Dražina slika rešava enigmu

R. DRAGOVIĆ

07. 08. 2018. u 22:02

Дражина слика решава енигму
Fotografija streljanog komandanta JVuO mogla bi da otkrije njegov grob. Samardžić tvrdi da je Čiča umoren kod Doma Garde

TELO komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića slikano je posle egzekucije nedaleko od beogradskog Belog dvora. Napravljene su tri fotografije, a po naređenju Aleksandra Rankovića, negativ je uništen. Ovi snimci danas su pohranjeni na nepoznatom mestu, a mogli bi imati važnu ulogu u lociranju mesta ukopa vođe Ravnogorskog pokreta.

Publicista Miloslav Samardžić raspolaže informacijama da su tri fotografije tela neposredno posle streljanja izrađene i uručene Rankoviću, Slobodanu Peneziću Krcunu i Svetislavu Stefanoviću Ćeći. Po uništenju filma, međutim, u četničkoj emigrantskoj štampi volšebno se pojavila jedna od fotografija, raspirivši nadu da je jedan broj snimaka sa negativa ipak sačuvan.

Pročitajte još - Čiča Dražu pokopali kod Belog dvora?

- Nije sasvim sigurno da li su svi snimci generala Mihailovića napravljeni sa jednog mesta ili je fotograf menjao poziciju i telo slikao iz različitih uglova - objašnjava Samardžić. - Snimci sa mesta ubistva, u tom slučaju, mogli bi da pruže dragocene informacije o mestu Dražinog streljanja i ukopa. Duboko verujem da posmrtni ostaci vođe Ravnogorskog pokreta počivaju nedaleko od Belog dvora. Ovu lokaciju, međutim, niko nikada nije istražio i proverio.

Samardžić se poziva na ispovest pukovnika Branka Latasa, koji je dugo godina bio na čelu Vojnog arhiva i koji je svojevremeno potvrdio autentičnost fotografije ubijenog Mihailovića. Na osnovu ove činjenice i iskaza drugih svedoka, Samardžić tvrdi da je general Mihailović umoren ne na Adi Ciganliji, već u krugu dvorskog (gardijskog kompleksa) na Dedinju.

- General Mihailović je, po svemu sudeći, izveden i streljan nedaleko od Doma Garde u Topčideru, a zakopan uz ogradu Belog dvora, koja se sa Dedinja spušta ka Lisičjem potoku - tvrdi Samardžić. - Mesto ukopa udaljeno je oko kilometar od mesta streljanja, a sve je urađeno u strogo zatvorenom vojnom kompleksu, daleko od očiju javnosti.

Među istoričarima i navodnim vlasnicima fragmenata istine o poslednjim časovima komandanta JVuO, Lisičji potok često je pominjan kao mesto egzekucije. Prema Samardžićevim tvrdnjama, pravo mesto je nekoliko stotina metara dalje, sa unutrašnje strane dvorske ograde.

Iza ograde Belog dvora navodno je sahranjen Draža Mihailović

Državna komisija, koja je od 2009. do 2011. godine organizovala potragu za Dražinim posmrtnim ostacima na Adi Ciganliji, svoje delovanje nije usmeravala ka drugim mogućim lokacijama. Ova informacija, međutim, dobija specifičnu težinu u svetlu inicijative člana Kongresa SAD Teda Poa, koju je i formalno predao premijerki Ani Brnabić. On se založio za ponovno pokretanje istrage o mestu umora generala Mihailovića i konačnog rasvetljavanja poluvekovne misterije.

Da je i državna komisija za otkrivanje istine o Draži Mihailoviću imala određena saznanja bazirana na dokumentima bivše Službe državne bezbednosti, koja upućuju na to da je četnički komandant, najverovatnije, pokopan u blizini Belog dvora, potvrđuje i njen član, narodni poslanik SPO Aleksandar Čotrić.

- Postojale su indicije, ali ništa konkretno nije urađeno - komisija koja je tada radila na otkrivanju Dražinih posmrtnih ostataka bila je suočena s mnoštvom problema, a, između ostalog, nije imala ni sredstava da sprovodi istraživanja. Možda je danas pogodan trenutak da se ovaj zvanični poduhvat reafirmiše i da se provere i sve druge moguće lokacije - smatra Čotrić.


BEZ POUZDANIH SVEDOKA

ISTORIČAR Bojan Dimitrijević, član komisije koja je tragala za Mihailovićevim posmrtnim ostacima, kaže da lokacija u okolini Belog dvora nije bila predmet interesovanja ovog tela.

