PUNI ŠALTERI U DECEMBRU: Uhvatili poslednji voz za penziju

J. Ž. S.

01. 02. 2019. u 13:02

U decembru filijalama Fonda PIO podneto 10 odsto više zahteva nego u novembru. Damama je u 2018. trebalo šest meseci manje za starosni uslov nego sada

ПУНИ ШАЛТЕРИ У ДЕЦЕМБРУ: Ухватили последњи воз за пензију

Foto P. Milošević

SAMO u decembru na šaltere Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje podneto je 2.186 više zahteva za penzionisanje nego u prethodnom mesecu. To je za 10 odsto više nego inače, što znači da su radnici hvatali "poslednji voz" kako bi radno mesto napustili po starim uslovima.

Prema statistici Fonda, tokom decembra 2018. godine 22.874 radnika odlučilo je da prikupi dokumenta za ostvarivanje prava na starosnu, invalidsku i porodičnu penziju, dok je samo mesec dana ranije podneto ukupno 20.688 zahteva za ostvarivanje ovih prava.

- Tokom prošle godine Fondu je podneto ukupno 226.957 zahteva, što je za 2,4 odsto manje od primljenih u 2017. godini - kažu u Fondu PIO. - Imajući u vidu izmene Zakona o PIO, koji se primenjuje od 1. januara 2015. godine, a koje se, pored ostalog, odnose na sukcesivno podizanje uslova za starosnu penziju za žene osiguranike svake kalendarske godine za po šest meseci, broj zahteva za ostvarivanje prava se od tada postepeno smanjuje.

Sve dame koje su odlučile da radni vek okončaju zaključno sa 31. decembrom 2018. godine morale su u radnoj knjižici da imaju 15 godina staža i navršena 62 leta. Već od 1. januara pojedini uslovi za penzionisanje pooštreni su za šest do osam meseci. Žene sada mogu u mirovinu sa 62 i po godine, a ako žele u prevremenu, uz kaznene poene, neće moći pre 57. rođendana i stečenih 38 i po godina staža. Jedina izmena koja se tiče muškaraca u ovoj godini je povećanje starosti za prevremenu penziju na ukupno 57 godina i osam meseci života.

Kako objašnjavaju u Fondu PIO, praksa pokazuje da najveći broj zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju primaju u decembru, tačnije poslednjih dana godine na izmaku.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena postojaće sve do 2032. godine. Tada će ženama za redovnu penziju biti potrebno kao i muškarcima - 65 godina života i 15 godina staža. Zato će se u narednih 13 godina, ukoliko propis ne bude promenjen, starnosna granica za penzionisanje žena postepeno povećavati.

IZMENE U OBRAČUNU

NEDAVNO su stupile na snagu i izmene u obračunu penzija za poslednju godinu radnog staža. Oni koji odu u penziju početkom godine neće više morati da čekaju tri meseca da zvanična statistika izađe s podacima o prosečnoj godišnjoj zaradi u Republici, već će im se ona izračunavati tako što će se prosečna mesečna primanja za januar te godine pomnožiti sa brojem 12. Onom penzioneru kome se ne mogu utvrditi godišnji lični koeficijenti ni za jednu kalendarsku godinu, godišnji lični koeficijent iznosiće – jedan.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

eeeeeee

01.02.2019. 13:16

meni nije jasno kako neko kad ispuni uslov ceka jos koji mesec da podnese zahtev pa doceka da skoro zakasni al stavrno mi nije jasno. Valda fale podaci sta li ?