Opet poverenje u MMR

B. RADIVOJEVIĆ

08. 12. 2017. u 12:04

Od izbijanja epidemije morbila u oktobru znatno povećan obuhvat vakcinacijom. Prošlu godinu završili na istorijskom minimumu sa 81 odsto vakcinisanih

Опет поверење у ММР

Foto Thinkstock

EPIDEMIJA malih boginja, u kojoj je dosad obolela 361 osoba, osvestila je izgleda i one koji su dosad odbijali da vakcinišu decu, pa je obuhvat MMR vakcinom, od koje su pod uticajem antivakcinalnog lobija roditelji najviše zazirali, znatno povećan u celoj Srbiji. Kako "Novosti" saznaju, u Institutu za javno zdravlje Srbije dosad je vakcinisano 91 odsto dece, računajući i prvu dozu sa navršenih 12 meseci i revakcinaciju do navršenih 14 godina.

To je čak za 10 odsto više vakcinisanih nego za celu prošlu godinu, kada je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole bio na istorijskom minimumu - svega 81 odsto.

Sa novim trendom Srbija se, kažu u Institutu "Dr Milan Jovanović Batut" približava obuhvatu obaveznim vakcinama od 95 odsto, koji je i uslov za kolektivni imunitet. Pre jačanja antivakcinalnog lobija ovu granicu smo i prelazili, pa je 2011. obuhvat obavezanim vakcinama bio 96,5, ali je od tada u stalnom padu.

- Na teritoriji Beograda i u Pčinjskom okrugu obuhvat MMR vakcinom je nešto ispod 90 odsto - kažu u "Batutu". - Najniži obuhvat, ispod 80 odsto, registruje se u opštinama koje su u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar i Instituta za javno zdravlje Niš.

Epidemiolozi procenjuju da će se epidemija preneti i u 2018. godinu. Doktor Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda, sumnja u mogućnost da se u narednom periodu smanji broj obolelih od morbila:

- Osnovno je pitanje da li će virus ući u dečje kolektive. Važno je da li će, ali i kada će se to desiti. Prognoza je uvek nezahvalna, ali je verovatnije da će se u naredne dve nedelje naglije i jasno povećati broj obolelih u Beogradu - smatra dr Kon.

BEOGRAD

Povratak poverenja u vakcinu, kao najpouzdaniju zaštitu od zaraznih bolesti, naročito je primetan u Beogradu, s obzirom na to da je u prvih šest meseci u prestonici bilo vakcinisano svega 26,46 odsto mališana uzrasta od 12 do 15 meseci, a trenutno je u uzrastu do četiri godine vakcinisano 75 odsto, a u grupi od pet do sedam godina 90 do 93 odsto mališana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rodja

08.12.2017. 13:17

Ne znam o kakvom poverenju se radi kada ih samo procenat zanima. Ovoj državi ne verujem ni "dobar dan" kada kaže, kamoli da imam poverenja u vakcine američkog Novartisa.

Žandarm

08.12.2017. 13:51

Batina je iz raja izašla. Samo oštro sa narodom. Dok se bune udaraj i po džepu i gde stigneš. Pa da vidiš kako raja sluša. Gunđa raja, ali fakat sluša, kao Bela lala

драгана

08.12.2017. 13:54

Molimo Slađanu Vellov,Jelenu Karleušu,Tatjana Vojtehovski i Maju Volk da se ne uključuju u komentarusanje.Gledanje u sunce i rendana šargarepa,soda bikarbona i slično...čuli smo već.

Деки

08.12.2017. 13:56

Од мислених људи праве лобисте,а овамо не бирају средства од слаткоречиве обмане,преко принуде до озбиљних претњи,само да што више србске деце буде "вакцинисано".Најновије тровање здравог разума наводним порастом поверења у ММР и осталим непроверљивим подацима,невероватно асоцира на дневник ртс-а,где нам раздрагани водитељи износе податке колико нам добро иде,а од којих би се Швајцарска и Норвешка у пакету постиделе.Зашто не откријете састав и све нус појаве ММР-а и зачепите уста "лобистима", а?

Miloš

08.12.2017. 14:51

Bravo za Dekija i za Rodju.Ne postoji anivakcinalni lobi, već postoji farmaceutska mafija i njihovi lobisti. Igraju se riječima i suštinom da uplaše ljude. Pogledajte na wikipediji godišnji obrt i dobit, npr. “Novartisa” kako reče Rodja, a onda se zapitajte koliki i kakav profit imaju roditelji, koji u ovom slučaju predstavljaju “antivakcinalni lobi”?+ Zašto je uvedena trovalentna MMR vakcina stranog proizvodjača, umjesto pojedinačnih Torlakovih?