USKORO ZAKONSKE PROMENE: Komunalna milicija bez uniforme

J. Ž. SKENDERIJA

08. 03. 2019. u 08:59

УСКОРО ЗАКОНСКЕ ПРОМЕНЕ: Комунална милиција без униформе

Foto M. Labudović

Završena javna rasprava o Zakonu o komunalnoj miliciji, koju će ubuduće, osim gradova, imati i opštine. Dobiće ovlašćenja da postupaju i kada su u civilu

KOMUNALNI policajci uskoro će postati milicionari, a osim novog imena, kažu nadležni, biće i upotrebljiviji u svakodnevnoj praksi. Tako će, umesto saobraćajaca, izdavati nalog "pauku" za odnošenje bespravno parkiranih vozila, a nelegalne deponije uklanjaće se isključivo po njihovom naređenju. Rizične situacije će biti snimane, a snimci će da se koriste u daljem postupku.

Pročitajte još - Narednih godina još 1.000 komunalnih policajaca

Ovo su samo neke od praktičnih novina Zakona o komunalnoj miliciji, o čijem nacrtu je javna rasprava upravo završena, a njegovo usvajanje i primena se očekuju naredne godine.

Pročitajte još - Komunalni milicionar može biti i u civilu

- Uvodi se sistem selekcije i stručnog usavršavanja kadrova, što podrazumeva i procenu bezbednosne smetnje milicionara - kaže, za "Novosti", Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika beogradske Komunalne policije. - Zatekli smo u službi ljude s raznim kvalifikacijama, i sada je vreme da tražimo njihovu naknadnu proveru.

Naš sagovornik naglašava da je ime promenjeno na zahtev MUP-a, jer se često na terenu dešavalo da se ne znaju nadležnosti Komunalne policije. Ubuduće će, naglašava on, diskreciono pravo za korišćenje tog imena imati samo policija i vojska.

- Od uvođenja komunalne policije u Beogradu, pokazalo se u praksi da oni nisu baš u potpunosti bili u službi građana - ističe Šekularac. - Trebalo je da pruže podršku drugim inspekcijskim službama, ali su im ruke često bile vezane. Razlog tome je nepostojanje kaznene odredbe. Novim zakonom se ona uvodi, kao i mogućnost da identifikujemo prekršioca komunalnog reda i kada ga ne zateknemo na licu mesta.

Veliki broj primedaba na račun nacrta stigao je na odredbu rada milicionara u civilu. Šekularac navodi da je zabluda da će to doneti zloupotrebe u ovoj oblasti, jer oni neće moći da rade bez naloga. Na taj način će se, međutim, izbeći situacije kada se, primera radi, pojavi "komunalac" u uniformi na početku ulice, i posle samo jednog zvižduka nelegalnog prodavca svi ostali se razbeže do kraja ulice.


KONTROLA MILICIONARA

KOMUNALNI milicionari će biti zapošljavani u skladu sa mogućnostima budžeta lokalnih samouprava. I do sada je postojao poseban mehanizam kontrole i izveštavanja o radu komunalnih policajaca, kako unutar komunalne policije, tako i u odnosu na gradonačelnika i kontrolu Skupštine grada, a sada se uvode i dodatni. Pruža se mogućnost uspostavljanja unutrašnje kontrole.Moći će da zaustavljaju i pregledaju vozila Foto Milena Anđela

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje je tvorac novog propisa, objašnjavaju da će se ova odredba koristiti upravo u rutinskim nadzorima na mestima kao što je ulična prodaja.

- Osim u gradovima, komunalna milicija postojaće i u opštinama - naglašavaju u MDULS-u. - Njihova zaduženja biće da brinu o snabdevanju vodom, javnoj čistoći, parkiranju, prevozu putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju, zatim o javnoj rasveti, paljenju vatre na otvorenom, ispisivanju grafita i lepljenju plakata, prljanju i oštećenju gradskog mobilijara.

Nedoumice u naslovu unela je i odredba suprotna aktuelnom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, jer se navodi da je još jedno od ovlašćenja komunalne policije zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i vozila.

Ovaj član predviđa da će ubuduće komunalni milicionar, osim pretresa osobe koja krši propise iz delokruga komunalne milicije, moći da zaustavi i pregleda i vozila koja su u neposrednoj blizini ili pod nadzorom te osobe.

