Neslavno pravdanje slavne komisije o pastiru Stepincu

V.N.

17. 07. 2017. u 15:12

Da se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i ostali velikodostojnici nisu obrušili na uredništvo i novinare "Večernjih novosti", rečima nedostojnim arhijereja SPC, optužujući sve nas da zastupamo interese hrvatskog klera i političara (?!), ne bi ni bi

Неславно правдање славне комисије о пастиру Степинцу

Ilustracija: Printskrin sajta SPC

Da se mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i ostali velikodostojnici nisu obrušili na uredništvo i novinare "Večernjih novosti", rečima nedostojnim arhijereja SPC, optužujući sve nas da zastupamo interese hrvatskog klera i političara (?!), ne bi ni bilo ovog odgovora. Ovako, dužni smo da ne ćutimo, istine radi, i da ne ustuknemo pred anatemom koju su nam na zvaničnom sajtu Patrijaršije izrekle vladike.

Na prvoj strani našeg lista, u broju od subote 15. jula, objavili smo naslov: POTPISANO: STEPINAC JE MUČENIK?! koji se odnosi na tekst o završetku rada mešovite komisije SPC i hrvatske biskupske konferencije zadužene za rasvetljavanje istorijske uloge kontroverznog kardinala iz vremena NDH.

Ovaj naslov, ali i tekst koji je u istom broju objavljen na 4. strani, apsolutno proizilaze iz sadržaja, opšteg tona i upotrebljenih formulacija usaglašenog saopštenja Komisije.

Konkretno, u tom tekstu se, osim velikodušnosti pape Franje i blagodarnosti na srdačnoj atmosferi, naglašava da je na sastancima Komisije "bilo moguće da se osvetli život i služba jednog važnog katoličkog pastira u posebno problematičnom istorijskom periodu". Takođe, navedeno je da je "proučavanje pokazalo da su sve crkve bile izložene okrutnim progonima i imale svoje mučenike i ispovednike vere".

Ako se zna da je u epicentru rasprave isključivo lik i (ne)delo nadbiskupa Stepinca, onda se s pravom nameće da je upravo on, ovakvim formulacijama ispod kojih su i naši predstavnivci stavili potpise, pribrojan katoličkim mučenicima i ispovednicima vere.

Posebno je pitanje za naše predstavnike u komisiji - da li je primereno da se pod jednu ovakvu formulaciju podvodi i izjednačava navodni ideološki progon Stepinca pod komunistima sa stravičnim stradanjem Srpske crkve i naroda u NDH?! Da li i to pokazuje da "Večernje novosti" rade za račun zagrebačkog Kaptola?

Kompletan tekst u kojem je SPC na svom portalu optužila "Večernje novosti" da zastupaju interese hrvatskog klera i političara pročitajte OVDE
Takođe, kao što je u našem tekstu i navedeno, o Stepinčevoj odgovornosti i mogućoj umešanosti u genocid nad Srbima (uključujući i masovna pokrštavanja) u zajedničkom saopštenju nema ni slova. Ovaj nonsens komentarisao je za naš list Veljko Đurić, direktor Muzeja genocida u Beogradu, koji je, takođe, grubo napadnut i u saopštenju izveden pred preki "crkveni sud".

U moru ružnih kvalifikacija i kleveta, nesvojstvenim vladikama Srpske crkve, potkrala se i jedna - istina. Tačno je da smo saopštenje preuzeli sa internet strane Hrvatske biskupske konferencije. To smo učinili ne iz ljubavi prema biskupima, već zbog činjenice da je Srpska patrijaršija, namerno ili ne, odugovlačila sa objavljivanjem saopštenja, zbog čega su sve domaće novinske agencije prenele hrvatsku varijantu njegovog očekivano usaglašenog sadržaja.

Otuda se i pitamo koja je verzija "usaglašenog" saopštenja - zvanična i odakle potiču razlike kojima vladika Porfirije i članovi komisije besramno "dokazuju" našu kolaboraciju sa Hrvatima? Ko je i šta prećutao ili propustio da napiše?

