Drašković: Geodetski zavod ulazi u digitalnu eru

Tanjug

nedelja, 23. 07. 2017. u 20:36

Драшковић: Геодетски завод улази у дигиталну еру

Foto: Milutin Labudović

Korišćenjem satelitskih snimaka i savremenih tehnologija Republički geodetski zavod će u roku od šest meseci napraviti registar svih objekata u Srbiji, najavio je direktor RGZ Borko Drašković.

Korišćenjem satelitskih snimaka i savremenih tehnologija Republički geodetski zavod će u roku od šest meseci napraviti registar svih objekata u Srbiji, koji će biti predstavljeni na planovima u digitalnom obliku, najavio je direktor RGZ Borko Drašković.


"Samo takav sistem će unaprediti razvoj tržišta nepokretnosti i povećati obim poslovanja. Svesni smo da su ažurni geoprostorni podaci, brzo i lako dostupni, ključ za razvoj ekonomije, i zbog toga ulazimo u digitalnu eru koracima od sedam milja", rekao je Drašković u intervjuu za Srpsku ekonomiju.


Govoreći o tome kako projekt Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji, koji se sprovodi uz podršku Svetske banke, doprinosi pozicioniranosti Srbije na svetskoj investicionoj banci, Drašković naglašava da je fokus projekta na reformi RGZ.


"U proces upravljanja i registracije nepokretnosti uvodimo digitalne tehnologije, savremene tehnološke i poslovne procese, a to prati i uvođenje odgovarajućeg organizacionog i poslovnog modela RGZ. Da bi se ogroman potencijal koji nosi geosektor u potpunosti iskoristio, neophodno je da RGZ, kao institucija koja je u Srbiji lider u tom domenu, obezbedi harmonizaciju podataka i definiše efikasnu isporuku tržištu", navodi Drašković.


Prema njegovim rečima, organizaciono će se postaviti rešenje koje je bazirano na tržišnim principima i saradnji sa zainteresovanim stranama na nacionalnom nivou.


"Indikatori na Duing Biznis listi Svetske banke pokazuju da smo sposobni da promenimo stare birokratske navike i stvorimo administraciju za 21. vek", istakao je Drašković.


On je naglasio da se u razvijenim zemljama više od 90 odsto svih odluka koje se donose na državnom nivou zasniva na podacima iz geosektora.


"Prostorne informacije objedinjene u zajedničkoj infrastrukturi obezbeđuju mnoštvo mogućnosti za unapređenje javnih servisa koji doprinose boljem planiranju, donošenju kvalitetnih odluka na nacionalnom nivou i smanjenju troškova.Tržište dobija jednostavan pristup prostornim podacima bez dupliranja i nesaglasnosti među njima", rekao je on.


Na pitanje na koji način će Zakon o nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka neposredno generisati ekonomski rast u državi, Drasković navodi da je na osnovu velikog broja studija zaključeno da standardizovani, kvalitetni i pristupačni geoprostorni podaci mogu uticati na rast BDP do 1,5 odsto i pospešiti ekonomski razvoj neke države.


"Upotreba geoprostornih podataka može imati ogroman značaj za rast bruto nacionalnog dohotka i doprineti ubrzanom ekonomskom oporavku Republike Srbije", rekao je Drašković.


Upitan šta za RGZ, Srbiju i njene građane znači usvajanje evropskog lokacijskog okvira, Drašković kaže da će taj servis organizacije Juro Džiografiks (EuroGeographics) nadopunjavati nacionalne aktivnosti i obezbediti da se nacionalni podaci koriste širom Evrope, čime će biti omogućeno ispunjavanje potreba postojećih korisnika podataka, kao i korisnika sledeće generacije.


Na pitanje da li će sistem e-šalter doprineti racionalizaciji poslovanja RGZ i da li to vodi u smeru sveobuhvatnog poslovanja ove institucije na elektronskim osnovama, Drašković je kratko odgovorio "da".


On je napomenuo da će od 1. jula, elektronskim putem, u ponudi biti usluge katastra vodova za 17 beogradskih opština, da je potom u planu primena na celoj teritoriji Srbije, a da će ubrzo biti obuhvaćene i usluge katastra nepokretnosti.


Govoreći o transparentnosti tržišta nepokretnosti, on je rekao da će to pomoći da se tržište uredi i da se smanje prevarne radnje pri kupoprodajama naglašavajući da RGZ, s tim ciljem, svakog 1.marta i 1.septembra objavljuje prosečne cene nepokretnosti.


Prema njegovim rečima, jedinstven sistem za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti je osnov za fer poresku politiku, a fer porezi najvažniji su kriterijum za donošenje odluke o investiranju.


Upitan za pokretanje registra stambenih zajednica, Drašković je podsetio da je RGZ izradio veb-aplikaciju za registraciju stambenih zajednica šest meseci pre roka.


"To je elektronska baza podataka i dokumenata u kojoj su informacije o stambenim zajednicama na teritoriji svake lokalne samouprave, a jedinstvenu, centralnu i javnu bazu podataka vodi RGZ", objasnio je on.


Na pitanje koliko je važan upis u katastar nepokretnosti s obzirom na to da se često dešava da ljudi prilikom kupovine nepokretnosti smatraju da su zaključenjem kupoprodajnog ugovora stekli vlasništvo nad nekretninom, Drašković napominje da je upis u katastar najvažniji jer se tek upisom u katastar nepokretnosti stiče vlasništvo.


Kada je reč o najvažnijim zadacima RGZ u narednom periodu, Drašković je podsetio da je nedavno na na snagu stupila Uredba o adresnom registru, koja propisuje obavezu svih državnih organa i nosilaca javnih ovlašćenja da koriste podatke RGZ, a definiše i obaveze jedinica lokalne samouprave u postupku imenovanja naziva ulica u mestima koja nemaju ulični sistem.


"To je veliki posao koji nam predstoji, jer zahteva da brojne institucije promene ustaljene poslovne procese, ali i neophodan, jer je obaveza nadležnih organa da omoguće građanima da ostvare svoje pravo upisa adrese prebivališta u lična dokumenta. Ono što je za građane dobra vest jeste da će sistem za podnošenje zahteva biti jednošalterski, a predmeti će se rešavati u kratkom roku", poručio je Drašković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Е2

23.07.2017. 23:23

а шта је са предметима са другог степена које стоје од 2011.? Не могу ништа са некретнином да урадим због вашег нерада, а пишете о дигитализацији.

Radomir Petrović

09.10.2017. 09:13

@Е2 - Prijatelju i sapatniče i mene zajebavaju od 2013.g.Dve godine imam pravosnažno rešenje za 140 kvadrata poslovnog prostora ali se ne dozvoljava upis zbog pregradnog zidića.A možda je razlog što se tamo baškari SNS?Pišem ministarstvu građevine ,drugostepenoj komisiji...Vučiću ,Nikoliću,...I niko nije nadležan ni kriv ni odgovoran.Sramota a svima su puna usta o privatnoj inicijativi i boljem životu građana!