RUKA Svetog Save, jedna od najvećih relikvija mileševske eparhije, mogla bi uskoro da bude preseljena iz riznice manastira Mileševe. Kao njeno buduće mesto čuvanja pominje se manastir Svete Trojice kod Pljevalja u Crnoj Gori.

Prenos dela moštiju prvog srpskog svetitelja u pljevaljski manastir zatražila je peticijom od Eparhije mileševske grupa intelektualaca iz Pljevalja. Oni su se pozvali na činjenicu da je dragocena relikvija vekovima čuvana u manastiru Svete Trojice, odakle je, zajedno sa Savinim episkopskim žezlom, na brzu ruku i bez konsultacije sa vernicima 2009. preneo u Mileševu vladika Filaret. Ove svetinje našle su se u riznici obnovljenoj pred svečanost obeležavanja osam vekova zadužbine kralja Vladislava.

Da postoji inicijativa da se svetinje vrate u Pljevlja, ali i da još uvek nije doneta konačna odluka o budućem mestu njihovog pohranjivanja, za "Novosti", je potvrdio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji od Filaretove smene upravlja i mileševskom eparhijom.

- Tačno je da sam kao administrator mileševski dobio pismo sa potpisima 30 uglednih ljudi iz Pljevalja, koji su zatražili povratak relikvija u manastir Svete Trojice - objašnjava vladika Joanikije. - Njihova peticija nije bez osnova, jer su ove svetinje vekovima čuvane u ovom manastiru. Njihov predlog vredan je razmatranja, posle čega će biti doneta konačna odluka.

ČUDOTVORNO ŽEZLO

PORED leve ruke Svetog Save, koja je čudom spasena od spaljivanja njegovih moštiju na Vračaru 1594. godine, u mileševskoj Eparhiji se čuva i štap (žezal) ovog svetitelja, za koji se veruje da ima čudotvorna svojstva. Njega je, kao prvi arhiepiskop autokefalne Srpske crkve 1219. godine dobio na poklon u Jerusalimskoj patrijaršiji. Žezlo su kasnije ukrašavali monasi, pa je, pored kristalne jabuke na vrhu, štap optočen srebrom sa ugraviranim troparom svetitelju. Grupu relikvija zaokružuje deo originalnog sarkofaga u kome je počivalo Savino telo u manastiru Mileševa.

Vest o premeštanju ruke osnivača Srpske crkve izazvala je nemir među monaštvom, sveštenicima i vernicima mileševske eparhije. Priča o izmeštanju relikvija dobila je i neku vrstu političkog predznaka, jer se govori i o nameri Crkve da svetinje preseli na tlo druge države - Crne Gore.

Vladika Joanikije odbija ovakva tumačenja i ističe da je reč samo o volji vernika i poštovanju tradicije.

- Priče o navodnom ukidanju eparhije i nekakvim razlozima da se relikvije čuvaju u Crnoj Gori, a ne u Srbiji, neutemeljene su i potpuno netačne. Ruka Svetog Save vekovima je bila u Pljevljima i nema razloga da se ne razmotri da tako bude i ubuduće - navodi episkop budimljansko-nikšićki.