NABAVKA vakcine protiv sezonskog gripa privremeno je stopirana, saznaju "Novosti" u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Razlog je žalba jednog od zainteresovanih ponuđača na konkursnu dokumentaciju. Prema saznanjima "Novosti", reč je o ponuđaču kojeg praktično uslovi javne nabavke diskvalifikuju čak i da ponudi najnižu cenu po dozi. Naime, prema našem pravilniku, koji je sastavni deo tzv. pozitivne liste lekova, traži se vakcina protiv gripa (fragmentisani virus, inaktivisana). To su tzv. split vakcine druge generacije. Ponuđač koji se žalio na tender distribuira tehnološki savremeniju vakcinu treće generacije, ali nju naš pravilnik - ne prepoznaje.

RFZO je uputio molbu Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da se po tom zahtevu hitno donese rešenje, kako bi postupak nabavke bio nastavljen i vakcina bila obezbeđena na vreme da zaštita od grpa počne po kalendaru, sredinom oktobra.

Tender je raspisan za 242.546 doza, koliko je, prema preporuci Instituta za javno zdravlje Srbije, potrebno za zaštitu najugroženijeg stanovništva, o trošku osiguranja, u predstojećoj sezoni gripa. Ne zna se još koliko proizvođača ili njihovih zastupnika je spremno da nam ponudi stranu vakcinu i po kojim uslovima, jer je jedna veledrogerija Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki podnela zahtev kojim se osporava sadržina konkursne dokumentacije - pre otvaranja ponuda.

PRIORITET - TRUDNICE, STARIJI, BOLESNI ZA predstojeću sezonu, na osnovu utroška vakcine protiv gripa prošle godine, potrebe su smanjene za 5.710 doza. Pravila za vakcinaciju o trošku osiguranja nisu menjana, pa na ovu vrstu zaštite pravo imaju trudnice, stariji od 65 godina, hronično oboleli...

Epidemiolozi kažu da se vakcine druge i treće generacije praktično ne razlikuju u efikasnosti. Razlika je zapravo samo u tehnologiji izrade. Vakcina druge generacije napravljena je od razbijenog virusa i sadrži sve antigene izuzev lipoidnog omotača, dok je vakcina treće generacije napravljena od površinskog antigena virusa i još je čistija, ali su zapravo u pogledu mogućih nuspojava obe iste.

Postupak nabavke vakcine pokrenut je praktično poslednjeg dana maja, ali sve do sada nije priveden kraju. Nedelju dana pred javno otvaranje ponuda, zakazano za 5. jul, firma koja osporava konkursnu dokumentaciju podnela je zahtev za zaštitu prava i sad se čeka da se to reši. Svako dodatno "razvlačenje" moglo bi da nas dovede u situaciju da kasnimo s nabavkom vakcine, koju bi onaj ko bude izabran na tenderu, kad se procedura nastavi, trebalo da isporuči do 2. oktobra.

DECENIJU BEZ DOMAĆE

SRBIJA već deceniju, otkad je prestala proizvodnja u "Torlaku", nema svoju vakcinu protiv gripa. U međuvremenu smo se najčešće štitili "Sanofi Pasterovom" vakcinom.