BIVŠI radnici Beogradske konfekcije "Beko", posle više od 15 godina čekanja, mogu da se nadaju skoroj isplati. Stečajni sudija Mihajlo Koruga podneo je nedavno završni račun delimične deobe. Na računu stečajnog dužnika "Beka" trenutno je 24,3 miliona evra, a na spisku imovine još jedna robna kuća u centru Beograda i prodavnice u Bajinoj Bašti, Vrbasu i Modriči. Beogradski "krojači" su tako jedna od retkih firmi koja će isplatiti sve poverioce.

Isplatom tri i po miliona evra Ministarstvu odbrane, "Beko" više nikom ne duguje osim svojim akcionarima. U narednih mesec dana stečajno veće treba da zakaže ročište na kome bi trebalo i da usvoje račun. Prijemom pravosnažnog rešenja stečajni upravnik isplaćuje akcionare.

PROČITAJTE JOŠ - KONFEKCIJA "BEKO" VEĆ 15 GODINA U STEČAJU: Polovina radnika umrla čekajući sopstveni novac

- Mi još ne znamo koliki iznos će se deliti, ali očekujemo da će to biti 24 miliona evra - kaže Zlatko Kunštek, predsednik udrženja akcionara UVA "Beko". - Bilo je 4.535 bivših radnika akcionara. Neki više nisu živi, pa isplatu čekaju naslednici. Verujemo da bi sve moglo da se završi krajem sledećeg meseca.

Novac koji se utvrdi za deobu biće podeljen na ukupno 543.120 akcija. Po predlogu završnog računa vrednost jedne akcije trebalo bi da bude 5.194 dinara. Deset odsto je u vlasništvu PIO fonda, 30 odsto pripada Akcijskom fondu, a 60 odsto radnicima akcionarima.

"Beko" je većinu poverilaca isplatio 2009. godine, ali stečaj nije mogao da se okonča zbog dugih sporova. Poslednji je okončan pre nekoliko meseci.


PRODAJA?

U VLASNIŠTVU "Beka" su robna kuća u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici i tri radnje. Ukupna vrednost nepokretnosti je procenjena na 3,2 miliona evra. O njihovoj sudbnini će se odlučivati u daljem postupku stečaja.