KAŽNjAVANjE građana koji odlaze u prevremenu penziju konačno mora da prestane - smatra Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U pismu upućenom Ani Brnabić, predsednici Vlade, on je podsetio da je izmenama u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera nakon što je usvojeno rešenje u članu 70a kojim je definisano da se visina prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

- Ovakvom izmenom nepravedno su kažnjeni građani Srbije koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, bez obzira na to što su im godinama od njihove zarade redovno umanjivana sredstva na ime poreza i doprinosa - kaže Orbović. - Imajući u vidu činjenicu da su penzije i bez tog umanjenja izuzetno niske i nedovoljne za dostojanstven život, Savez samostalnih sindikata Srbije je Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za izmenu i dopunu ovog člana kako bi bili trajno ukinuti kazneni poeni u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.


PROČITAJTE JOŠ:
Nizak prag bede

Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade a sadašnjeg predsednika države da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju.

- Oformljena je radna grupa koja bi radila na pripremi izmena i dopuna Zakona o PIO - ističe Orbović. - S obzirom na to da je rad radne grupe bio dodatno otežan zbog izbora nove vlade i promena u ministarstvima, sada su se stekli svi neophodni uslovi da se prekine trajno kažnjavanje sadašnjih i budućih penzionera.