KAKO bi se ukinula obaveza države da kao jemac Fonda PIO isplati neisplaćene delove penzija, smanjenih Zakonom o privremenom umanjenju penzija iz novembra 2014. godine, u toku je, tvrde u Udruženju sindikata penzionisanih vojnih lica, izrada predloga izmene Zakona o PIO.

Poučeni iskustvom od pre nekoliko godina kada su zbog neusklađivanja vojnih penzija nadležni morali da isplate svima razliku između isplaćivanih i stvarnih iznosa, sada će, kako nezvanično saznajemo, sve biti zakonski regulisano.

PROČITAJTE JOŠ - Vojni penzioneri: Povećanje - preko suda


Oko mesec dana najstariji građani podnose zahteve PIO fondu kojim traže da se utvrdi njihovo dugovanje prema penzionerima. Ovi zahtevi mogu da se predaju i u ovoj godini. U kampanji "Stavi tačku na pljačku" Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, Fondu se podnose zahtevi za izdavanje uverenja o visini i načinu povraćaja neisplaćenih iznosa penzije i uverenja o njenoj isplati u periodu od početka smanjivanja do dana podnošenja zahteva. Ova uverenja biće korišćena u postupcima zaštite njihovih ustavnih i zakonskih prava.

Kako tvrde u Udruženju, po zakonu o obligacionim odnosima od 1. novembra prošle godine počela su da zastarevaju finansijska potraživanja po osnovu smanjenja penzije starija od tri godine.

PROČITAJTE JOŠ - PROTEST U BEOGRADU: Penzioneri najavljuju tužbe (VIDEO)

- Podnošenjem zahteva oštećeni započinju postupak zaštite svojih ustavnih i zakonskih prava, koji može biti nastavljen Predlogom za vansudsko poravnanje sa Državnim pravobranilaštvom ili sudskom parnicom sa ciljem zašite stečenih prava po osnovu penzije - kaže Jovan Tamburić, predsednik Udruženja.