Ministarstvo zdravlja će učestvovati u radu i dati svg predstavnika u komisiji koja bi radila na rasvetljavanju slučaja "afera beba", a čije je formiranje inicirao ministar policije Nebojša Stefanović, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.


Lončar kaže da će Ministarstvo zdravlja učestvovati kao i do sada, te da će dati ne jednog nego koliko je potrebno članova i za komisiju i za zakon, za sve što će rešiti problem.


"Pokušavamo da nađemo najbolje rešneje. Imali smo razgovore sa ljudima iz Evropske komisije koji su insistirali na zakonu, imamo udruženja roditelja koji insitiraju na komisiji. To su stvari koje su se dešvale pre 30, 40, 50 godina. Stalo nam je da se te stvari reše", rekao je Lončar odgovrajući na pitanje novinara o predlogu za formiranje komisije koja bi se bavila tim slučajem.


Lončar, međutim, kaže, da ne zna koliko bi komisija imala ovlašćenja da se vraća nazad 20,30 godina kako bi nešto ispitala.


"Pokušavamo na sve načine da taj problem rešimo. Ima više ideja, koja bude najbolja, koja se najbolje pokaže, nemamo nijedan problem da prihvatimo bilo koju ideju da izađemo da kažemo šta se desilo", naveo je Lončar.


Upitan hoće li biti rešenja do zasedanja Saveta Evrope u septembru, Lončar kaže da se radi na tome svaki dan, te da se nada da će to pitanje biti rešeno.


Najbitnije je, kaže, da je urađeno sve da u ovom momentu u porodilištima u Srbiji ne može da se desi eventulana krađa beba, te da su uspostavljene duple kontrole i video nadzor.