Besplatne knjige - na crno!

I. MIĆEVIĆ

31. 08. 2016. u 17:02

Ulični prodavci nude čak i udžbenike koje je država poklanjala osnovcima. "Biologija" sa pečatom "besplatan primerak" kupljena kao polovna

Бесплатне књиге - на црно!

NA tezgama sa polovnim knjigama mogu da se nađu i izdanja sa pečatom "besplatno", ali ih ne dele džabe, već moraju da se plate. Teško je utvrditi kojim putevima, ali knjige koje je država kupovala za osnovce, našle su se na štandovima preprodavaca i mogu da se kupe za 400 do 600 dinara.

Ne zna se da li su one do švercera stigle iz škole ili su ih prodali đaci i roditelji, ili su ih nelegalni trgovci otkupili od servisa za otkup stare hartije.

- Kupila sam detetu polovne knjige, ali na legalnim štandovima, na Trgu Nikole Pašića. Mislila sam da je tu sve pošteno, bar imaju fiskalne kase. Ali kada sam došla kući, iznenadila sam se kada sam videla na knjizi pečat osnovne škole, na kome piše da je knjiga besplatna - kaže za "Novosti" Ana Sokolović, majka beogradskog osnovca. - Reč je o "Biologiji" za šesti razred, koju sam platila 500 dinara, a koja je u knjižari nešto više od 700 dinara.

Ovaj udžbenik ima pečat OŠ "Siniša Nikolajević" i ima broj pod kojim je zaveden i datum - 3.3.2012. godina. To je bilo vreme u kome su učenici još imali obavezu da školi vraćaju sve knjige na kraju školske godine. Od pretprošle godine, ko dobije besplatne udžbenike, može i da ih zadrži.

Škole su različito postupale sa knjigama - neke su korišćene jednu, neke više godina. Na kraju, ono što procene da nije za upotrebu, išlo je u stari papir. Međutim, kada je donet Zakon o udžbenicima i napravljen katalog udžbenika, škole su se ponovo opredeljivale iz čijih izdanja će da uče, te u katalog nisu ušli svi izdavači. Tako se desilo da su u mnogim školama ostali udžbenički kompleti koji više nikome nisu bili potrebni, jer su se nastavnici opredelili za neke druge izdavače. A ta odbačena izdanja još su u opticaju, jer su ih izabrale druge škole. I tako su, volšebno, na putu do servisa stare hartije, te gomile knjiga završile na uličnim tezgama.

- Nemoguće je da su te knjige preprodavcima ustupile škole. Mi smo čak udžbenike koji nam nisu bili potrebni, a mogli su da se koriste, slali nekim školama u druge gradove - objašnjava Natalija Matić, direktorka OŠ "Veselin Masleša". - Trudili smo se da što više učenika nasledi udžbenike. U staru hartiju slali smo samo ono što više nije za upotrebu.

Ona potvrđuje da je sa novim katalogom udžbenika i Zakonom o udžbenicima, koji je uveo bolji sistem odabira, ostao deo knjiga koje se više ne koriste u njihovoj školi.

KNJIGE SAD OSTAJU ĐACIMA

U Ministarstvu prosvete kažu da se od školske 2014/15. godine udžbenički kompleti ne vraćaju, već ih učenici zadržavaju:

- Na samom početku projekta "Besplatni udžbenici", u školskoj 2009/2010. godini, učenici su dobijali udžbenike na korišćenje i na kraju godine morali da ih vrate. Škole su mogle da formiraju komisije da definišu koliko je i da li je udžbenik oštećen, da li može dalje da se upotrebljava. Roditelji su bili u obavezi da nadoknade vrednost uništenih i neupotrebljivih udžbenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

vuk

19.09.2017. 13:59

@BB - Apsurd je da drzava u 21 veku ne moze da ponudi online izdanja u pdf formi po ceni koja pokriva autorska prava, dakle oko 15% od cene stampane knjige.

Suverena

31.08.2016. 18:11

Јадан народ.. поред овакве политичке класе, која опљачка све живо, распрода земљу и заби нож у леђа Додику!