Prevremene penzije: Vreme za ukidanje penala

J. Ž. S.

17. 10. 2017. u 15:13

Превремене пензије: Време за укидање пенала

Foto N. Skenderija

Samostalni sindikat podsetio premijerku na obećanje Vlade penzionerima da će prestati kažnjavanje građana koji odlaze u prevremenu penziju. Socijalno-ekonomski savet doneo odluku, ali zakon još nije promenjen

KAŽNjAVANjE građana koji odlaze u prevremenu penziju konačno mora da prestane - smatra Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U pismu upućenom Ani Brnabić, predsednici Vlade, on je podsetio da je izmenama u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera nakon što je usvojeno rešenje u članu 70a kojim je definisano da se visina prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

- Ovakvom izmenom nepravedno su kažnjeni građani Srbije koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, bez obzira na to što su im godinama od njihove zarade redovno umanjivana sredstva na ime poreza i doprinosa - kaže Orbović. - Imajući u vidu činjenicu da su penzije i bez tog umanjenja izuzetno niske i nedovoljne za dostojanstven život, Savez samostalnih sindikata Srbije je Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za izmenu i dopunu ovog člana kako bi bili trajno ukinuti kazneni poeni u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.


PROČITAJTE JOŠ:
Nizak prag bede

Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade a sadašnjeg predsednika države da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju.

- Oformljena je radna grupa koja bi radila na pripremi izmena i dopuna Zakona o PIO - ističe Orbović. - S obzirom na to da je rad radne grupe bio dodatno otežan zbog izbora nove vlade i promena u ministarstvima, sada su se stekli svi neophodni uslovi da se prekine trajno kažnjavanje sadašnjih i budućih penzionera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Golja

17.10.2017. 17:57

Ne treba čekati vise. Ujedno spustiti i dobnu granicu sa 60 na 55 godina i omogućiti mladima da zamene one koji žele u prevremenu penziju kako bismo ih zadržali u ovoj zemlji. Neko mora prepoznati dugoročnu korist u tome umesto sto se eksploatise stara populacija da bi sto kraće primala penziju.

Filip-KIM

17.10.2017. 18:05

I nas radnike MUP sa teritorije juzno od Ibra zadesila je sudbina POSEBNIH penzija kada su u Briselu potpisali franice Kosova i otpisali postojanje Policiskih struktura drzave Srbije na Kosmetu.Policajcima u Severnim opstinama na Kim u Severnoj Mitrovici,Zubinom Potoku,Zvecanu i Leposavicu omoguceno je penzionisanje i nastavak rada u policiji KPS a nama nisu isplacene ni otpremnine po zakonu o radu u MUP Srbije i penzionisani su i neki sa 5 godina staza.Sta radi vlada ??? i sindikat MUPa ???

SASA

17.10.2017. 18:07

Ako vec nesto uskladjuju sa EU, eto im prilike jer tamo kad nastupi starosna granica odmah se prelazi na punu penziju.

bata

20.10.2017. 14:31

Da li je moguće da ni jednom rečju niko ne odgovori (makar obrazloži) zašto se kasni sa ispunjenjem obećanja!? Zašto je to ignorisanje i nadmenost, onih koji žive od nas i trebalo bi da rade za nas, tako moderno i tako redovna pojava u ponašanju!? A gde je tek nada da neko kaže: tog i tog dana će biti izmenjen zakon, kao što smo i obećali: sredinom 2017. , tokom leta, krajem leta, početkom jeseni..................,.