ZBOG SPORNIH ODREDABA ZAKONA: Umanjene naknade za 13.000 porodilja

J. Ž. SKENDERIJA

utorak, 23. 07. 2019. u 22:00

ЗБОГ СПОРНИХ ОДРЕДАБА ЗАКОНА: Умањене накнаде за 13.000 породиља

Depositphotos

Najviše oštećene majke koje su radile manje od 18 meseci pre trudničkog. Ministar Đorđević, za "Novosti": Spremna četiri predloga izmena propisa

VIŠE od 13.000 mama u Srbiji oštećeno je primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snazi oko godinu dana. To znači da je svakoj trećoj mami umanjena zarada u odnosu na onu koju bi primala po starom propisu, pokazalo je istraživanje portala "Bebac".

Sporne odredbe pomenutog zakona, i pored mnogobrojnih primedaba i obećanja, još nisu izmenjene. Iako je najavljivano da će odredbe ovog propisa koje ne idu u korist majki biti korigovane početkom ove godine, to se još nije dogodilo. Ovim propisom najviše su oštećene majke koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.

Zoran Đorđević, ministar za rad, rekao je, za "Novosti", da su četiri predloga izmena pripremljena i da će uskoro biti pred poslanicima parlamenta. O detaljima, međutim, nije želeo da govori.

Jasmina Mihnjak, sa portala "Bebac", kaže da se, nažalost, veoma dugo najavljuju izmene, ali ne konkretne. Na nedavnom sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom Slavicom Đukić Dejanović i ministrom Đorđevićem iznete su, kaže, sve manjkavosti zakona, ali njih najviše zabrinjavaju stalne izjave nadležnih da je zakon dobar.

- Nadležni ističu da je samo mali broj majki oštećen - kaže Mihnjakova. - Podaci do kojih smo došli govore da svaka treća žena ima manju platu na porodiljskom od one koju bi imala po starom propisu. U tu grupu spadaju i mame koje primaju mizerne naknade, manje od 1.000 dinara mesečno.

Pročitajte još - ZBOG SPORNIH ODREDABA ZAKONA: Umanjene naknade za 13.000 porodilja

Naša sagovornica navodi da su podaci alarmantni i da govore da zakon hitno mora da se menja, i to posebno u delu koji uskraćuje mamama osnovno pravo na dostojanstven život porodice na samom početku detetovog života.

U prethodnih 11 meseci, pokazuje istraživanje "Bepca", 480 mama je neosnovano dobilo umanjene naknade zarada jer zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji. Iako one plaćaju najveće doprinose, i to sa limitom na pet prosečnih plata, zato što su se odlučile na potomstvo, država ih je oštetila, i to u velikom novčanom iznosu.

Foto A. Stanković

Za razliku od drugih majki, preduzetnice nemaju pravo na duže odsustvo s rada za rođenje trećeg deteta. Roditelji dece sa invaliditetom, takođe posle usvajanja izmena zakona, više nemaju pravo na naknadu za odsustvo s posla istovremeno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava.

U prvih godinu dana primene zakona, na porodiljskom odsustvu bilo je 33.017 mama. Država je za njihove zarade izdvojila 7,2 milijarde dinara, dok je naknadu za negu deteta primalo 24.537 majki i 115 očeva, i iz budžeta je u te svrhe dato gotovo 5,6 milijardi dinara.

Pročitajte još - Veće nadoknade za porodilje

NAJTEŽE ONIMA SA KRATKIM STAŽOM

NIŽU platu od one koju su imale pre odlaska na porodiljsko bolovanje imaju sve mame koje su radile manje od 18 meseci, i to 5.311 mama koje su radile između 12 i 18 meseci pre otvaranja bolovanja, 4.463 onih sa radnim stažom od šest do 12 meseci pre otvaranja bolovanja i 3.373 sa manje od šest meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Coka

24.07.2019. 01:46

Ne treba ulåste da bude porodiljskih dodataka jer su ta deca,buduci ljudi, vec osudjena na robiju.

Motkom

24.07.2019. 05:04

samo u Srbiji se natalitet podstice degradacijom roditelja i porodilja, a zakone nam donose osobe bez potomaka i platama da se smrznes. podle nam kazu da ce Srbi nestati kao narod. dobro i nismo vec nestali.

Mozda Veruju U Deda Mraza

24.07.2019. 05:16

Ma bas ih briga, kada se setim one iz lepa sela lepo gore: bice dovoljno Srba da stanu pod jednu krusku... Nije daleko od istine, ako nam ono najbitnije uskracuju, a to je potomstvo... Nece imati ko dolaziti na grobove svojih predaka

Jovan

24.07.2019. 14:04

Bratska Rusija je uvek bila velesila. Ovo znači i da je Srbija na Zapadnom Balkanu.