REFORMA OBRAZOVANJA: Gase visoke škole, osnivaju akademije

LJ. Begenišić

12. 10. 2018. u 18:02

Prof. dr Branislav Jeremić objašnjava kako će da bude reformisano trogodišnje, strukovno obrazovanje. Ustanove iz Zvečana i Leposavića postaju deo Univerziteta

РЕФОРМА ОБРАЗОВАЊА: Гасе високе школе, оснивају академије

Visoka medicinska škola u Ćupriji

SKORO sve visoke škole strukovnih studija će biti grupisane u akademije, a očekuje se da će najveći deo posla biti završen do sledećeg upisnog roka. Ovo je za "Novosti" najavio prof. dr Branislav Jeremić, potpredsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i predsednik Saveta za reformu visokih strukovnih škola.

Naš sagovornik navodi da su kriterijumi grupisanja usvojeni na sednici Saveta za reformu visokih strukovnih škola, a među njima su teritorijalna pripadnost, kompatibilnost programa...

- Ne mogu se spojiti, na primer, škole iz Bujanovca i Subotice ili tehnička i medicinska škola, pa makar bile u istom gradu - pojašnjava profesor Jeremić.

Kada je reč o konkretnim primerima, on navodi da će visoke škole sa teritorije Kosova i Metohije koje privremeno rade u Leposaviću i Zvečanu biti integrisane sa fakultetimaUniverziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Zasada se radi na postavljanju strukturnih elemenata za proces integracije visokih škola u Srbiji - kaže naš sagovornik. - Dobro je što već postoji iskustvo iz procesa integracije Beogradske poslovne škole i Visoke poslovne školestrukovnih studijauBlacu. To je pilot-projekat ministarstva, a iskustva iz njega će znatno skratiti vreme formiranja akademija strukovnih studija.

Takođe, ranije je najavljivano da će svakako biti spojene Medicinska škola u Ćupriji i Medicinska škola u Beogradu. A gde će biti sedište i kako će sve to tehnički izgledati, prof. Jeremić pojašnjava:

- Sedište akademije će biti na adresi visoke škole koja je uspešnija po svim faktorima - broju studenata, prihodima, kvalitetu nastavnog osoblja, studijskim programima...


Umesto Beogradske poslovne škole sada studiraju na akademiji

Isturena odeljenja neće postojati, već će akademiju činiti ravnopravni odseci, umesto visokih škola koje ulaze u sastav akademije.

Što se tiče najava da će neke visoke škole biti integrisane sa fakultetima, naš sagovornik kaže da će to biti mali broj:

- Razlog je, sa jedne strane, nepostojanje škole sa sličnim akreditovanim studijskim programima u okruženju gde se škola nalazi, a sa druge, potpuna kompatibilnost sa studijskim programom fakulteta iz neposredne blizine kao i dosadašnje zajedničko korišćenje raspoloživih resursa visoke škole i fakulteta poput laboratorija, nastavničkog kadra...

Profesor Jermić se nada da će sve biti završeno do sledećeg upisnog roka, ali dodaje da u ovakvoj vrsti posla uvek treba očekivati nepredviđene prepreke administrativne prirode kao i teško prihvatanje promena zaposlenih zbog straha od novog što dolazi, ali i zbog inercije da se zadrže lične privilegije koje proističu iz stare organizacije.

OSTAĆE SAMO KVALITETNI PROFESORI

Reorganizacija škola, izaziva i strah kod nastavnog kadra da će ostati bez posla. Ima li razloga za strepnju i da li će biti viškova?

- Nastavu će izvoditi samo kompetentan nastavni kadar, koji uz to ispunjava i uslov standarda za opterećenje brojem časova, što je i jedna od prednosti formiranja akademija - pojašnjava Jeremić. - Postoji manjak kadra za izvođenje nastave iz stručnih predmeta. Sa druge strane, nedovoljan je broj profesora koji imaju radno iskustvo iz oblasti iz koje drže nastavu i koji su uspostavili saradnju sa privredom. Inače, praksa je na gotovo svim našim visokoškolskim ustanovama slaba tačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Рашо

12.10.2018. 18:25

Наслов друмом, а текст шумом! Такође, школе и академије нису исто. Мисли ле неко о томе?

Mi

12.10.2018. 19:15

Nije šija nego vrat- to je definicija ove reforme. Važno je da izgleda da se nešto dešava.

Није Него

12.10.2018. 19:37

шта ће бити са људима који су завршили и имају звање високо струковни....? ни до сада их закон (биро) није препознао, а шта ће тек сад бити??

ccc

12.10.2018. 20:34

Je to one visoooke škole gde su se kupovale diplome za 2000E za kafanskim stolom. Sve te diplomce na proveru znanja pa tad priznanje diploma. Sramota je za Srbiju da studenti koji su redovno na zvaničnim univerzitetima učenjem sticali diplome nemaju zapošljenja i beže u inostranstvo ili konobare nemaju posao dok su ovi vidjeni zapošljeni ljudi.

Zorana Jovanovic

12.10.2018. 23:20

Al, se Milovan Bojic "raduje" sto mu zatvaraju kanal za pranje novca u Leposavicu, preko Visoke pedagoske skole.

Samouki IT Administrator

15.12.2019. 20:58

Takozvane više škole su bile utočište za one koji su propali na fakultetima. Diplome im vrede otprilike da mogu da se zsposle u Gradskom Stambenom i to samo preko debele veze. Kakvi masteri, akademije, bakrači? Četiri godine ili ništa.