Traže ruku Svetog Save

R. Dr. - D. G.

04. 09. 2015. u 13:30

Траже руку Светог Саве
U Milešeu stiglo pismo sa potpisima 30 Pljevaljskih intelektualaca. Relikvija godinama čuvana u manastiru Svete Trojice u blizini Pljevalja

RUKA Svetog Save, jedna od najvećih relikvija mileševske eparhije, mogla bi uskoro da bude preseljena iz riznice manastira Mileševe. Kao njeno buduće mesto čuvanja pominje se manastir Svete Trojice kod Pljevalja u Crnoj Gori.

Prenos dela moštiju prvog srpskog svetitelja u pljevaljski manastir zatražila je peticijom od Eparhije mileševske grupa intelektualaca iz Pljevalja. Oni su se pozvali na činjenicu da je dragocena relikvija vekovima čuvana u manastiru Svete Trojice, odakle je, zajedno sa Savinim episkopskim žezlom, na brzu ruku i bez konsultacije sa vernicima 2009. preneo u Mileševu vladika Filaret. Ove svetinje našle su se u riznici obnovljenoj pred svečanost obeležavanja osam vekova zadužbine kralja Vladislava.

Da postoji inicijativa da se svetinje vrate u Pljevlja, ali i da još uvek nije doneta konačna odluka o budućem mestu njihovog pohranjivanja, za "Novosti", je potvrdio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji od Filaretove smene upravlja i mileševskom eparhijom.

- Tačno je da sam kao administrator mileševski dobio pismo sa potpisima 30 uglednih ljudi iz Pljevalja, koji su zatražili povratak relikvija u manastir Svete Trojice - objašnjava vladika Joanikije. - NJihova peticija nije bez osnova, jer su ove svetinje vekovima čuvane u ovom manastiru. NJihov predlog vredan je razmatranja, posle čega će biti doneta konačna odluka.

ČUDOTVORNO ŽEZLO

PORED leve ruke Svetog Save, koja je čudom spasena od spaljivanja njegovih moštiju na Vračaru 1594. godine, u mileševskoj Eparhiji se čuva i štap (žezal) ovog svetitelja, za koji se veruje da ima čudotvorna svojstva. NJega je, kao prvi arhiepiskop autokefalne Srpske crkve 1219. godine dobio na poklon u Jerusalimskoj patrijaršiji. Žezlo su kasnije ukrašavali monasi, pa je, pored kristalne jabuke na vrhu, štap optočen srebrom sa ugraviranim troparom svetitelju. Grupu relikvija zaokružuje deo originalnog sarkofaga u kome je počivalo Savino telo u manastiru Mileševa.

Vest o premeštanju ruke osnivača Srpske crkve izazvala je nemir među monaštvom, sveštenicima i vernicima mileševske eparhije. Priča o izmeštanju relikvija dobila je i neku vrstu političkog predznaka, jer se govori i o nameri Crkve da svetinje preseli na tlo druge države - Crne Gore.

Vladika Joanikije odbija ovakva tumačenja i ističe da je reč samo o volji vernika i poštovanju tradicije.

- Priče o navodnom ukidanju eparhije i nekakvim razlozima da se relikvije čuvaju u Crnoj Gori, a ne u Srbiji, neutemeljene su i potpuno netačne. Ruka Svetog Save vekovima je bila u Pljevljima i nema razloga da se ne razmotri da tako bude i ubuduće - navodi episkop budimljansko-nikšićki.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

е, за ово...

04.09.2015. 15:18

... бих могао неког и да одробијам. Не играјте се!

Za Beograd!!!

05.09.2015. 02:40

Da je po pravu Savino mesto bi trebalo da bude u njegovoj Zici (gde je ziveo i stolovao). Vladislav, po sili kraljevstva, prenosi Savine mosti u svoju zadudzbinu bez da znamo kakva je bila Savina volja povodom ovoga! Logicno je da se ostatak mostiju svetog Save (ruka) i zezal pohrane u katedralni hram Patrijarsije u Beogradu!!!

СЕНОВИЋ

02.05.2019. 10:43

@Za Beograd!!! - А зашто не у Дежеви, где је рођен.

Tomi

05.09.2015. 09:30

Nisam vernik, ali nisam ni jedini koji bez obzira na to vrlo poštuje Svetog Savu. Dakle, ima nas (Srba) dovoljno da zaštitimo svoje nasleđe; svim sredstvima, i bez obzira na cenu.

цврчак

05.09.2015. 13:28

Уз дужно поштовање Владики, али чињенице говоре другачије. По тој логици пошто је Свети Сава умро у бугарској, значи ли то да треба да вратимо Бугарима ако то затраже??? Свети Сава је Србин, не заборавимо то,зашто би његова рука била у Црној Гори? Не разумем, просветлите ме...

Крале Марко од Прилеп

06.09.2015. 11:59

Милов план за превођење српских светаца и владара у Милогорце. И то није ништа ново, то су радили Македонци, то раде и Албанци и Хрвати...