- Najčešći primeri zbog kojih će se koristiti ovo ovlašćenje su neovlašćeno odvoženje ili istovar šuta i otpada, čime se stvaraju deponije na javnim površinama, zatim kontrola nelegalnih taksi vozila i slično - kažu u MDULS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

TADIJA ZEMUN

08.03.2019. 09:39

ukinuti sto pre ove klovnove,nicemu nesluze,nikakvog efekta nemaju,samo trose narodne pare,pri tome imaju velike plate,voze skupa vozila i samo se sepure.

Branko

08.03.2019. 09:39

prvo da zavrse kurs lepog ponasanja, da naucr sta je razlika izmedju coveka i zivotinje, sta je moralno a sta ne moralno, da im obijasne nacin konverzacije, a onda da ih nauce sta smeju sta ne... hvala na objavljenom komentaru.

Mačakpodšlemom

08.03.2019. 09:45

Pa dokle bre više. Umesro da se ukine ova nepotrebna i štetna služba vi ih pretvarate u miliciju. Pa čija je to vojska. Čudo neviđeno sada imamo policiju i miliciju. Stanite biše aman ljudi, imajte malo mere.

Darko

08.03.2019. 09:53

I tako postajemo policijska drzava gde ce represija nad gradjanima biti redovna pojava...

Zorana

08.03.2019. 10:38

Prva mera posle smenjivanja ove vlasti je , Ukidanje ove milicije ako se uopste oformi. otpustanje 2/3 komunalne policije a ono sto preostane uciniti efikasnim. Pa one ne mogu godinama da rese prodaju ispred Cvetkove pijace , a kako ce da vode drzavu.

Giordano

08.03.2019. 11:18

Čemu vraćanje imena milicija ? Hoće li imati ponovo zvezdu petokraku na šapkama?

Orvel

08.03.2019. 12:25

@Giordano - Ne ovi ce dobiti SS oznaku jer nece biti nista drugo do Gestapo Sramne Nacisticke Sekte.

Moka

08.03.2019. 11:38

Razlika između Milicije i Policije zna se , Policija mora da se drži zakona a milicija nije nikada , samo ovaj put su se zajebali postoji i ustavni sud koji može da smeni i predsednika države , pa ako ne budu radili po zakonu na redovan i ustavni sud tužba.

olga

08.03.2019. 11:45

Stranačko zapošljavanje kriminalnih neproverenih ljudi.Svi će oni dobiti otkaz kada ode Vučić koji će vrlo brzo završiti političku karijeru.

Ja Paja

08.03.2019. 11:48

hoce li mi neko reci da li ce i kada biti osnovana gradjanska policija koja ce imati uvid u mahinacije politicara i njihovih sponzora tajkuna a ne ova komunalna koja ima za zadatak da sikanira bijedu i sirotinju koja se bori za goli zivot i njihovog starog jugica ce naravno odslepati ako se slucajno pogresno parkira...a ovi lopovi na visokim polozajima ce naravno i taj novac sebi u dzepove...e moj narode vidite sta birate na izborima....

SRPSKI BEKRIJA

08.03.2019. 12:03

bi sam u vojsci 1989god I tada su namn govorili pošto smo bili na granici da obavezno hvatamo pojedince koji pokušavaju da pređu granicu rumunije I srbije sumnjalo se da su sekuritatea kasnije ih je srbija preuzela I za vreme miloševica su bili njegovi glavna tajna milicija sada po istom šablonu se formira milicija po ugledu na sekuritateu imace sva ovlašcenja ako pokažu recimo crvenu karticu vi morate da napiustite vase vozilo da bi ustupili njima kao u rumuniji jer narod je doteran do zida

жељко

08.03.2019. 12:30

Редовна полиција, специјална антитерористичка полиција, гранична полиција, саобраћајна полиција, војна полиција, тајна полиција, комунална полиција....ако сам коју заборавио, а вероватно јесам, допуните!!!

Srki

08.03.2019. 12:44

Nemojte milicija, nazovite ih redari ili komunalna inspekcija što i jesu. Milicija je, po definiciji, vojna jedinica sastavljena od civila.

Devetar Cokulić

11.03.2019. 22:44

Slažem se sa ovim Šekularcem. Ako može nešto da se proba da se napravi i popravi od tog preduzeća hajde da vidimo. Dajte im i puške ako treba,samo neka to funkcioniše. Diverzifikacija savremenih bezbednosnih pretnji upućuje na ovakva i slična rešenja. To kaže praksa,takvi su trendovi svuda u svetu. Policije nikad dosta a ovlašćenia nikad previše. Ovo je grad od skoro dva miliona stanovnika,metropola. Da se ja pitam ja bih uveo još pet vrsta policije jer red i poredak nemaju cenu.