УДАР НА ГЛЕДАОЦЕ: Неке националне телевизије траже додатни новац

И. М.

12. 10. 2017. у 16:30

УДАР НА ГЛЕДАОЦЕ: Неке националне телевизије траже додатни новац

Thinkstock

Домаћинствима која телевизију гледају путем "кабла" убудуће неће моћи да се деси да им оператер укине програм националних телевизија; Последица би била скупља кабловска

ДОМАЋИНСТВИМА која телевизију гледају путем "кабла" убудуће неће моћи да се деси да им оператер укине програм националних телевизија. Листом обавезних емитера, коју је прописао Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), задовољне су националне телевизије, али не и сви кабловски оператери. Пинк, Прва, О2, Хепи, РТС и РТВ обавезни су у распореду кабловских канала!

Поједине телевизије већ неко време траже од кабловских компанија да им плате емитовање програма, са аргументом да плаћају страним телевизијама. Оператери, опет, кажу да би то био преседан, јер националне телевизије нигде у свету не наплаћују своје емитовање.

- У Словенији су две телевизије вратиле националну фреквенцију и почеле да наплаћују свој програм и то је у реду. Није у реду да домаће телевизије траже надокнаду за емитовање, само зато што су комерцијално неодрживе, па траже нови начин да поправе финансијско стање - коментаришу у круговима дистрибутера. - Посебно није у реду да новац очекује јавни сервис, који већ има таксу коју сви плаћамо, али и приходе од маркетинга.

Процена медијских стручњака је да је поштовање закона и обавезно емитовање националних телевизија добра, али да је то однос у коме нико никоме не треба ништа да наплаћује, јер би то на крају опет био удар на џеп гледалаца. Ако кабловски оператери морају да плаћају телевизијама, то ће аутоматски повећати цену претплате за кабловску дистрибуцију, коју плаћа око 2,5 милиона домаћинстава.


ПРЕСЕДАН У МЕДИЈСКОЈ ПРАКСИ

- ДОЗВОЛА коју РЕМ издаје емитерима за национално покривање подразумева самоодрживост комерцијалног система и никако не предвиђа додатне намете за грађане. Пропали покушај наметања нових обавеза грађанима и покушај појединих комерцијалних телевизија да уцене кабловске оператере и тако изнуде повећање претплате за кабловску дистрибуцију преседан је у европској и светској пракси - каже наш саговорник из једне од дистрибутерских компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

И тако...

12.10.2017. 17:27

Лоповлук. Летовање је луксуз, кола су луксуз, дуван је луксуз (постао)... Ускоро ће и кабловска бити луксуз... Докле, бре? Само се питам кад ће се неко сетити да опорезује ваздух...

Глас разума

12.10.2017. 19:38

Те канале треба убацити у Pay-TV понуду, па коме се гледа нека плати оператеру за "национални пакет" као што плаћамо за спортске, филмске, документарне, порнографске и остале атрактивне канале.

realist

13.10.2017. 01:28

Dokle ce neradnici da zive na grbaci naroda a politicari isto kasiraju jer donose zakon da Mora svaki da placa ,to nije normalno treba sve te private TV ukinuti,ili menjati zakon ko nema TV da nemora placati.

Jeca

14.10.2017. 12:38

Za šta da se bre plaća više!!!?? Da bi one voditeljke u sred zime mogle da vode program aman gole, da njima bude "toplo", a narodu!? Ako neće da emituju, neka se isključe!!! Koga nema, bez njega se može gospodo nabedjena!

Padre

25.01.2020. 16:40

Meni SBB treba da plati sto mi pusta Pink koji necu da drzim u kuci i koji smatram rakom naseg drustava. Znaci smatram da mora da postoji opcija na zahtev korisnika da mu se neki program ugasi.