama, koje se nalaze u podređenom položaju u odnosu na kanale iz inostranstva - rekao je Kovačević.