BEOGRAD - Svečana akademija povodom 12. godišnjice od pogroma Srba na Kosovu i Metohiji održana je večeras, u organizaciji Vlade Srbije, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na akademiji "Pogrom na Kosovu i Metohiji" na Velikoj sceni Narodnog pozorišta rečeno je da je u dva dana etnički motivisanog nasilja poginulo osam Srba, 4.000 ih je proterano iz šest gradova i devet sela, a srušeno je, spaljeno i teško oštećeno 35 crkava i manastira.

Kako je istaknuto, nalogodavci tih zločina ni do danas nisu poznati.

Zašto ni posle 12 godina ne znamo ko je poslao 60.000 Albanaca da protera 4.000 Srba, da se više nikad ne vrate ni u Peć, ni u Prizren, ni u Prištinu? Zašto jedino Srbin ne može da se vrati tamo gde je rođen, upitao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je istakao da se zlo koje se desilo na Kosovu, pošto mu se nije stalo na kraj, 11 godina kasnije događa u najlepšim i najslobodnijim gradovima Evrope i sveta.

Zapaljena Bogorodica Ljeviška osvetlila je zapaljenu i srušenu Palmiru i zapaljene ulice najvećih i najlepših gradova Evrope, na kojim se krv proliva od iste mržnje i istog zla koje smo gledali 17. marta 2004. godine, rekao je Vulin.

On je poručio da oni koji ponovo pomisle da Kosovo, kao nekakvu državu, prime u Unesko, najpre treba da odu na Kosovo i Metohiju i poklone se svetinjama.

Onda dobro razmislite da li ikad možete da kažete da će u Unesko ući da štite svetinje i sećanje oni koji su ih popalili, a sećanje pokušali zauvek da ponište, kazao je Vulin i naglasio da nećemo prestati da hranimo i branimo život Srba na Kosovu i Metohiji.

Episkop toplički Arsenije, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja, rekao je da su Srbi kroz svoju istoriju naučili da stradaju i trpe.

Kao hrišćani znamo da prašatamo i volimo, ali ne smemo da zaboravimo, rekao je Arsenije.

On je istakao da, uprkos nedaćama, Srbi nisu ostavljali svoje svetinje na Kosovu i Metohiji.

Tako je i danas kada srpski sveštenici, monasi i monahinje dele sudbinu naroda na Kosovu i Metohiji, čuvajući svetinje koje predstavljaju svetionik, nadu, utehu i utočište srpskom narodu, kazao je Arseniej.

Nadamo se i uzdamo u pomoć Božiju da nam neće uzeti svetinje oni koji to pokušavaju, poručio je on.

Akademiji su prisustvovali izaslanik predsednika Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica, Vojske Srbije i Žandarmerije.