DANAS JE VASKRS: HRISTOS VASKRSE!

Tanjug

08. 04. 2018. u 00:07

ДАНАС ЈЕ ВАСКРС: ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas Vaskrsenje Hristovo.
Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas Vaskrsenje Hristovo.

Uskrs po Julijanskom kalendaru slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hrist uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

LJudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa "Hristos vaskrse" i "Vaistinu vaskrse". Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

Pripreme za Uskrs tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, a nastavljaju se Velikim petkom u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

Pošto je to za hrišćane dan velike žalosti, on se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Na Veliki petak farbaju se jaja, najviše crvenom bojom koja simbolizuje Isusovu krv.

Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitali su Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručili da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

"Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje", poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.

Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.

SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice.

"Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva", poručio je patrijarh.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas uskršnju čestitku sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve u kojoj je podsetio na neprolaznih vrednosti pravoslavne vere - ljubav, praštanje, toleranciju, mir, međusobno uvažavanje i razumevanje.

Čestitku patrijarhu srpskom Irineju, sveštenstvu i građanima za Uskrs je uputila i premijerka Ana Brnabić, kao i drugi zvaničnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

naranca

08.04.2018. 00:32

"Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje", poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.--------Kakva uvreda za Srpski narod I za Isusa samog.!!!!!!Jel mislite da je bilo bolje pre 2 000 godina u Palestini?????

Теодул

08.04.2018. 02:58

Христос воскресе. Браћо и сестре срећан вам празник победе живота над смрћу празник Васкрсења Христовог. Посебан поздрав браћи и сестрама на Косову и Метохији и браћи и сестрама у Републици Српској. Свим људима добре воље срећан празник.

PG-CG

08.04.2018. 09:45

MIR BOŽJI! HRISTOS VOSKRESE! Srećan Vaskrs svim pravoslavcima koji slave ovaj najveći hrišćanski praznik po Julijanskom kalendaru, a posebna čestitka za našu braću Srbe i sestre Srpkinje na SRPSKOM KOSMETU!!!

Листа србофибиста

08.04.2018. 10:51

ВАИСТИНУ ВАСХРЕСЕ, На данашњи СВЕТИ ДАН , опристи им неуке и нељудске коментаре , чим се ПОКАЈУ ... ПРАВОСЛАВЦИМА и СВИМ ВЕРУЈУЋИМ ЉУДИМА ЖЕЛИМ СВУ РАДОСТ и ЉУБАВ ...

Djole

08.04.2018. 12:11

Opet vi napeli srblju "uskrs" čestitati!!! Šta vam je, zašto to radite??? Mi slavimo "VASKRSENJE HRISTOVO" i jedni drugima vaskrs čestitamo. Ko vas plaća da forsirate čestitanje "Uskrsa"??? Svim pravoslavnim srbima želim srećan VASKRS, HRISTOS VASKRSE!!!

Светосавац

08.04.2018. 13:03

@Djole - ЗАИСТА ВАСКРСЕ, мир и љубав свим добрим људима донесе !