Dan borca: Stari se ponose, ostali ne haju

Bojana CARANOVIĆ

04. 07. 2014. u 12:10

Дан борца: Стари се поносе, остали не хају
Na današnji dan bi se u SFRJ slavio Dan borca - danas se 4. jula 1941. sećaju samo boračka udruženja. Partizani se pitaju zašto se stidimo prošlosti, a deo javnosti smatra da ovi datumi ne zavređuju toliko pažnje

DANAS bi u SFR Jugoslaviji bio praznik. Neradan dan na „saveznom nivou“. Dan borca. Ali, raspadom Jugoslavije otišli su u zaborav i NOB, NOR, partizani, komunizam, pioniri, Tito, heroji, mnoga imena, datumi i praznici. Čitava jedna tradicija. Nekada praznovani Dan borca i Dan ustanka u Srbiji i ostalim republikama, danas još pamte i beleže jedino udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. Skromno i neprimetno.

Mnogo je sociologa i istoričara koji smatraju da datumi vezani za komunističku istoriju i ne zavređuju više pažnje ni pijeteta. Drugi, uglavnom borci, članovi boračkih udruženja i njihove porodice, tvrde da je sramno zaboraviti i potceniti datume koji predstavljaju početak antifašističke borbe.

Bez traga od nekadašnje pompe, akademijom, uz nekoliko gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, beogradski odbor Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, obeležiće danas Dan borca. Datum koji je decenijama svetkovan kao „praznik ustanka naroda Jugoslavije“. Obeležavana je godišnjica sednice Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka.

- Dan borca bio je praznik koji se obeležavao u SFRJ, svakog 4. jula - kažu u Vladinom Odboru za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije. - Proglašen je za državni praznik 1956. godine. Prestao je da se obeležava raspadom SFRJ. U Srbiji je ukinut 2001. godine. Svake godine se, međutim, nezvanično proslavlja u organizaciji SUBNOR. Dan ustanka naroda Srbije - bio je državni praznik u Socijalističkoj Republici Srbiji i Republici Srbiji. Obeležavao se svakog 7. jula u Beloj Crkvi kod Krupnja kao državni praznik, sve do 2001. godine. I posle 2001. godine se nezvanično obeležavao u organizaciji SUBNOR Srbije.

CRNA GORA Ustanički 13. jul, kojim su se decenijama kitili i dičili Crnogorci, ostao je u sećanju samo sedih glava koje su stasavale uz partizanske pobede i praznike. Otkako je Crna Gora na referendumu 21. maja 2006. godine, obnovila svoju državnost i nezavisnost, 13. jul se obeležava kao Dan državnosti, dok je 21. maj postao praznik crnogorske nezavisnosti. Dan državnosti se obeležava u znak sećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. kada je narod Crne Gore podigao ustanak protiv fašizma. (V. K.)

Ovi datumi postali su standardni, radni, baš kao i svaki drugi. A, ova mesta u kalendaru, tek brojke u istorijskim čitankama. Nepravedno i nedopustivo, smatraju preživeli heroji i članovi SUBNOR. Odlukom vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, od prošle godine ponovo počinje da se obeležava ceremonijom polaganja venaca, zvaničnim obraćanjima kao i prigodnim umetničkim programom.

- Sramno je da se početak borbe protiv fašizma jednostrano gleda samo kao „komunjarska revolucija“ - kaže dr Miroljub Vasić, naučni savetnik i član Predsedništva SUBNOR. - Nema veze, istorija je tu da pamti, a to što smo mi takav narod, spreman da zaboravi sve, to je naš usud i sram. Umesto nepoštovanja sopstvene istorije i takve borbe, koja je okupila sve - i vrh, moćnike i najsiromašnije i nepismene, trebalo bi da se ponosimo i dičimo. Šta bi drugi narodi dali da imaju takve datume da se njima diče. Nema razloga da se stidimo revolucionarne prošlosti.