Tim pre, što je od početka rada Komisije, hrvatska strana neuporedivo otvorenija za svoje novinare, a naša se ponaša kao neprikosnovena dadilja ove teme, koja prevazilazi međucrkveni dijalog i tiče se celog srpskog naroda.

Dakle, niti radimo, niti smo radili, niti ćemo raditi za interese Hrvata ili bilo koje druge države ili crkve. Ali, ni vladika Porfirije niti bilo ko drugi, neće nam zabraniti da obaveštavamo javnost o ovoj kapitalnoj temi, o kojoj, pouzdano znamo, ni pod krovom Patrijaršije nema jedinstvenog stava. Uostalom, neka potpisnici saopštenje pitaju arihijereje i sveštenike šta oni misle o njihovom učinku za stolom u Domu Svete Marte.

Gruba nestina je i da se "Večernje novosti" lažima bore protiv bankrota, kako se zlurado navodi u saopštenju SPC. Jer, za razliku od drugih koji su podizali tiraže loveći stripere u vladičanskim dvorovima ili brojeći besne limuzine i neoporezovane pare koje se slivaju u eparhijske sefove, naše teme su mnogo ozbiljnije. I tako će ostati. A potpisanim vladikama hvala na molitvama. Neka ne brinu, preživeće "Večernje novosti". I mi njima želimo dobro zdravlje.

Redakcija "Večernjih novosti"Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (42)

nik

17.07.2017. 16:03

Svaka cast redakciji novosti. Ianače Porfirije i njegov duhovnik Irinej bački, su prvi zaštitnici bludnih vladika, Kačevende, Pahomija i Filareta. Sramota koga brane, a napadaju Novosti.

Aleksandra

17.07.2017. 16:03

Dobar odgovor..striperi da da i finansije..dva najveca problema srpske crkve..backi najbolje zna o tome jer im je on sef

Miki Vasojevici Los Angeles

17.07.2017. 16:24

Braco Srbi,ne napadajte nasu crkvu ni pod kojim okolnostima,to je jedina nasa svetinja,jedino nas je vjera i SPC i odrzala svih ovih godina i zato postujte njihov trud i borbu u ovim ludim vremenima iako ste ateisti ili komunisti ali budite ljudi prije svega. Bog cuva nase svetinje i vladike i narod je uvijek sa njima i uz njih a plasim se da nije bas tako sa novinarima uz svo postovanje i prema vama..

srbin

17.07.2017. 18:00

@Miki Vasojevici Los Angeles - mi smo uvek bili uz našu crkvu ali od sumnjive smrtio germana pa na ovamo pogotovu devedesete crkva sa prvim među jednakima se odvojila otuđila od naroda svog vernog da su takvi bili za vreme turaka nestali bi kao pravoslavni I kaspo narod zašto je prošli prvi među jednakima cutao devedesetih nije digao glas protiv tadašnjih politicara I zašto je tražio da bude sahranjen u krugu dvojke a ne na svetoj zemlji kosovu zašto ne uticu a mogu da se draža I ostali cetnici napokon prestave kao patriote

Vuk

17.07.2017. 19:40

@Miki Vasojevici Los Angeles - Nije svako Srbin ko se tako potpise. Da bi bio Srbin, covek mora pre svega imati moralni kod, da drzi do nekih drustvenih vrednosti, pa tek x mesta ispod da je po genetici ili poreklu srpskog roda. Neko ko blati patrijarha Pavla, sigurno ne moze biti Srbin. A to koliko SPC smatrate svojom i na osnovu cega, vise govori o vama i vasem neznanju nego o SPC. Da su se u istoriji svi Srbi, ili oni koji su se tako osecali, trzali na Crkvu svaki put kad se nisu slagali sa njom, nas i SPC ne bi bilo.

srbin

17.07.2017. 20:04

@Miki Vasojevici Los Angeles - navedite jedno dobro delo koje je prošli prvi među jednakima uradio za srbe srbiju I veru sem demagoških izjava I cuvenih ženskih cipela koje je prepravio da ih nosi da li neko u to može verovati umro je a da nikakav pozitivan trag življenja I u very nije ostavio za njegovog vremena hiljade umrlih od bede gladi stotine izginulih izgubljeno Kosovo ne znam da li se tako stice oreol ili ne samo prazne dem,egoške izjave tipa šta bi vozili da se nisu zavetovali na siromaštvoi koja služba mu je pisal

Vuk

17.07.2017. 21:56

@Miki Vasojevici Los Angeles - Pred ustasama u srpskoj kozi, nema sta da se raspravljam i dokazujem bilo sta. Toliko demonske mrznje prema najboljem medju nama, da mu cak ni ime ne mozete napisati. Pogledajte sebe u ogledalo prvo pa sudite bilo kome, kamoli onoj dusi od coveka, pokojnom Pavlu.

zoran

17.07.2017. 16:28

Сада је потребно организовати трибину на којој би искључиво било пожељно присуство наших интелектуалаца, Др.Василија Крестића, Др.Косте Чавошког, Др.Мила Ломпара, Др.Слободана Антонића, Др.Милана Брдара, Др. Милоша Ковића, Владимира Димитријевића, па свакако и Уредника Дмитровића, и још неких, да чујемо реторику спашавања наших Великодостојника Цркве. Свако упитомљавање теме ка небитној политичкој и историјској одлуци сматра се ИЗДАЈОМ. Зато поменути интелектуалци имате потез!

Vukasin M

17.07.2017. 16:34

Hm, podrzati Vecernje Novosti ili SPC? Da li vi zaista mislite da ce Srbi da se premisljaju oko toga previse? Ako mislite, bice da je saopstenje SPC tacno od prvog do poslednjeg slova u njemu, na nasu veliku zalost i sramotu..

Steva

17.07.2017. 16:40

Izgleda da sam uvredio administratora pa mi ne objavljuje komentar???Svejedno pozdrav redakciji. "U svakom žitu ima kukolja" kaže narodna poslovica.

Пераконтраш​

17.07.2017. 16:47

Једини достојан је Митрополит Амфилохије и Владика Фотије!

неимени

17.07.2017. 16:55

Степинац је један "важан католички пастир у посебно проблематичном историјском периоду" "Проучавање живота кардинала Степинца показало је да су све цркве биле изложене окрутним прогонима и имале своје мученике и исповеднике вере." То је на страни СПЦ. Постоји ли окрутно и окрутније? Да ли је кућни притвор исто шта и клање? Ако је важан и ако је пастир, онда није неважан и није вук. Речи су веома важне, важније и од важних пастира.. К'о то не разуме нека размисли зашто "у почетку беше реч".

Hrvoje

17.07.2017. 16:55

E, "braćo" - laži je mnogo, ali istina je samo jedna. Zato i hrvatska strana od početka uredno surađuje sa novinarima i sa svima, jer a) zastupa istinu, b) nema što skrivati.... Laži, kad tad, isplivaju na površinu!

Thor

17.07.2017. 17:25

@Hrvoje - manje pisati gluposti po portalima i pripremati se za beatrifikaciju novih svetaca u Hrvata iz vremena NDH. Sv. Ante, Sv. Jure, Sv. Ljubo, Sv. Maks... imate vi tih svetaca na pretek. Da se skine ljaga i sa tih arhetipskih bogougodnika nepravedno optuženih od strane Miloševiča i SANU. Neka nam je živa i zdrava nečastiva sila Vatikanska.

Hrvoje

17.07.2017. 18:09

@Hrvoje - Sve koje si nabrojao su već sveci Katoličke crkve, tako da ne znam što misliš. Sveti Ante Padovanski, Sveti Juraj (sveti Đorđe), Sveti Maksimilijan Kolbe, Sveti Ljubo ne postoj... To što vi ne znate da u svakom žitu ima kukolja, ali analogno tome i u svakom kukolju žita, to je vaš problem. Cijela vaša interpretacija historije pada u vodu - Gotovina slobodan čovjek, tužba za genocid protiv RH pala kao kula od karata, Stepinac svetac - jer zaista još vjerujete da je to sve "belosvetska zavera"?

Balkan

17.07.2017. 18:47

@Hrvoje - Haha pala kao kula od karata u drugostepenom preglasavanju Merona, zidova činite Znaju Srbi da su navedeni kod vas sveci, kakva crkva, takvi i sveci, reče mudri narod.

Vukasin M

17.07.2017. 19:09

@Hrvoje - Ko je kukolj u tom vasem zitu onda? Ili imate neko zrno zita u svom tom kukolju? Ne razumemo mi bas najbolje ta objasnjenja koja od ustaskog vikara pravi svetca, pa makar to imalo podrsku celog ostatka sveta, a naravno ga nema. Nema ni podrsku svete stolice, ma sta pisale nase novine i novinarcici. Nema nikakve svetske zavere, samo zavere katolickih zilota u Vatikanu, a izgleda su i oni udarili u zid prvi ptu za 70 godina. Samo vidite sta hrvatski katolici pisu o ovom papi.

Hrvoje

17.07.2017. 19:19

@Hrvoje - Nije @Balkan pala ko kula od karata od Merona, pričam o tužbi za genocid, protiv koje je glasao i srpski član sudbenog vijeća. Ja vas ne krivim, nemate pojma, jer su vam informacije filtrirane i dostavljane zapakovane, prvo od Komunista, onda Miloševićevog režima i na poslijetku ovakvih likova koji se zovu Srpska pravoslavna crkva. Ono što vas može tješiti je činjenica da je puno bezbolnije živjeti u neznanju, nego istinu doživljavati na svojoj koži....

Реци Не EU/NATO окупацији Србије!

17.07.2017. 22:34

@Hrvoje - Ја се надам "Hrvoje" ака Матија, да ћете истину ти и твоји саплеменици, доживети што скорије уживо.....искрено, живим за тај дан и жељно га ишчекујем. И сигуран сам, да вам се нимало неће допасти оно што вас заслужено очекује.....

Сава Прокоповић из Ритопека

17.07.2017. 17:11

Чудне су Вечерње новости, још од времена када су спрдали са Меморандумом, па преко Тајфуна, до Мање и Ратка.

MarkoBgd

17.07.2017. 17:17

SPC ovde nikako nije u pravu. Vernik nisam bio ali jesam bio postovalac SPC, ali ako zbog njihovog propusta zločinac bude proglašen za sveca - neću krstiti dete u SPC a i sam ću se ispisati.

grga974

17.07.2017. 17:43

@MarkoBgd - TO sto ti pises je obicna propaganda protiv Crkve. krstio sam se ali ne zbog nasih Vladika vec sam krstio i decu zbog sebe i sa verom u Boga i zbog njih se necu odreci pravoslavlja

zoran

17.07.2017. 17:25

Наставак Поменути интелектуалци су изузетно цењени па је стога више него потребно да се огласе и да кажу нешто овој ствари. Да ли ће бити критички расположени да Црквене представнике ставе у раван недостојанства то зависи од тога да ли желе да се замерају или ће и они путем опортунизма. Они су последњи бедем части. Зато не замерите на позиву излагања непријатности!

Ateista

17.07.2017. 17:26

Teško su davali informacije novinarima i posle 5. Oktobra kao da nisu obavesteni da je mrski im komunizam i jednoumlje ustuknulo pred demokratijom i kulturom dijaloga i individualne odgovornosti. Šteta da tako umni ljudi žive u prošlosti kada se trazio zrtveni jarac i spaljivali vestice umesto u sadasnjosti. Jer bi onda morali dat odgovore na mnoga pitanja krize morala na koja ocajni narod ne može dati odgovor već čeka da mu crkva spasi dušu na posmrtnoj postelji. Prekasno.

Igor

17.07.2017. 17:29

"Четворогодишње стрмоглаво пропадање „Вечерњих новости“" Pročitah ovo i tu sam stao. Kuku nama sa političarima i popovima koji su nam se natovarili na glavu. Velika podrška Ratku Dmitroviću koji je za srpski narod učinio mnogo više od navedenih popova i političara. Da im ne pominjem imena, znaju oni na koga sam mislio.

Никола

17.07.2017. 18:27

Владике нису изрекле никакву анатему, у шта се свако може уверити у њиховом саопштењу, тако да је прилично непримерено и „слободно“ тумачење уредништва. Не разумем зашто се посегло за тако лако проверљивом лажи. Многима се у СПЦ свашта може пребацити и неке владике су, заиста, недостојне свога чина, али овако нешто, свакако, не доприноси новинарском кредибилитету.

Владан Милојевић

17.07.2017. 18:31

По ко зна који пут мешате ПОКРШТАВАЊЕ и покатоличавање . Зашто ?

Press

17.07.2017. 18:43

Clanovi SPC koga su predstavljali ? Kozarcane, nejac iz Hercegovackih i Dalmatinskih jama ? Stotine hiljada neduznih iz Savskih logora ( Jasenovac, Gradina...)? I jos drzle "lekciju" Novostima ?!? Koja osionost, koji bezobrazluk i BEZBOZNISTVO ! Koja sramota ! Stid da vas bude te mantije i tog krsta kije nosite.

Mile Ns

17.07.2017. 19:30

Svaka cast Novostima na tekstu,treba jos da razoblicavaju te papiste koji su tamo bili....... .Ali najveznije je to da kamen spoticanja izmedju nas i latina nije Jasenovac i stepinac nego jeres u koju su oni upali.Prema tome ne treba sa njima nikakve dijaloge voditi dok se ne pokaju.

Никола Милошев

17.07.2017. 20:31

Одговор редакције Новости је веома учтив у односу на саопштење српског дела Мешовите комисије. Узгред, не знам шта је у писању Новости толико иритантно за Српску цркву. Уосталом "случај Степинац" има најмање везе са црквом, а много више je политичко питање. Квалификације из заједничког саопштења су у Загребу с правом протумачене као победа њихове црквене дипломатије. Да резимирам. Ово са чиме се сагласила српска делегације је најблаже скандалозно.

Kozara

17.07.2017. 20:36

SPC nema razloga da napada NOVOSTI,crkvi je bolje da počisti i ukloni smeće iz svoje kuće.

Сремац

17.07.2017. 20:57

Господа владике у свом одговору јако хвале проф. Крестића и г. Србу Живановића. Па што их не узеше у комисију ? Зато што њихова имена у Загребу не би смели ни да помену. Да, било би урнебесно да су у комисију предложени српски национални борци проф. Крестић и С. Живановића, којих се владике сетише сада, када је комисија завршила рад ! Стварно генијално (перфидно).

Radojko

17.07.2017. 20:59

Ja ih razumem jednima je legla kinta i eto pomirljivog izvestaja ali vama nije legla kinta i trazite deo kolaca.Problem je sto SPC nece da deli.Ne mora.

Piton

18.07.2017. 11:35

Neka "Novosti" pokušaju da pronađu podatak - koliko je tih pokatoličenih Srba, posle oslobođenja, se vratilo svojoj matici pravoslavnoj? Živo me zanima. Hvala

naranca

18.07.2017. 11:37

Alo SPC a jel imaju ''Novosti ''pravo na slobodu govora?Sto su nam oni uzasni komunisti zabranjivali godinama.

Steva

18.07.2017. 17:05

Gospodo adminisstratori, po ćemu su komentari nekog "Hrvoja" ispravniji i vredniji od čitalaca VN iz Srbije. Više prostora DAJETE NJIMA NEGO NAMA.

драгана

18.07.2017. 21:29

@Steva - Мора се приметити да су "Новости" још и објективније ,па коментаре и објављују."Блиц" објављиује само оне и онакеве коментаре,какву слику у друштву о неком догађају хоће да формила,ваљда власт или они сами, по ставу и мишљењу администратора.Ко је све данас новинар је Богу плакати.

skadarlija3@yahoo.com

18.07.2017. 20:13

Што се може очекивати од `православног попа који љуби папи руку, дакле признаје папски примат непогрешивости, а тиме и све што су све претходен папе благословеиле ...

Miha

18.07.2017. 20:21

Loše im je Dragoslav Bokan pomogao u pisanju napada na Večerwe novosti,njegove političke prognoze su uvek bile pogrešne, od Mila Đukanovića doVučića, a sada mu je favorit fra Porfiruje