Kečevi stižu mejlom

I. MIĆEVIĆ

19. 02. 2015. u 15:39

Više od polovine osnovnih i srednjih škola ima elektronski dnevnik za obaveštavanje roditelja. U toku je priprema za uvođenje jedinstvenog informacionog sistema

Кечеви стижу мејлом

NEMA više jedinica u dnevniku za koje roditelji ne znaju! Đaci ne mogu da sakriju nijednu ocenu u školama koje su uvele elektronske dnevnike i SMS servise, putem kojih roditelji dobijaju obaveštenja o uspehu i izostancima.

Više od polovine škola ima neki oblik elektronskog dnevnika, a svaka peta, otprilike, može roditeljima da pošalje SMS koji će upozoriti na izostanke, loše vladanje i nove ocene u dnevniku. Provera ocena na sajtu je besplatna, a većina škola SMS informacije naplaćuje 20 dinara.

Elektronski dnevnik ima koliko pristalica, toliko i protivnika, podjednako argumenata "za" i "protiv". Kompanija koja je prva napravila softver za elektronski dnevnik i počela da ga uvodi u škole navodi da su iskustva uglavnom pozitivna.

- Naš softver prva je uvela OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Novog Sada još 2004, a danas ugovor sa nama ima 750 škola širom Srbije - kaže za "Novosti" Nebojša Jovanović, direktor "Medija netvorka". - Istraživanje koje smo sproveli u sto škola, naših korisnica, pokazalo je da se dolazak roditelja u školu nije smanjio, već povećao, da nema dramatičnih scena, već roditelji dolaze upoznati sa svim ocenama i izostancima.

On objašnjava da se 20 dinara naplaćuje SMS, ali roditelji ne moraju da imaju ni taj trošak ako elektronski dnevnik proveravaju putem sajta. Sve ostalo im je besplatno. On upozorava kako su se pojavili neki drugi servisi koji od roditelja naplaćuju korišćenje od 1.000 dinara na godišnjem, pa do 1.000 dinara na mesečnom nivou.

Sve je veći broj ovakvih softvera. Škole same biraju sa kim će sarađivati. Prema rečima Nenada Femića, autora jednog od softvera za elektronski dnevnik koji se koristi u školama u Novom Pazaru, Prijepolju, Kragujevcu i još nekim gradovima, ovom uslugom zadovoljni su i škole i roditelji.

- Škole plaćaju softver 44.000 dinara i to je jedini njihov trošak. Roditeljima smo u početku naplaćivali poruke, a više ni to ne radimo - objašnjava Femić.

Elektronski dnevnik bi narednog meseca trebalo da dobiju sve osnovne škole u beogradskoj opštine Stari grad. Prema rečima Zlatka Grušanovića, direktora OŠ "Vuk Karadžić", roditelji su veoma zainteresovani i nema otpora. Ceo projekat finansira opština Stari grad.

Da je ovakva modernizacija dobra za škole slaže se i Snežana Marković, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Ona objašnjava da je Ministarstvo prosvete počelo da prikuplja podatke o školama koje imaju softver, ali i da je u toku priprema za uvođenje jedinstvenog informacionog sistema.

- Tržište je zasada slobodno, a tek jedinstveni sistem na nivou cele države daće zaista dobre rezultate - smatra Markovićeva.

ALARM ZA BEŽANjE

- Poslednja verzija softvera omogućava da roditeljima na mejl stigne obaveštenje nakon svakog časa sa koga njihovo dete pobegne. Ova informacija šalje se automatski. Nije potreban zahtev roditelja. Oni tako na vreme mogu da reaguju i razgovaraju sa detetom i razrednim starešinom - kaže Nebojša Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

Jovanka

19.02.2015. 15:50

Da li stize i plan i raspored dopunskih i dodatnih casova na kojima ce se raditi na usmeravanju deteta kako da nauci bolje? Ili saljete br. telefona privatnog profesora? Da li i nastavnici dobijaju opomene kada prosek ocena djaka kojima predaju padne ispod 3? Prosek ocene ispod 3 je katastrofalan za predmetnog profesora. Jer to znaci da nije dobro predavao. Da li postoji i elektronski uvid u rad prosvetnih radnika? Komentari,pohvale kritike, sugestije, primedbe?

Pedagog iz inostranstva

19.02.2015. 19:30

@Jovanka - Jovanka preteruješ sa tim, donekle si u pravu da nastavnik treba da se zalaze da svi dobiju prolaznu ocenu ali tu mora da postoji interes deteta i roditelja i nastavnik treba da ucini sve da dođe do prolaznosti ali ne i da odgovara kao kriminalac ili los radnik. Tu je i odgovornost škole i opstine jer ekonomija igra veliku ulogu.

