PROFESORKA dr Danica Grujičić, neurohirurg, imenovana je na sednici Vlade Srbije za v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije (IORS), a u prvoj izjavi za medije, "Novostima" je rekla da će joj tri glavna prioriteta na novoj poziciji biti: ukidanje lista čekanja, jačanje kapaciteta radioterapije i uvođenje inovativnih lekova za onkološke pacijente.

Rukovođenje IORS profesorka Grujičić, inače načelnik medikalne onkologije Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, preuzima od profesora dr Radana Džodića, hirurga, koji iz privatnih razloga ne može više da obavlja ovu funkciju. Ona je "Novostima" rekla da će i ubuduće, formacijski, ostati na Klinici za neurohirurgiju, gde će kao i do sada primati pacijente:

- Na svojoj matičnoj klinici i ubuduće ću primati platu, a ako to nekoga možda sekira, odmah da kažem da za posao v. d. direktora IORS neću uzimati platu - kaže profesorka Grujičić. - IORS je kuća sa kojom godinama odlično sarađujem, u kojoj ima mnogo vrsnih stručnjaka, ali i problema. Tamo se leče najteži pacijenti i nedopustivo je da postoje liste čekanja. Ovu funkciju sam prihvatila najviše iz uverenja da mogu da pomognem da se te liste ukinu, da se osnaži radijaciona terapija, uvedu novi lekovi za koje je dokazano da pomažu obolelima, ali i da se na medicinskom fakultetu kao poseban predmet uvede onkologija, jer mladi lekari moraju da imaju osnovna saznanja o onkologiji i radioterapiji.

PROČITAJTE JOŠ - NOVOSTI SAZNAJU: Profesorka Grujičić direktor Onkologije

SARADNjA

Profesorka Grujičić kaže da očekuje pomoć i Ministarstva zdravlja, i države, da se podignu standardi u onkologiji:

- Kada imate dobar tim kakav, ubeđena sam, imamo u IORS, ništa nije nemoguće. Sigurno da ima i onih kojima moje imenovanje za v. d. direktora Instituta ne odgovara, ali naći ćemo već neko rešenje. Ono na čemu ću svakako insistirati je da novi ljudi budu primljeni u nastavu na medicinskom fakultetu.