Minimalna zarada raste na proleće

J. Ž. SKENDERIJA

09. 03. 2016. u 11:11

Najniža cena rada u Srbiji, o kojoj će uskoro raspravljati Socijalno-ekonomski savet, biće povećana. Sindikati traže povećanje 16, a poslodavci smatraju da je dovoljna "povišica" od tri odsto

Минимална зарада расте на пролеће

DA li će za radnike u Srbiji minimalna zarada po satu biti veća za 19 dinara, odlučiće članovi Socijalno-ekonomskog saveta u narednih desetak dana. Predlog o povećanju najnižeg iznosa uputila su dva srpska reprezentativna radnička udruženja, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost". Kako "Novosti" nezvanično saznaju, povećanja će biti, ali se još ne zna za koliko.

Aleksandar Titović iz Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" kaže da je njihov zahtev da se cena rada po času poveća sa sadašnjih 121 na 140 dinara.

- Bilo bi sramota da nam sada ne daju povećanje kada minimalac tri godine nisu podizali - kaže Titović. - Sumnjam da ćemo uspeti da dobijemo taj iznos, ali naše je da tražimo, valjda će nešto dati. Računicu smo pravili prema potrošačkoj korpi i bruto domaćem proizvodu. U celu priču ušli smo potpuno svesni da ova vlada samo smanjuje zarade, a ne i da ih povećava. Sa druge strane još nemamo nikakav odgovor, niti ponudu. Omalovažavajuće i mizerno da su naši radnici na dnu liste po visini minimalne cene rada u Evropi.

Ministri članovi Socijalno-ekonomskog saveta su u tehničkom mandatu, zbog izbora, i nemaju pravo da donose zakonske odluke, ali tekuća pitanja svakako mogu da razmatraju, a tu spada i pitanje minimalne zarade.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, predsedavajući SES i predsednik Unije poslodavaca Srbije danas će se ustanoviti dnevni red narednog SES na kolegijumu ovog tela. Po njemu su sindikati u pravom momentu tražili povećanje.

- Ovo će biti glavna tačka na sledećoj sednici, koja mora da se održi do kraja meseca, ali najverovatnije već sledeće nedelje - kaže Atanacković. - Smatram da je povećanje od 16 odsto, koliko traže sindikati, previsoko i za nas je neprihvatljivo. Ne postoje makroekonomski pokazatelji koji to mogu da opravdaju. Kada su se smanjivale plate i penzije to je bilo 10 odsto, i to je bilo čudno, a sada ćemo povećavati za više. Problem je što je najniža zarada osnov svih plata, što znači, da se onda sve povećavaju. Ako podržavamo mere finansijskog oporavka zemlje onda se mora štedeti i ne može se potrošiti sve što se zaradi.

UPS, međutim, najavljuje da se neće sukobljavati sa stavom Vlade i da će na narednoj sednici glasati za njihov predlog, bez obzira da li su saglasni sa njim.


ODBIJENI U SEPTEMBRU

NA sednici SES održanoj u februaru o inicijativi Saveza samostalnog sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" se nije raspravljalo. Poslednji put, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine i tada je odlučeno da u 2015. godini po radnom satu iznosi 121 dinar, umesto prethodnih 115. U istom mesecu prošle godine sindikati su tražili 143,5 dinara, ali nisu naišli na razumevanje.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mara

09.03.2016. 11:23

To je samo više para za poreze i doprinose. Kada poslodavac nema da isplati ni 121din,kako će 140. Sindikati rade samo za državu a protiv radnika.

perica

09.03.2016. 11:46

@Mara - Kada poslodavac nema da isplati ni 121 din ne moze ni da posluje, to su mesecna primanja od 21.054 din BRUTTO, to nije dovoljno ni covek da se nahrani. Kada neko ko radi puno radno vreme od 8 sati dnevno ne moze da zaradi ni za hleb, onda ne mora ni da radi nego treba da se zapita zasto je to tako i ko nas je doveo do toga. Ali to izgleda nikoga ne zanima, bitno je samo da se ne propusti ni minut nekog realitija ili turske serije.

Мрки

09.03.2016. 12:04

@Mara - Нетачно.А тај "јадни" послодавац који гура паре себи у џепове па "нема" да исплати 121 динар треба да иде на робију. Кад би их пет тако затворили, одузели им комплетну имовину и њом намирили дугове радника и поверилаца, сваки би плаћао све што треба као бела лала.Само код нас народ тражи да другоме смање плату као да ће његова због тога порасти.

babaroga

09.03.2016. 12:37

@Mara - Da je sindikat dobar izmislili bi ga Maks, Lenjin... A ne Kaponeov Dzimi

Šumadinac

09.03.2016. 11:36

Samo da odgovorim Mari ako poslodavac nema para za ove mizene plate predlažem da ga radnici pomognu, tj da im se smanji plata , a mogli bi i neki mesec da rade besplatno.

Dobrivoje

10.03.2016. 03:21

evo vam prilike braco radnici da na izborima kaznite glavnog krivca za svoj bedan polozaj u ovoj drzavi