URBANISTIČKO-građevinski inspektor Dragan Zejak potpisao je rešenje u kome se navodi da će se rušenje Krstionice na vodi na Ostrvu cvijeća kod Tivta, u sklopu manastira Miholjska prevlaka, obaviti 2. aprila u 9 časova.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja smatraju da se Krstionica nalazi u zoni morskog dobra i da je nelegalno sagrađena. Ovaj vladin organ naložio je još ranije Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP) da ukloni Krstionicu, ali oni to nisu uradili, pa će to po svoj prilici učiniti - država.

Tim povodom oglasili su se iz manastira Miholjska prevlaka:

- Na našu veliku žalost, i pored sveg truda i pokušaja zajedno sa bratstvom pravoslavne omladine Crne Gore, vlast države Crne Gore je donela zvaničnu odluku, da našu crkvicu-krstionicu, posvećenu Svetom Petru II Lovćenskom Tajnovidcu, sruši. Mi ostajemo na ovome svetome mestu, koje je natopljeno mučeničkom krvlju 72 sveta prevlačka mučenika, koji će sa nama tog dana biti tu, da vide ko ulazi u svetinju njihovu, da razori hram Božiji - poručili su iz manastira Miholjska prevlaka.

U spomen na rušenje Njegoševe kapele na Lovćenu i manastira na Prevlaci, Krstionica je nazvana "Lovćenska suza".

GREŠKA ZANIMLjIVO da se u rešenju za rušenje potkrala greška, pa stoji da je rešenje doneto 14. decembra 2019. godine!

U manastiru Miholjska prevlaka svakodnevno se obavljaju krštenja i sve je više onih koji u letnjem periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da Krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi.

Neposredno ispod manastira nalazila se stara ponta koja je ojačana a na njoj je podignuta crkva-krstionica.

Inspektori Morskog dobra su u decembru prošle godine obavestili ministarstvo da su obilazeći teren zatekli ekipe koje grade Krstionicu i pontu na Ostrvu cvijeća.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore kaže da je posle toga naložilo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da ukloni taj objekat koji je "nelegalno sagradila krajem prošle godine" u tivatskom zalivu, ali pošto to nije učinjeno u datom roku, u skladu sa zakonom, angažovano je "treće lice" da to uradi.

U izjašnjenju ministarstvu, MCP je ranije navela da "Mitropolija crnogorsko-primorska nije bila upoznata da je za objekat površine 11,33 metra kvadratna potrebna tehnička dokumentacija", te da će je zatražiti od nadležnih organa i pribaviti sve što je potrebno.