Osim 4. jula, 7. jula, Srbija više zvanično ne beleži ni 29. novembar, Dan avnojevske Jugoslavije, ni 25. maj, Dan mladosti. Poslednja srpska heroina narodnooslobodilačkog rata Dana Milosavljević (93) smatra da je država zaboravila i borce i NOR.

- Nije taj zaborav, taj državni čin samo sramota, to je i totalno neznanje i potcenjivanje sopstvene istorije - kaže ova starica, jedna među nekoliko živih heroja ovog rata. - Svi mi koji smo ušli u rat, u zemlji toliko nespremnoj za borbu, želeli smo bolju budućnost. Jedino je tolika masa ljudi i mogla da ostvari takve rezultate i pokori veliku fašističku silu.

Kako kaže, nije to bila samo oslobodilačka borba od fašizma, već i emancipatorska borba za napredniji društveni sistem.

- Smeta mi licemerje države, koja tobože podržava naše obeležavanje 7. jula, jer smatram da nije smeo taj datum da bude ukinut kao državni - kaže Milosavljevićeva. - Kako je neko mogao da zaboravi sve one koji su dali život za slobodu svog naroda i za stvaranje civilizacijski naprednijeg državnog uređenja.

Profesor dr Milan Brdar iz Instituta za društvene nauke, sa druge strane, drugačije tumači iste događaje. Smatra da je nedopustivo ovim datumima i pridavati značaj kao što je do sada bio slučaj, ne osvrćući se na istorijske činjenice.

- Istorijske činjenice kažu da ustanak 7. jula nije bio ustanak za oslobođenje naroda, već komunistički ustanak za odbranu SSSR i Staljina - kaže prof. Brdar. - To je bila dužnost komunista po tadašnjoj direktivi Kominterne. S druge strane, pucanje Žikice Jovanovića Španca na dva žandarma, nikako ne može da bude herojski čin, već gest omladinca ostrašćenog komunizmom koji ubija dva sunarodnika, a ne pripadnike Vermahta.

Kako prof Brdar kaže, ustanak je dizao narod po Hercegovini i krajevima gde su harale ustaše, a to je potiskivano u zaborav, jer se događalo tokom maja 1941. godine, kada komunisti nisu ni mogli da budu učesnici zbog vladajućeg sporazuma Hitler - Staljin.

- Sramno je da se to ni dan-danas medijski ne spominje - kaže naš sagovornik. - Dakle, Tito je dizao ustanak, prvo, radi odbrane SSSR, drugo, radi otimanja vlasti lenjinističkom logikom „noža u leđa državi“, a tek na trećem mestu i to pred kraj rata, radi oslobođenja zemlje, što bez Rusa ne bi uspelo. Brojni, i dalje živi borci, međutim, koji su iskreno i poštena srca ušli u oslobodilačku borbu, ne mogu da gledaju na te događaje nepristrasno i bez emocija. Učesnici istorije nikad nisu pouzdani svedoci. Nama je potrebna otrežnjujuća istina, a ne oživljavanje „lepih“ uspomena. Sve datume Drugog svetskog rata treba pominjati, ali svaki put sa više istine i manje propagande. U tom pogledu nismo napredovali.

MAKEDONIJA U rukovodstvu asocijacije vetarana antifašističke borbe Drugog svetskog rata u Makedoniji kažu da su zabrinuti zbog odnosa vlasti u Skoplju prema značajnim istorijskim datumima NOR-a, kada je stvorena današnja suverena makedonska država. Kako tvrde borci NOR-a, nema ni nagoveštaja organizacije ovogodišnjeg obeležavanja 70-godišnjeg jubileja od održavanja Prvog zasedanja ASNOM-a 2. avgusta 1944. kada su udareni temelji današnje samostalne države. (M.S.)

Dani borca i ustanka ni u bivšim jugoslovenskim republikama odavno nisu državni praznici. U Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji obeležavaju ih samo boračka udruženja, ili državni Odbori za negovanje tradicije.


SAMO SPOMENICI

Dan ustanka, 7. jula, SUBNOR će obeležiti polaganjem venaca na spomenike Žikici Jovanoviću Špancu i komandantu Stevanu Stjepanu Filipoviću, i programom u Beloj Crkvi.

