REPUBLIČKA izborna komisija saopštila je preliminarne rezultate izbora za 18 nacionalnih saveta nacionalnih manjina na osnovu pristiglih 3.426 zapisnika sa biračkih mesta, a konačne rezultate utvrdiće do 8. novembra, do 20 časova.

U Nacionalnom savetu bošnjačke nacionalne manjine, prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova osvojila je lista "Samoopredeljenje - dr Sulejman Ugljanin" sa 14 mandata, za njom "Matica bošnjačka - akademik Muamer Zukorlić mutfija" sa 13 mandata i "Vakat je - prof. dr Sait Kačapor" sa osam mandata.

Za članove Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine najviše glasova osvojila je lista "Mađarska sloga" sa 30 mandata, dok je "Mađarski pokret, Žoldoš Ferenc" dobio pet mandata.


PROČITAJTE JOŠ:
Zukorlić: Ugljanin ne deluje sam, već ima svoje mentore

Za članove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine najviše glasova osvojila je lista "Sveevropski romski pokret" sa 32 mandata, a liste "Romi odlučno za Srbiju", "Respekt za Rome - Vladan Stanojević" i lista "Ujedinjena partija Roma" dobile su po mandat.

Za članove Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine najviše glasova dobila je izborna lista "Partija za demokratsko delovanje - Šaip Kamberi" sa šest mandata, zatim "Alternativa za promene - Šćiprim Arifi" sa četiri mandata, "Demokratska partija - Dr sc. Nagip Arifi Partia" sa dva mandata, "Demokratska partija Albanaca - Dr sc. Ragmi Mustafa" sa dva mandata i "Sami Salihu - Pokret za reforme" sa jednim mandatom.

Izbori za 22 nacionalna saveta održani su u nedelju. Za neposredne izbore ukupno je proglašeno 58 izbornih lista, dok su četiri saveta birala članove na elektorskim skupštinama.