Pravi programer

19.02.2015. 16:07

Poslednja verzija omogucuje automatsko slanje na e-mejl. Sto se mene tice kasnite jedno 5 godina sa tim, a jos niste ni poceli da radite sa automatskim slanjem SMS poruke o izostajanju. Da li ste razmisljali ko ce po sluzbenoj duznosti da bude zaduzen za pravovremeni unos izostanaka i ocena. E to je najveci problem u celoj prici.

djordje petrovic

19.02.2015. 16:31

Vise nadzora samo stvara vise problema. Recimo problem koji ja vidim je nestajanja grize savesti kod dece sto su pobegla, sto kriju ocene. Sama igra koja podrazumeva da `nece biti odmah` uhvaceni je jedna psiholoska barijera koja odvaja svest o dobrom od loseg ponasanja i koja postoji cak i da je dete najgore u tom smislu. KAd sve postane kontrolisano, prekrsaj vise nije manevar odlaganja, vec postaje svesna odluka prkosenja sistemu. Sutra taj ucenik moze reci doneo sam odluku da ubijem.

Paranoid

19.02.2015. 17:05

ja ne bih želio da na ovakav način špijuniram svoje dijete. bez razgovora sa razrednim starješinom, i kompletnog uvida u problem, ovaj sistem neće donijeti ništa dobro. samo jos jedan način da roditelji smanje sebi obaveze prema djeci...

Zapad

19.02.2015. 19:26

neznam da li je nekome palo na pamet da ocene i dnevnici kakvi su danas i način ocenivja pripada istoriji i to je sistem star 100 godina. U jeku interneta digitalizacije i demokratije nema nikakvog opravdanja za postojanje dnevnika ni digitalnih a kamoli papirnatih kao i nacinom ocenjivanja odnosno završavanja skolske godine. Treba samo da se uputite u neke naprednije zemlje i vidite kako se radi pa možda dobijete i neke ideje, ovako je balkan na dnu lestvice!

Јединичар

19.02.2015. 21:24

Преусмериш ДОМЕН школе на Новости кад хоће да се улогују родитељи и нека читају Новости, боље то. Ако буду добри даћу им на ФЕЈС. Ако и даље не буду добри и покушавали да седе ми за вратом, закључам скроз НЕТ, а ја ћу красти од комшије!. Рат није паметна опција!

djordje petrovic

19.02.2015. 23:40

@Јединичар - Podrzavam te jedinicaru potpuno, do god imas na umu da zivot nije hvatanje precica, vec hvatanje u kostac sa dogovornoscu. Ko ide precicama, mnogo od zivota propusta, jer se nece nauciti zahvalnoscu trudoljubivosti svoje.

deki

20.02.2015. 07:35

Kad je dete dobro i roditelj obrazovan ,ne treba im nikakav elektronski dnevnik.Problem je gospodo u srpskoj porodici a ne u tome da li ce neko proveriti keceve ili ne.70% roditelja nikad nije culo za mail a cena SMS im je preskupa.Poradite na cuvanju i vracanju poverenja u srpskoj porodici.

oldlala

20.02.2015. 09:47

Reforma stkolstva je potrebna i to celokupna,od osnovne skole do fakuteta:Vrsta dnevnika je nebitna.

Maca pedagog

20.02.2015. 13:14

Uvela bih kamere u učionice tako da roditelji mogu da uživo, preko interneta, prate ponašanje dece u učionicama.

Урбани Опанак

20.02.2015. 14:37

@Maca pedagog - @Maca pedagog Никако камере!!!, Деца требају имати и своју приватност!, а наставни кадар је ту да преузме свој део плаћеног васпитања деце. Друго деца која слабије уче могу бити јавно извргнута шиканирању и исмејавању што је у супротности са етичким кодексима, такође треба имати у виду да неки родитељи не желе да деле са другим родитељима јавно кад је чије дете добило јединицу и из ког разлога. У учијоницама камере НИКАКО, напољу у дворишту ДА.

Markovoc Zoran

20.02.2015. 14:23

sta sve necete izmisliti??...koja li je tajkunska firma uvoznik tih dnevnika???...

Informatičar roditelj dva osnovca

21.02.2015. 09:51

prava stvar bi bila da ministarstvo prosvete napravi ili kupi softver i postavi i administrira za sve osnovne i srednje škole u Srbiji, normalno dodeljujući prava da škole same administriraju svoje poddomene. na taj način ministarstvo će jednom kupiti softver i postati vlasnik istog a na ovaj način švaka škola mora da ga kupi, postavi na internet i održava. Škola moje dece nije zainteresovana za to i ratujem sa njima oko uvođenja softvera.

Babujka

21.02.2015. 17:29

Ma plata u prosveti bedna i jos cu i tim da se bavim. Nek roditelji povedu racuna o svojoj " vaspitanoj " decici