33 PORODICE NA ULICI: Raseljeni opet - beskućnici?

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ - G. ĆIROVIĆ

13. 10. 2017. u 08:03

U Kraljevu 33 porodice izgubile sporove i preti im iseljenje iz socijalnih stanova. Za novi ugovor moraju da imaju prihode 75 evra po članu domaćinstva

33 ПОРОДИЦЕ НА УЛИЦИ: Расељени опет - бескућници?

LJudi iz socijalnih stanova u Beranovcu / Foto G. Šljivić

UKUPNO 33 porodice interno raseljenih sa Kosmeta, koje su tri godine besplatno živele u socijalnim stanovima, u prigradskom naselju Beranovac, u Kraljevu, po sudskoj presudi - ostaće bez krova nad glavom.

Reč je o bivšim stanovnicima kolektivnih centara koji su dobili stanove na privremeno besplatno korišćenje, uz plaćanje redovnih troškova za struju i komunalne usluge. Opštinska stambena agencija (OSA) je, po isteku trogodišnjeg ugovora, propisala nove uslove, koji su neprihvatljivi za većinu porodica.

Jedan od zahteva za potpisivanje ugovora o pravu korišćenja stana bio je da korisnici obezbede mesečni prihod od bar 75 evra po članu domaćinstva. U tim novim, ponuđenim ugovorima, predviđena stanarina je 1,20 evra po kvadratnom metru. To bi prosečno bilo 6.000 dinara po porodici, ali za većinu ovih ljudi, mahom penzionera, korisnika socijalnih davanja ili privremene naknade za nezaposlene sa Kosova, i to je nedostižno.

- Zbog odbijanja da pristupe novim, za njih nepovoljnim ugovornim obavezama, OSA je 2013. tužila porodice i tražila njihovo iseljenje. Sudski postupci ovih dana dobijaju epilog na njihovu štetu. Stanarima, među kojima ima dece, starih i bolesnih, nije ponuđeno alternativno rešenje i u riziku su da postanu beskućnici - objašnjava Marija Dražević iz "Praksisa".

Uz rešenje za iseljenje Milovanu Petroviću stigao je i nalog da retroaktivno plati zaostale kirije za poslednje četiri godine u iznosu od 170.000 dinara:

- Sa crkavicom koju primam jedva uspevam da platim dažbine i školujem dva sina i kćerku. Kucali smo na brojna vrata, ali niko nema razumevanja. Zato ćemo zahtevati da nas primi predsednik Vučić, a ako bude trebalo, protestovaćemo ispred Vlade.

GRAD: DUG MOŽE I NA RATE - NIKOGA ne želimo da izbacimo na ulicu i zato ćemo tim porodicama ponuditi sklapanje novog ugovora, po kojem bi dug za zaostale zakupnine izmirili mesečno u narednih pet godina, uz redovno izmirivanje ostalih obaveza. Od ukupno 146 socijalnih stanova, samo u ova 33 četiri godine porodice nisu plaćale zakupnine - kaže direktorka kraljevačkog Gradskog stambenog preduzeća Dragana Bikić.

NJegov komšija Radoica Trajković proveo je 11 godina u kolektivnom centru u Mataruškoj Banji:

- Kada je bio konkurs za dodelu stanova, jedan od uslova bio je da imamo što manja primanja da bismo uopšte mogli da konkurišemo. Sada nam traže 75 evra po članu domaćinstva i da plaćamo kiriju. Kako taj uslov ne mogu da ispunim, dobio sam rešenje za iseljenje u roku od osam dana.

Bratislav Banjac iz Kline pita se da li će uopšte moći da se vrate u kolektivne centre ili će svi, kolektivno, završiti - na ulici:

- Mesečno primam 8.500 dinara privremene naknade za nezaposlene. To dobijamo samo mi koji smo nekada radili na Kosovu. Većina porodica ima dvoje-troje dece. Kada platimo račune, jedva nam ostane za hranu i školske knjige. U vreme sezonskih radova radim za nadnicu, ali šta ću zimi?

Inače, cilj projekta izgradnje socijalnih stanova, u kojem su učestvovali nemačka humanitarna organizacija "Help", UNHCR i lokalna samouprava, bio je da se na trajan i održiv način reši stambeno pitanje interno raseljenih.

ZAHTEV DONATORA

GRADONAČELNIK Kraljeva dr Predrag Terzić kaže da je ugovorna obaveza korisnika socijalnih stanova bila da posle tri godine besplatnog boravka plaćaju kiriju:

- To nismo mi izmislili, već je to bio zahtev donatora. Kao grad najviše smo učinili u Srbiji za zbrinjavanje interno raseljenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

električar

13.10.2017. 08:51

E, pa sad zamislite šta bi bilo da Milošević nije omogućio da se sprovede postupak otkup društvenih stanova. To je drušivena imovina koje nije dospela da se dokopa lopovska petooktobarska družina i taj zalogaj im je izmakao. Da nije tako, bile bi propisane takve stanarine, da izvršitelji ne bi uspeli da sprovedu sva iseljavanja sirotinje iz stanova, pa bi verovatno morali da formiraju i posebno ministarstvo za iseljavanje !!! Ostale društvene imovine su se dokopali i rezultate vidimo !!!

zoran

13.10.2017. 19:28

@električar - Gradjani , koji su otkupili stanove , placali su preko 30 god. stanarinu , tako da su ih prakticno preplatila i jos su platili za otkup u proseku 4000 evra. Nista njima nije poklonjeno.

Milivoje

13.10.2017. 09:03

Ovo je najrealnija slika trenutnih ekonomskih prilika u Srbiji na "evropskom putu".po receptu MMF Ako u nekoj državi, normalna porodica ne može da skupi 75€ po članu domaćinstva mesečno, to je najbolji znak da je država katastrofalno zastranila i da ide u pofrešnom smeru.

PFC

13.10.2017. 11:50

Bez panike! Sada će sns da sakupi pare za godinu dana kirije i sve će biti fino i lepo!