Šarčević: Neke škole sjajno rade, neke ne znate zašto postoje

Tanjug

13. 12. 2017. u 14:56

Шарчевић: Неке школе сјајно раде, неке не знате зашто постоје

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug

U proceduri je smena 19 direktora u školama u Srbiji, jer nisu poštovali zakon koji nalaže da se u penziju ide sa navršenih 65 godina života, ali i zbog vršnjačkog nasilja u školama

U proceduri je smena 19 direktora u školama u Srbiji, jer nisu poštovali zakon koji nalaže da se u penziju ide sa navršenih 65 godina zivota, ali i zbog vršnjačkog nasilja u školama.

"Svi direktori koji nisu postupili u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i nisu otišli u penziju sa navršenih 65 godina života biće smenjeni ", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima u Beogradu.

On je najavio i strožu kontrolu sekretara škola, kao i da se neće tolerisati kašnjenje nastavnika na časove.

"Imate dobre škole koje sjajno rade, a imate škole u koje kada uđete ne znate zašto postoje", rekao je ministar.

Pročitajte još - Šarčević o slučaju "Svetozar Miletić": Razrešenje direktora zasnovano na propustima

Pomoćnica ministra Vesna Nedeljković pojasnila je da će biti smenjeni direktori u 15 škola u Srbiji, jer nisu otišli u penziju sa navršenih 65 godina života, kako zakon nalaže, a da će još četiri biti smenjena zbog nasilja u školama.

"Zbog nasilja biće smenjena dva direktora u srednjim školama, jedan u osnovnoj i jedan direktor predškolske ustanove", pojasnila je ona.

Upitan da li će biti smenjeno 28 direktora zbog zloupotrebe na maloj maturi, a čiju je smenu ministar već predložio školskim odborima, ali su se oni oglušili o taj predlog, Šarčević je rekao da se ZOSOV ne može primenjivati retroaktivno.

On je dodao da će svakako biti analiziran i rad tih direktora i da li su se ogrešili o zakon nakon njegovog usvajanja.

Pročitajte još - Šarčević: Za nasilje u školama odgovaraće i direktori, zaposlićemo više psihologa i pedagoga

Ministar je najavio da će u narednih mesec dana biti raspisan konkurs za privremeno finansiranje naučnih projekata na dve godine.

Državni sekretar ministarstva prosvete Vladimir Popović pojasnio je da se radi novi Zakon o naučno istraživačkoj delatnosti i da je cilj da se 2020. godine pređe na novi način finansiranja - kombinovano finansiranje.

Svi istraživači imali bi fiksni deo plate 70 odsto, dok bi preostalih 30 odsto bilo projektno finansiranje, odnosno ko dobije više projekata imaće znatno više od onih koji ne dobiju projekte.

On je dodao da je budžet za nauku za narednu godinu povećan za 13, 2 odsto.

Upitan šta će se raditi kako bi se smanjilo nasilje u školama ministar Šarčević je rekao da će biti angažovano 100 spoljnih saradnika za prevenciju i reagovanje u slučaju vršnjačkog nasilja.

On je dodao da će se raditi nova mreža škola, modernizacija obrazovnih profila, digitalizacija škola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Luna

13.12.2017. 23:54

Svaka cast ministre kapa dole, covek koji prati i cuje sve trendove u skolstvu i veoma je odan svome poslu a nerad nepodnosi veliko bravo

Cofex

14.12.2017. 12:42

Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu zaposlili su 24 novih za godinu dana, a važu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru.