Mojsilović: Vežba Vek pobednika puna simbolike

Tanjug

subota, 03. 11. 2018. u 21:27

 Мојсиловић: Вежба Век победника пуна симболике
Srbija će stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležiti velikom vojnom vežbom "Vek pobednika" narednog vikenda na desetak lokacija širom zemlje
Srbija će stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu obeležiti velikom vojnom vežbom "Vek pobednika" narednog vikenda na desetak lokacija širom zemlje, najavio je načelnik Generalštaba, general potpukovnik Milan Mojsilović

U vežbi koja će biti održana od 8. do 11. novembra i biti jedna od najvećih u regionu, učestvovaće 8.000 pripadnika Vojske Srbije sa oko 645 borbenih sistema, rekao je Mojsilović za RTS.

On je naveo da u subotu 10. novembra vežba doživljava svoju kulminaciju u delu koji se odnosi na vežbovne aktivnosti i da je najbitnije da se izvodi bojevo gađanje.

Specifičnost vežbe se, objasnio je, ogleda u tome što ćemo jednovremeno na svih 10 lokacija 10. i 11. izvoditi planske, vežbovne i borbene aktivnost.

Prema njegovim rečima, po karakteru vežba "Vek pobednika" je velikog obima sa puno simbolike.

"Naime broj 100 je dominantan - 100 godina od herojske pobede srpske vojske, 100 tenkova na vežbi, 100 oklopnih borbenbih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO", rekao je Mojsilović.

Na vežbi će biti i rečna flotila, kao i šira paleta naoružanja koja se uvodi u opremanje Vojske Srbije.

Reč je o "lazaru", "nori", haubicima, malom i velikom "milošu", a biće i novih čamaca i veliki broj pešadijskog nauružanja, zaštitene opreme.

General potpukovnik Mojsilović je posebno istakao da će na vežbi biti i jednice opremljene prema projektu "1.500".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Hisar 008

03.11.2018. 22:10

Bravo,samo planirajte nadziranje neba,čini mi se dronovi i bespilotne letelice mogu naneti velike štete.Znate vi,samo država da odvvoji novac.