Presadili rožnjaču tek rođenoj bebi

Biljana RADIVOJEVIĆ

26. 10. 2016. u 08:00

U Kliničkom centru, prvi put u Srbiji, urađena transplantacija dela oka pacijentu starom devet dana. Bez donora, dete bi oslepelo

Пресадили рожњачу тек рођеној беби

Profesor dr Milenko Stojković / Foto: Ž. KNEŽEVIĆ

SAMO devet dana po rođenju bebi iz Valjeva u Kliničkom centru Srbije presađena je rožnjača. To je prva transplantacija ovog dela oka u Srbiji na ovako malom pacijentu. Ovakvi slučajevi izuzetno su retki i na pedijatrijskim oftalmološkim klinikama u svetu. Iako ni lekarima sa velikim iskustvom u hirurgiji oka nije bilo svejedno da uđu u operacionu salu sa maltene tek rođenom bebom, starom tek devet dana, operacija je prošla bez problema, a dečak nema ni postoperativne komplikacije.

Čitav splet srećnih okolnosti nanizao se, neki bi rekli - sudbinski, da bi se problem sa rožnjačama koji je dečaku otkriven odmah u porodilištu prevazišao ovako, na najbolji mogući način.

Najveće iznenađenje, i za lekere, bilo je što su se rožnjače kadaveričnog donora, u stanju moždane smrti, pojavile baš u trenutku velikog zapleta: da li će bebi moći da se spase vid, ili će za dve nedelje - oslepeti. U Srbiji je zbog manjka donora problematična transplantacija svih organa, a posebno rožnjača na koje čeka više od 1.500 ljudi, a godišnje se uradi tek 15 do 20 transplantacija.

- Beba je kod nas dovedena sedmog dana po rođenju: dijagnostikovana su joj zamućenja, obe rožnjače su bile neprovidne - otkriva za "Novosti" profesor dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti KCS. - Ovakvi deformiteti, pogotovo na oba oka, nisu česti, ali zahtevaju hitnu reakciju. Iako ni kadar, ni oprema, a ni poznavanje operativne tehnike nisu problem, bez organa donora nama su ruke vezane. Svi smo bili u šoku, naravno, pozitivnom kad smo sutradan dobili obaveštenje da se pojavio jedan donor. To se ne dešava tako često. U tom trenutku beba je imala apsolutni prioritet. Dan kasnije smo uradili transplantaciju.

Doktor Stojković i njegov tim uradili su mnogo različitih operacija na oku. Nije, kaže, zazirao ni od ove, ali nije mu bilo svejedno da operiše tek rođenu bebu. Jer, tehnika jeste ista, ali očno tkivo nije isto kao kod odraslih, teže je operisati, a i veći je rizik od mogućih komplikacija.

- Dok smo čekali da rožnjače stignu iz Novog Sada, gde je pronađen donor, shvatili smo da nam treba pomoć i pozvali smo Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj - objašnjava profesor Stojković. - Iako radimo oftalmološke operacije kod dece, ipak dosad nismo imali iskustva sa uvođenjem u opštu anesteziju ovako male bebe. Doktor Volođa Stanković, anesteziolog, i njegov tim, prekinuli su svoj posao u "Tiršovoj" i bez reči došli da nam pomognu. Ovakve situacije su dokaz da kad ima volje, čak i kad je potrebno da se kao sad angažuje 15 do 20 ljudi, i u zdravstvu Srbije, bez velike drame i buke, mogu da se uspešno urade intervencije koje su i u svetu prava retkost.

Dečak iz Valjeva, koji samo pukim sticajem srećnih okolnosti nije oslepeo, redovno će morati na kontrole, jer su i posle transplantacije rožnjača, kao i kad se presade bubreg, srce ili jetra, moguće razne komplikacije. Dete sad dobro vidi, a za godinu dana će mu biti izvađeni konci od operacije. Iako se sa zdravstvenim problemima suočio na samom početku života, ovaj dečak je, ipak, izgleda rođen pod srećnom zvezdom. Jer šansa da se rožnjače donora pojave u trenutku baš kad su najpotrebnije jeste jedan prema 1.000.


NEŽNIJE TKIVO

TKIVO dečjeg oka je mnogo složenije za operaciju nego kod odraslog čoveka, ali ni to nije mnogo usporilo ekipu koja je dečaku iz Valjeva presadila rožnjače. Profesor Milenko Stojković kaže da je sama operacija trajala dva i po sata, ne računajući uvođenje bebe u opštu anesteziju, a kod odraslih, u proseku, ovakav zahvat traje sat po oku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Dr za rock and roll

26.10.2016. 08:11

Legende. Sve najbolje vam zelim da vas je sto vise i da vas bog cuva vas i vas talenat

Ratatat

26.10.2016. 08:24

Zašto direktor ne kaže zbog čega nema rožnjača i kolika je lista čekanja na transplantaciju, i zbog čega nam mladi ljudi sede u mraku? zato što smo najprimitivniji narod u evropi i zato što porodice ne daju da se sa pokojnika uzima rožnjača, valjda da bi sa onog sveta mogao da vidi šta se dešava na ovom.

Србин

26.10.2016. 08:31

Скидам капу правим професионалцима, у овом случају нашим врхунским докторима.. Свака част. Државо опамети се, оваквим стручњацима плата 3.000 - 5.000 Еур и ни један неће отићи у неко Немачко село да буде доктор..