Na sunce nakit i gotovina!

V. C. S. - D. M. S.

petak, 13. 07. 2018. u 13:02

На сунце накит и готовина!

Pooštrena su pravila za vršenje duplih funkcija Foto Z. Jovanović

U Srbiji će biti primenjivana oštrija pravila i oko imovinskih karata funkcionera. Pod lupom ne samo nekretnine i prihodi, već i umetnine. Mogućnost kontrole i bankarskih računa

POLITIČARI i javni funkcioneri moraće ubuduće da prijavljuju Agenciji za borbu protiv korupcije ne samo svoju imovinu, prihode i gotovinu, već, ako Agencija to zatraži, i imovinu roditelja, usvojitelja, dece ili usvojenika. Ovo predviđa novi Nacrt zakona o sprečavanju korupcije, koji se dugo čekao, a od četvrtka se nalazi na sajtu Ministarstva pravde.

Značajna novina je da Agencija može pokrenuti postupak ako sumnja na korupciju i na osnovu anonimne prijave, što do sada nije bio slučaj, a detaljnije je uređeno i njeno postupanje po predstavkama. Nacrtom je proširen krug podataka koje će javni funkcioneri u budućnosti morati da dostave kada prijavljuju imovinu.

PROČITAJTE JOŠ - Novi udar na visoku i sitnu korupciju u Srbiji od 1. marta

Među obaveznim informacijama sada su i podaci o finansijskim instrumentima koje imaju u vlasništvu (akcije, obveznice, depoziti...), preduzetničkoj delatnosti, ako se time bave pored vršenja javne funkcije, o gotovom novcu, zakupljenim sefovima i vrednim stvarima koje imaju, kao što su dragocenosti i umetnički predmeti veće vrednosti.

Objavljena verzija rezultat je nedavno okončane javne rasprave. Nacrt zakona poslat je na ekspertizu u Brisel, a posle unošenja eventualnih sugestija, biće prosleđen Vladi, pa poslanicima.

PROČITAJTE JOŠ - Majda Kršikapa za “Novosti”: Ne očekujte da hapsimo i saslušavamo

Novo je, na primer, i ovlašćenje Agencije da, ako je posumnjala na nepravilnosti u radu organa vlasti, može da podnese predlog za nadzor organu koji mu je nadređen. Ona može i, ako oceni da u radu državnog organa postoje okolnosti koje mogu prouzrokovati korupciju, da izda preporuku sa merama za otklanjanje takvog stanja.

Detaljnije se uređuju i pojmovi organa javne vlasti, javnog funkcionera i funkcije, a pooštrena su pravila kad su u pitanju duple funkcije. Proširene su nadležnosti Agencije, pa će ona imati ovlašćenje da daje mišljenje o proceni rizika od korupcije u nacrtima zakona. To znači da će nadležna ministarstva u postupku pripreme zakona iz oblasti posebno rizičnih za nastanak korupcije morati da pribavljaju mišljenje Agencije.

Precizirane su odredbe koje se odnose na postupak u kome se odlučuje o povredi zakona. Ovaj postupak se vodi u slučaju sumnje u postojanje sukoba interesa, nespojivosti javne sa drugim funkcijama i poslovima funkcionera, povrede pravila koje se odnose na kumulaciju javnih funkcija i prijem poklona, odnosno prijavljivanje imovine i prihoda.

Obavezna i prijava dragocenosti u sefovima banaka Foto D. Milovanović

Kaznene odredbe za neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka su zadržane, ali je proširen broj prekršaja koji se mogu izreći. Produžen je i rok za pokretanje i vođenje prekršajnih postupaka na dve godine od dana kada je prekršaj učinjen.

Agencija može pribavljati podatke od banaka, finansijskih institucija i drugih pravnih lica, ali samo uz saglasnost javnog funkcionera. To znači da bankarska tajna, uprkos nekim spekulacijama, ostaje neprikosnovena.


PROMENjENO IME PROPISA

ZAKON je izrađen radi usklađivanja pravnog okvira kojim se uređuje sprečavanje korupcije sa preporukama GREKO, ali i zato što je aktuelni Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije na snazi punu deceniju. Ime zakona je promenjeno jer, osim što uređuje nadležnost i rad Agencije, on sadrži i odredbe vezane za sprečavanje sukoba interesa, kumulaciju javnih funkcija, prijavljivanje imovine i prihoda...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Stari iseljenik

13.07.2018. 14:32

Lepa ideja ali je ostvarljiva "malo morgen"! Ko je od političara lud da prijavi skup nakit, basnoslovno skupe satove, gotovinu koje šalju npr. razne "kanadske tetke" skupe umetničke slike itd. Ko će da im neprijavljeno bane u kuće da konroliše šta političari imaju? Policija? Komunalna policija, ministar Stefanović ili čak možda AV lično? Sve su to samo priče za već sluđen narod i malu decu.Mada ni naši klinci od kojih nažalost neki od njih čokoladu vide samo o Božiću, ne veruju u te priče!

maniks

13.07.2018. 15:00

Ko koci usvajanje zakona o poreklu imovine, pitanje svih pitanja a trebao je odavno biti usvojen.