Žikica Jovanović Španac je u Beloj Crkvi 7. jula 1941. godine ispalio prvu komunističku ustaničku pušku, ubivši dva žandara. Prema rečima Zdravka Rankovića, novinara i publiciste iz Valjeva, kao učesnik Španskog građanskog rata i antifašista, tog 7. jula 1941. godine pucnjima je iskazao ideale za koje je, naposletku, poginuo. Kasarna, ulica i osnovna škola u Valjevu, koje su nosile njegovo ime prekrštene su devedesetih godina prošlog veka. Spomenik Žikici u centru Valjeva otvoren je septembra 1986. godine.

Poznata fotografija vešanja Stevana Stjepana Filipovića, komandanta Pocerskog partizanskog bataljona, našla je počasno mesto u zdanju UN u Njujorku, kao jedan od upečatljivih simbola otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu. (B. P.)

REPUBLIKA SRPSKA: DUH ŽIVI

Za razliku od Federacije BiH, već godinama Republika Srpska zajedno sa SUBNOR daje veći značaj dešavanjima u Drugom svetskom ratu i obeležavanja važnih istorijskih datuma. Vlada RS je utvrdila desetak datuma iz Drugog svetskog rata koji su okarakterisani kao bitni i ušli su u program Vlade. Na području BiH tako još uvek živi duh narodnooslobodilačke borbe svih naroda i narodnosti Jugoslavije iz Drugog svetskog rata. Najznačajnije manifestacije koje i privlače najviše naroda i bivših boraca i učesnika NOB su godišnjice bitaka na Sutjesci, Kozari i Neretvi. U BiH se obeležavaju i oba zasedanja AVNOJ, kao i čuveni Igmanski marš, proboj logora smrti u Jasenovcu, a kruna svega je obeležavanje Dana borbe protiv fašizma 9. maja. (S. M.)

HRVATSKA

Dan borca Slovenija i Hrvatska prestali su da obeležavaju još 1991. godine, a u te dve države sećanje na narodnooslobodilačku borbu veže se samo uz obeležavanje Dana antifašističke borbe. Ali, u Hrvatskoj ni o tom prazniku ne vlada usaglašen stav, tako da je zvanično obeležavanje 22. juna, dok je „stari“ datum 27. jula „pripisan“ Srbima u Hrvatskoj. Tako se 22. juna obeležava godišnjica osnivanja prvog partizanskog pokreta, koji je formiran u šumi Brezovica kraj Siska. Hrvati kažu da je to prva naoružana antifašistička jedinica u okupiranoj Evropi i na taj se datum svake godine okupi hrvatski politički vrh. Istovremeno, na obeležavanje 27. jula u mestu Srb, gde se obeležava Dan ustanka naroda Like i Korduna, osim bivšeg predsednika Stipe Mesića dođe malo ko od aktuelnih političara. (J. K.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)

ercov

04.07.2014. 12:37

Prof.Dr.Milan Brdar je samo u par recenica na najlepsi nacin opisao i dokazao prljavu i za srpski narod pogubnu politiku Titovih i Staljinovih komunista na teritorije prve Jugoslavije.Nakon njegovih reci bilo bi rzno i sramotno bilo sta pridodati !

Nenad

04.07.2014. 12:57

To je sve deo istorije, a mi je se ocigledno stidimo. Sramota!!! Tu komunisticku vlast i Tita je podrzavao narod, isto kao sto je podrzavao i kralja. Profesore, jel to znaci da komunisti treba da se odreknu nasledja iz I sv. rata? Moj pradeda je prosao solunski front, a njegov sin bio partizan, i sad jednog treba da volim, a drugog ne? To su gluposti. Ali je najbitnije da je vlast dozvolila polupismenom Radosu Bajicu da u udarnom terminu svojom serijom truje mlade mozgove u Srbiji i menja istori

Vojvoda Micko Krstic

04.07.2014. 13:08

Problem je to sto su oni isli u pogresnu vojsku, imali pogresnog vodju i borili se protv Srpskog naroda.

