Posle bombi više dece ima rak

J. MATIJEVIĆ

19. 03. 2019. u 12:55

U Skupštini Srbije predstavljena prva analiza državne Komisije o posledicama Nato bombardovanja na zdravlje stanovništva. Porast broja maligniteta kod rođenih posle 1999, naročito bolesti krvi

После бомби више деце има рак

Majke sa bebama u porodilištu tokom NATO bombardovanja Foto D. Milovanović

KOD dece uzrasta od pet do devet godina, rođene posle 1999, postoji tendencija rasta obolevanja od malignih bolesti, pre svega bolesti krvi. Na tu grupu dece nedvosmisleno je delovao neki toksični faktor koji ju je učinio osetljivijom za obolevanje od najtežih bolesti u odnosu na druge generacije istog uzrasta. Sada je od suštinskog značaja da se precizno odredi uzročnik, jer je u to vreme, osim bombardovanja projektilima sa osiromašenim uranijumom, bilo i mnoštvo drugih ekoloških akcidenata.

Ovo je u utorak saopštio dr Darko Laketić, predsednik Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana Srbije. On je na konferenciji za medije održanoj u Domu Narodne skupštine u Beogradu predstavio prve rezultate naučno-medicinske studije koju je Komisija uradila na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" u Beogradu.

- Tokom ovog istraživanja analizirali smo učestalost malignih oboljenja dece rođene u centralnoj Srbiji pre i posle NATO agresije - rekao je Laketić. - Pratili smo učestalost određenih malignih bolesti različitih generacija, ali u istom uzrastu. Usredsredili smo se na podatke o deci, jer kod odraslih postoji mnoštvo drugih faktora rizika, poput pušenja, koji utiču na obolevanje od karcinoma.

Znatan porast obolevanja postojao je i u uzrastu od 15 do 18 godina, ali rezultati, kada je reč o toj grupi, mogu biti poznati tek za nekoliko godina.

- Mi smo zemlja žrtva, koja ne samo iz svojih, već i iz civilizacijskih razloga mora da zna istinu o posledicama NATO bombardovanja po zdravlje stanovništva - kazao je Laketić. - Novca za dalja istraživanja ima, imamo i stručnjake, ali će nam za neka specifična istraživanja biti neophodna savremena, sofisticirana oprema. Nema sumnje da će država i to obezbediti, ili ćemo, u nekim slučajevima, prihvatiti pomoć stranih naučnih institucija.

U centralnoj Srbiji, prema zvaničnim podacima Registra za rak Instituta "Batut", od NATO agresije do 2015. godine obolevanje od malignih tumora povećano je za 29,3 odsto, a umiranje za 19,1 odsto. Zabrinjavajuće su i procene Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, koji ukazuju da je među 40 zemalja u Evropi, Srbija na 12. mestu sa procenjenom stopom učestalosti obolevanja od 307,8 na 100.000 stanovnika.

Porast broja obolelih, nažalost, registrovan je i među najmlađima. Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, u poslednjih 10 godina svake godine u proseku premine 49 dece uzrasta do 19 godina, a čak dve trećine njih do 15. godine. Najčešći uzrok smrti u dečjem uzrastu bili su leukemije, limfomi i tumori mozga.

Na pogubne posledice bombardovanja među prvima je upozorio prof. dr Slobodan Čikarić, onkolog, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka. On je, ranije, za naš list rekao:

- Tek 2006. godine naglo je povećan broj obolelih od leukemije i limfoma. U odnosu na 2001, bio je to porast od 59 odsto, dok je stopa umiranja povećana čak 108 odsto. Dakle, posledice dejstva osiromašenog uranijuma i svih drugih kancerogenih agenasa se ne osećaju odmah. Ispoljavaju se tek za pet do 10 godina. Najviše je porastao broj obolelih od sistemskih malignih oboljenja - leukemije i limfoma, jer radijacija najpogubnije deluje na kostnu srž i limfno tkivo. Tek ovih godina uočavamo da raste broj obolelih i od svih drugih vrsta malignih tumora, za koje je period štetnog delovanja od 10 do 30 godina.

Darko Laketić Foto N. Fifić

TUMORI SVE AGRESIVNIJI

DVE decenije posle NATO agresije, beležimo veliki porast obolevanja od autoimunih bolesti, steriliteta, kancera, a maligni tumori se javljaju i u populaciji u kojoj su ranije bili retkost - rekla je ranije, za "Novosti", prof. dr Danica Grujičić, načelnik Odeljenja za neuroonkologiju KCS. - Nedavno smo na gama nožu imali mladića od 17 godina sa karcinomom pluća i metastazama na mozgu! Ranije je to bilo gotovo nezabeleženo, i zato mora biti naučno ispitano.

POMOĆ ITALIJANA

ZA utvrđivanje posledica po zdravlje i životnu sredinu izazvanih korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom, obimnu dokumentaciju dobili smo od italijanske parlamentarne komisije. Ona se time bavila zbog svojih obolelih vojnika, učesnika misija na područjima gde su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom - rekao je dr Laketić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Zoran

19.03.2019. 13:15

Od 2000. ste dobili bar aparate kojiam mozet ed anadjete jel neko im arak ili ne. Do tada bilo susnjarenje.

Zoran

19.03.2019. 13:16

Italijani su dobili odstetu jer su bili blizu i udisali osiromaseni uranijum. Inace ne bi imali nikakve posledice.

Meda

19.03.2019. 13:22

To se mora izaći i reči javno. Za to nije kriva niti jedna stranka, da bi se moralo ćutati iz političkih razloga. Ali ćutati dok ti narod i deca umiru, onda si i ti jednak zločinac i saučesnik svega kao i oni šta su nas bombardovali

Јасмина

19.03.2019. 13:25

Ма, шта кажете! Није могуће, па то је било хуманитарно бомбардовање...

Lustracija

19.03.2019. 13:27

Kako da iko preduzme nesto kad su u skupstini oni koji su isporucili patriote Srbiji Hagu i za nagradu dobili svu podrsku. Kako da se borimo kad su NJIHOVI u nasim foteljama. Nije tako? Zapitajte se odakle padobranac Brnabiceva, iz neba pa u rebra, za nju ni Vucic nije znao 3 dana pre njenog izbora. Sve je jasno ko diktira Srbiji, onaj koji nas je bombardovao, Ova vlada sa ovim medijima rade za njih i to je najveca Srpska izdaja svih vremena! Propaganda im je neverovatna, savetuju ih odlicno!

Djole

19.03.2019. 16:14

@Paja - A kome bi ti njih tuzio ? Hagu ? Sta mislis koliki je procena Srba u tom zatvoru? Drugo oni se stalno izvlace na to da municija sa osiromasenim uraniumom nije toksicna. Par puta je spomenuto u UNu i sve se brzo zataska. Nazalost nema pravde za male protiv velikih kao sto je nikad nije ni bilo.

Sasa

19.03.2019. 13:45

dovoljno je pogledati u nebo i shvatiti otkud sve bolesti dolaze. ono sto vidite nije kondenzacija motora aviona.

N&k%l&c@

19.03.2019. 14:29

E sad, kada imate rezultate naučnog istraživanja, a pored toga i presude italijanskih sudova u vezi razboljevanja njihovih vojnika, lepo presavijte papir pa tužbu protiv NATO-a...

Predrag, Vukovar, RSK

19.03.2019. 17:20

Bravo G. Vucicu... (potpis i propis krse i NATO fasisti)... Nema zaborava za izbaceni radioaktivni materijal na nas Srpski narod... Pare i medicinske donacije prihvatamo... Ali nikad nikad ne zaboravljamo...