СТАВОВИ из писма које је председнику Црне Горе послао патријарх васељенски Вартоломеј, обавештавајући да Црногорска црква никада није била аутокефална, остали су без одговора Мила Ђукановића. Поруке из Цариграда, међутим, изазвале су забринутост званичне Подгорице, с обзиром на то да су стигле од црквеног великодостојника који важи за блиског Вашингтону и Бриселу.

Поглавар Цариградске патријаршије је у писму датираном 21. јуна ове године Ђукановићу пренео јасан став да Црногорска црква никада није била аутокефална, као и да Мираш Дедеић није никакав великодостојник, већ рашчињени клирик. Једина православна црква, према Вартоломејевом ставу, јесте Митрополија црногорско-приморска, уз још три епархије Српске патријаршије.

Једино што је Ђукановићев кабинет саопштио поводом Вартоломејевог геста, јесте да писмо, које је обелоданила Митрополија, није уопште стигло на адресу примаоца.

- Писмо нисмо примили, за њега смо сазнали из медија - поновљено је и у петак у кабинету председника Црне Горе.

Поводом Вартоломејевог писма огласила се у петак, међутим, владајућа Демократска партија социјалиста. У ДПС истичу да ставови изнети у писму нису у складу са чињеницама, наводећи да анализа писма може изазвати сумњу у аутентичност ауторства.

Посланик ове партије у црногорској скупштини Драгутин Паповић тако изражава чуђење што писмо ни после недељу дана није стигло на праву адресу.

Прочитајте још - ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ПОРУЧИО ЂУКАНОВИЋУ: Мираш никада неће бити црква (ФОТО)

- И лаицима је познато да канони налажу да се границе јурисдикције цркве увек поклапају с границама неке државе. Такође, када се позива на своје писмо председнику Црне Горе из 2000. године, Његова свесветост је требало да има у виду да је Црна Гора у међувремену постала независна и међународно призната држава - изјавио је Паповић.

Из Демократског фронта, са друге стране, поручују да је православни народ у Црној Гори на Тројичинданском сабору пред Храмом Христовог Васкрсења показао да ће имати чиме да одговори на намере власти да Цркви отима њене храмове.

- Најбољу подршку томе је дао васељенски патријарх Вартоломеј, који је јасно и прецизно објаснио ко је православна црква у Црној Гори, а ко то никада неће бити - оцењују у овом политичком савезу.

У круговима верника Вартоломејево писмо тумачи се као "последње збогом" покушајима Мираша Дедеића да своју групу организује као цркву.

У међуврмемену је Епископски савет Православне цркве у Црној Гори позвао верни народ да потпише петицију којом се од Владе захтева да повуче предлог закона о слободи вероисповести и припреми нови, "који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вероисповести".

Прочитајте још - Вартоломеј разматра захтев о аутокефалности МПЦ?

ОПАСНЕ ПОРУКЕ

ВРАТА Цркве су отворена свима. Међутим, не може свако да служи у храмовима. Власт је последњих недеља слала лоше поруке наводећи да је природно да црквена имовина припадне Црној Гори и некаквој црногорској цркви. То су опасне ствари које могу створити велике проблеме - каже, за "Новости", др Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске.