Big Deal: Posao najboljim studentima prava

J. VINCAN

23. 01. 2017. u 13:31

Svake godine nekoliko najboljih učesnika postaju praktikanti u nekoj od advokatskih kancelarija, a većina njih se tako i zaposli.

Big Deal: Посао најбољим студентима права

FOTO: Lazar Kovačević Jovanović

Ekipa pravnog fakulteta iz LJubljane pobednik je drugog po redu regionalnog Big Deal takmičenja čije je finale održano u Skoplju, glavnom gradu Makedonije. Na drugo mesto plasirala se ekipa pravnog fakulteta domaćina, dok su ostala mesta podelile ekipe iz Zagreba, Beograda i Kragujevca.

Big Deal projekat čiji je idejni tvorac i koordinator advokatska kancelarija JPM (Janković, Popović i Mitić) i 2016. godine organizovala je studije slučaja za najbolje studente pravnih fakulteta iz regiona.

Cilj projekta je da studenti prava na praktičan način, uz vrsne advokate iz Srbije i zemalja u okruženju, ovladaju znanjima i veštinama kompanijskog prava kroz višemesečnu studiju slučaja.

Svake godine nekoliko najboljih učesnika postaje praktikant u nekoj od advokatskih kancelarija, a većina njih se tako i zaposli.
Regionalni projekat Big Deal projekat, započeo je 2012. godine i prve tri godine je okupljao najbolje studente prava iz Srbije. Od 2015. godine, projekat uključuje i članice TLA (Top-Tier Adriatic), udruženja nezavisnih advokatskih kancelarija iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Oslanjajući se na sličnosti pravnih sistema i jezika, cilj saveza je da proširi svoje mogućnosti servisa klijenata udruživanjem sredstava i stručnosti, deleći ih preko jurisdikcije, kao i obezbeđivanje standardizovane usluge iz svake od firmi članica.

Ovogodišnje finale razlikovalo se od prethodnog po tome što su studenti ispred sebe imali mnogo kompleksnije i teže zadatke, kao i mnogo više obaveza oko prikupljanja prateće dokumentacije.

Advokati TLA udruženja dodatno su ekipama otežali zadatak uvođenjem i nepredviđenih izmena u zadatom slučaju, kao i otvaranjem niza nerešenih pitanja, kao i potencijalnih pravnih sporova koji se veoma često dešavaju u slučajevima prodaje, odnosno kupovine jednog preduzeća.

Gotovo svi timovi su se veoma dobro snašli, čak i u situacijama koje zahtevaju uključivanje stručnjaka iz drugih pravnih oblasti. Pobedile su nijanse – bio je zaključak svih advokata koji su ocenjivali studente.

Nikola Poznanović partner iz advokatske kancelarije JPM koja je ujedno inicijator i idejni tvorac projekta je izjavio:

“Ja sam od prvog Big Deal projekta ocenjivao studente i moram da priznam da je ove godine borba među ekipama učesnicama bila najozbiljnija i najvatrenija. Ovogodišnji Big Deal projekat je još jednom pokazao kako među studentima pravnih fakulteta u Srbiji i regionu zaista postoji veliki potencijal i da ima pojedinca koji mogu rame uz rame da stanu sa iskusnim advokatima.


Pored sticanja novih znanja i dragocenog iskustva ogromna vrednost Big Deal projekta se ogleda i u međusobnom druženju studenata i razmeni znanja između njih – tako lepi kontakti prosto transformišu ljude, daju im neku posebnu energiju da dodatno zavole svoj poziv i ozbiljno rade na sebi u budućnosti.


Mislim da smo zajedno sa profesorima i mentorima koji su vodili ekipe učesnika puno uradili za ovu sjajnu decu i da smo im omugućili da na pravi način osete kompleksnost jedne kupoprodajne transakcije”.

Posebnost Big Deal projekta ogleda se i u tome što se kompletna komunikacija između advokata, mentora i timova studenata pravnih fakulteta odvija na engleskom jeziku.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije