Jugoslav Tintor ponovo izabran za predsednika AKB

Tanjug

ponedeljak, 05. 11. 2018. u 15:43

Југослав Тинтор поново изабран за председника АКБ

Foto N. Skenderija

Za predsednika Advokatske komore Beograd (AKB) ponovo je izabran advokat Jugoslav Tintor, aktuelni predsednik koji je na toj funkciji od maja prošle godine

Za predsednika Advokatske komore Beograd (AKB) ponovo je izabran advokat Jugoslav Tintor, aktuelni predsednik koji je na toj funkciji od maja prošle godine, saopšteno je danas iz AKB.

Za potpredsednika AKB, takođe ponovo, izabran je Veljko Delibašić.

U saopštenju se napominje da je na advokatskim izborima, koji su održani u nedelju u Centru Sava, glasalo 978 advokata, što je najveća izlaznost u istoriji Komore.

Tintor je osvojio 760 glasova, dok su njegovi protivkandidati Zora Dobričanin Nikodinović i Miroljub Pavlović osvojili 151, odnosno 49 glasova, uz 14 nevažećih glasačkih listica, navodi AKB.

PROČITAJTE JOŠ: Veljko Delibašić: Advokati jedinstveni posle više od jedne decenije

Kada je u pitanju Upravni odbor, prema preliminarnim rezultatima očekuje se da on ostane u manje-više u istom sastavu kao što je sada.

Ovi izbori su sprovodeni na osnovu završnih odredbi Statuta AKB koji je usvojen u maju, a na jedisntvenom biračkom spisku upisano je 4.589 advokata iz Beograda.

PROČITAJTE JOŠ:  AKB: Na čelu AKB Tintor, Gajić više ne uzurpira komoru

Na izbornoj skupštini članovi AKB nakon godinu i po od poslednjih izbora u beogradskoj advokatskoj komori birali između tri kandidata koji su se kandidovali za predsednika AKB.

To su aktuelni predsednik Jugoslav Tintor, potpredsednica Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin Nikodinović i advokat Miroljub Miša Pavlović.

Tri advokata kandidovala su se za mesto potpredsednika AKB, 25 za članove Upravnog odbora, šest za članove Nadzornog odbora, dva za disciplinskog tužioca, a 12 za zamenike disciplinskog tužioca.

Po dva kandidata su se kandidovali za predsednika i zamenika disciplinskog suda, dok se za sudije disciplinskog suda kandidovalo 28 advokata.

Na izborima se bira 13 članova Upravnog odbora, pet članova Nadzornog odbora, Disciplinskog tužioca i 10 njegovih zamenika, zatim predsednika i zamenika predsednika Disciplinskog suda, kao i 22 sudija tog suda.

Na ovim izborima se proverava legitimitet rukovodstva AKB na čelu s Jugoslavom Tintorom, a koji osporavaju advokati okupljeni oko Vladimira Gajića.

Legalitet Tintorovog izbora i sadašnjeg rukovodstva potvrđen je prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu iz juna ove godine, mada je na nju uložena žalba i čeka se odluka Apelacionog suda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)