Kartice za penzionere od aprila o trošku PIO

J. Ž. SKENDERIJA

19. 02. 2018. u 13:02

Картице за пензионере од априла о трошку ПИО

Foto N. Fifić

Najstariji građani će uskoro lakše dokazivati svoj status

PENZIONERI u Srbiji će najverovatnije već od 1. aprila imati na raspolaganju identifikacione kartice koje će ih predstavljati u svakodnevnom životu, saznaju “Novosti”. To znači da ubuduće u novčaniku neće morati da imaju poslednji ček od penzije kako bi dokazali svoj status, već će njegovu funkciju preuzeti pomenuta kartica. Njihova izrada penzionere neće koštati ni dinara, s obzirom na to da će ih PIO fond praviti o svom trošku. Svaki korisnik će je dobiti pri isplati penzije od poštara, dok će je oni koji novac podižu u banci dobijati u filijalama PIO fonda.

Kako najavljuju iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kartica neće ugrožavati bezbednost penzionera i sadržaće samo osnovne podatke o najstarijim sugrađanima. Dokaz da su u penziji do sada je predstavljao penzioni ček, pa se on koristio za popuste pri kupovini u supermarketima, za administrativne zabrane, besplatne lekarske preglede koje organizuju pojedine opštine, odlaske u pozorišta, izlete ili banje, a često i u ustanovama državne uprave za podizanje određenih dokumenata, ili kao dokaz da nisu u radnom odnosu.

Pročitajte još: Penzione čekove će zameniti kartice

- Dokument o isplati novca iz PIO fonda bio je jedini validan papir uz koji se dolazilo do izvesnih povlastica, a sada će tu ulogu imati identifikaciona kartica. Na njoj će se nalaziti određeni podaci - ime, prezime i adresa korisnika, iznos cele i dela penzije koji se isplaćuje, filijala i broj tekućeg računa, matični broj, ukupne obustave penzije, koliko je umanjenje po Zakonu o privremenom umanjenju i koje je vrsta penzije. To su sve lični podaci korisnika koje je mogao da vidi svako kada je penzioner dokazivao svoj status - objašnjavaju u Ministarstvu.

PO UGLEDU NA "SENIOR" JEDAN od razloga zbog kojih su se nadležni odlučili za uvođenje identifikacione kartice je veliki uspeh "senior" kartica koje su pre nekoliko meseci uvedene u Beogradu i koje su naišle na veliko interesovanje kako penzionera, tako i kompanija koje nude popuste. - Ukoliko bi lokalne samouprave obezbedile određene popuste, ona bi mogla na lokalnom nivou da ima funkciju senior kartice - kaže Čolaković.

Momo Čolaković iz PUPS kaže da je nedavno donet Pravilnik Upravnog odbora Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje kojim se reguliše ta oblast. Pravilnik je, kako ukazuje, stupio na snagu, što znači da će u narednih mesec-dva svaki od oko 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiti karticu koja će služiti samo za identifikaciju, odnosno za ostvarivanje njihovih prava u vezi s penzijsko-invalidskim osiguranjem, ali i ostvarivanjima određenih povlastica pri kupovini u prodajnim objektima.

Pročitajte još: Počela podela personalizovanih senior kartica

- Sa karticom su njihovi lični podaci apsolutno zaštićeni. Niko više neće moći da ih vidi, niti da vidi iznos penzije, što se moglo videti na penzionom čeku - kaže Čolaković.

On smatra da će ova kartica biti veoma korisna u svakodnevnom životu penzionera, a, kako najavljuje, u opticaju je i predlog da se potpuno olakša njihovo preuzimanje, pa će, ko želi, moći da je dobije i preko udruženja penzionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Врати ми Пензију Човече, Аман Више

19.02.2018. 13:06

Пупс је непостојећа странка, паразит

Laza M.

19.02.2018. 13:13

super,konačno će penzioneri moći na letovanja,zimovanja,banje itd......kartice su čudo

Hercegov Grad

19.02.2018. 13:24

Momo, Momo, lako je tebi, kad pored penzije, koja nije mala, primas i poslaničku plartu u Skupstini Srbije! Nažalost ti si jedan od prestvnika PUPSa koji je glasao za umanjenje penzija!

Fenomen...

19.02.2018. 13:47

Jos jedna skupa i nepotrebna stvar. Zadiranje u privatnost i uzimanje pod kontrolu jedne velike populacije u cilju lakseg manipulisanja nad istom. Smesna je konstatacija da ce kartice biti izradjene o trosku PIO fonda. Ciji je novac u tom fondu nego penzionera!?

radoje

19.02.2018. 15:12

Gle sad, tehnicko pitanje:zasto SVI penzioneri ne dobijaju kartice od postara? To je apsolutno diskriminacija onih koji u duhu vremena dobijaju penzije preko banke. Ovamo se propagira upotreba bankovnih kartica umesto kesa a starci se kaznjavaju da stoje u redovima u filijali PIO. Ako bude onakav cirkus kao sa zdravstvenim karticama ja cu ministru POKLONITI SENIOR KARTICU.

crno-beli svet

19.02.2018. 16:02

A sta kazete da date ljudima penzije od kojih bi mogli da zive dostojanstveno.Kako to da u Hrvatskoj moze u Slovenij moze a samo u Srbij nista ne moze?Dokle cemo biti zemlja motaca kablova i gladnih penzionera,ciji se predsednik vozi u limuzini vrednoj POLA MILIONA EVRA,dobijenoj na "poklon" (ha ha...)?

Nenad

20.02.2018. 08:39

Trla baba lan da joj prodje, da joj prodje...dan. Primanje penzija preko banaka nije uopšte problem. Dovoljna je lična karta, a moe i preko bankomata! Valjda je i ovo neka mudrolija u sklopu predizborne kampanje?

2 gr mozga

20.02.2018. 08:53

Samovolja u trošenju tuđeg novca. Kako besplatno? Ako je besplatno mora se odgovoriti na sledeća pitanja. Ko je donator? Ko radi volonterski? Biće da su obećanja besplatna, a nekome je debeo novac već namenjen. Ako uzmemo cene kartica kao one iz banaka koje koštaju 1500rsd dobije se trošak od 21 milion eura. Kome to treba kad se penzioni čekovi šalju penzionerima svaki mesec.