- Nama se nije obratio nijedan očevidac niti živi svedok koji bi ukazao na to da je komandant JVuO ubijen i pokopan na tom mestu. Radili smo isključivo na osnovu jasnih tragova iz arhiva BIA, od kojih su najvažniji ukazivali da je Ada Ciganlija najverovatnije mesto egzekucije - kaže Dimitrijević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Вождовац

07.08.2018. 23:18

Комисија је радила на томе да ништа не уради. Част Димитријевићу, он је изузетак.

Nn

08.08.2018. 01:48

@Вождовац - Nije ga ubio onaj iz kumrovca. Srbi, su hteli da se Dodvore tom iz kumrovca pa su jedva cekali da Ga ubiju. Nebeski narod!!!

Milos

08.08.2018. 06:04

M. Samardžić je poznati kvazi-istoriograf, publicista-lakrdijaš. Autor desetina knjiga i radova koji obiluju istorisjkim poluistinama i neistinama, čovek koji je posvećen ideji rehabilitacije zločinca Mihailovića. U kragujevačkim krugovima poznat kao pamfletista čiji radovi nisu zasnovani na racionalnim istorijografskim polazištima. Samardžić je fasciniran likom D. Mihailovića i ideo-poklonički posvećen njegovom "delu" - što je jedina ideja kojom se vodi kada piše o Mihailoviću.

Pele

08.08.2018. 11:24

@Milos - Bravo Miloše! Sava čast na odličnom komentaru. U tekstu piše da Komisija nije imala "dovoljno sredstava"? Pa gde su ti zagriženi četnici u dijaspori, pa i ovde? Što ne dadoše neku kintu da se jednom već skinu ostalim gradjanima sa vrata i zauvek učute??? Što taj nazovi istriograf ne dade neku kintu Komisiji, da potvrdi svoje tvrdnje u svojim knjigama, ako ih uopšte ima? Svako ko nešto piše trebalobi da ima argumente za to što piše, a ne da lupeta i nagadja. Rekla kazala!!!

borislav

08.08.2018. 14:25

@Milos - A, zašto nam Samardžić, B.Dimitrijević, Ivan Miladinović ... i ,,Вечерње новости", ne otkriju PRAVU ISTINU o gospodinu Adolfu Hitleru? Krajnje je vreme!

Тавамба

08.08.2018. 06:47

Београде да ли смеш Чича Дражу да откријеш? Реци нама ту истину о великом српском сину!

Анти Антифа

08.08.2018. 07:15

Броза под хитно иселити у Хрватску а у маузолеј преместити посмртне остатке Димитрија Љотића

Binka Butic

08.08.2018. 11:11

Kad normalan čovek čita ove komentare, zamisli se. Pa dokle više sa pričom o okupatorskim slugama! Treba ih sve sakupiti i naći neko mesto da se sahrane. Pa neka se tu okupljaju njihovi obožavaoci i plaču nad prosutim mlekom (rezultat je isti). Mislim da su dojadili i Bogu i ljudima. A koliko je onih, koji su streljani po naređenju tih “ dodročinitelja“ pa im se ne zna traga, i nikom ništa!

mihailo

08.08.2018. 11:12

postoje i danas sinovi cerke i unici direktnih ucesnika u tim dogadjajima koji mogu da pomognu da im se demistifikuju preci i pronadje grob Dragoljuba Mihajlovica vodje Jugoslovenskog pokreta otpora u Otadzbini ,otpra Nemcima i fasistima svih nacionalnosti.

Lepi brka

08.08.2018. 14:22

Drug Tito nije imao nijedan razlog da likvidira svog saborca sovjestkog agenta od uticaja druga Drazu, vodju komunistickog neobrijanog pokreta! Zato se i skriva da je isporucen svom sefu Staljinu! Nema potrebe da Samardzic i ostali komunisti i levicari oplakuju po sluzbenoj duznosti svog sefa, vec da odu u sovjetiju i provere tamosnje arhive koje su otvorene. Medjutim to ne zeli niko da uradi, jer Srbe i dalje treba zaglupljivati jugoslovenskim opcijama. Smrt fasizmu, sloboda srbskom narodu!

Омладинац 501

10.08.2018. 10:35

@Lepi brka - Жив је Дража умро није, док је Срба и Србије ! С вером у Бога, за Краљевину Србију !