зокс

04.07.2014. 13:50

@Vojvoda Micko Krstic - Коме ни данас није јасно шта су комунисти урадили Србима никада му то неће бити јасно,па макар живео 16 живота!Слепи поред очију,глуви поред ушију!Не кажу узалуду лаж је слатка,а истина горка!

Joca (bez zanimanja)

04.07.2014. 14:11

@Vojvoda Micko Krstic - Izvini,kad ćeš na godišnji odmor?Čisto da bih mogao ostaviti komentar a da me neko poput tebe ne zaskače.

baunti

04.07.2014. 22:01

@Vojvoda Micko Krstic - zoks i Vojvoda - Moji dedovi su bili u partizanima, sto ne znaci da su bili manje Srbi, cak naprotiv. Nazalost, i njihovu i nasu, kasnije su mnogi losi ljudi okrenuli pravu partizansku i komunisticku ideologiju u nesto nakaradno, i to je to. I moji dedovi nisu pricali lose o svim cetnicima i znali su da su postojale 4 frakcije cetnika koje su se potpuno drugacije ponasale u ratu. Oni su uvijek pricali da je to bio gradjanski rat istovremeno i sa okupacijom, i to je susta istina.

Lido

04.07.2014. 13:10

Ma mi Srbi smo kratkog pamcenja, pa se ni ovim znamenitim datumima iz bliske proslosti ne pise dobro, ako tih datuma uopste ima.Prica mi je ortak iz Beograd da klinci daleko vise znaju o Sulejmanu Velicanstvenom nego Karadjordju. Za prvoga znaju ko je, za drugoga nikad culi.

mladjar

04.07.2014. 13:58

@Lido - Dobro kazes, ako ih uopste ima. Mozda dan kad je predat Milosevic Hagu, i onaj drugi kad je Mladic liferovan.Pa jedino se tada Tadija onako vazno (kao tele kad piiiski) obratio naciji.

generacija 1969

04.07.2014. 13:28

Nisu pali u zaborav dok je nas koji smo ziveli u Jugi!Zivela Sfrj i svi njeni narodi i norodnosti !Smrt fasizmu i svim nacionalistima !

Aleksandar69

04.07.2014. 13:54

@generacija 1969 - Apsolutno se slažem sa tvojom utopijom.Upravo i Zika moj dobri prijatel i brale klima glavom.Valjda hoće reći,URA!

T I T O

04.07.2014. 13:33

odavno nisam nikom čestitao ovaj praznik, pa evo prilike, ko hoće nek prihvati ko neće ne mora

зокс

04.07.2014. 13:53

Само нека се питају зашто комуњаре нису дозвољавале да се чује и друга страна,ако су били у праву нису се имали чега плашити па забрањивати све оно што се имало народу рећи!Сама чињеница да су забрањивали све са "друге стране"говори да нису били у праву !

mladjenuska

04.07.2014. 14:22

Mene ne cudi sto se sramimo antifasisticke proslosti kad se setim da smo bili prva Juden Frey zemlja u Evropi. U antifasisticki blok smo se na silu i prevarom ugurali (27. marta 1941.)Dobro je rekao JK "oni imaju svog kralja, svoj SANU, boli njih uvo za antifasizam ili za bilo sta drugo"

Joca (bez zanimanja)

04.07.2014. 15:46

@mladjenuska - Malo si se zeznuo za Juden Fraj.Prva zemlja koja se "otarasila" jevreja ekspresno je današnja Litvanija,za rekordnih 14 dana.A koti je taj JK?Mi imamo Kralja,antifašizam,četnike i partizane. A vi Pavelića,NDH,Severinu...

dragutin karlovacki

04.07.2014. 16:24

Nije da ne haju nego necemo da slavimo lazne datume ! Kao prvo nisu komunisti digli nikakav ustanak, (Jeste onaj bandit Zikica ) pucao na srpskog zandara ali to nije ustanak. Ustanak je poceo 5-7 maja kod Sanskog Mosta- selo Kijevo BIH, bosnska krajina kad su seljani nekoliko sela morali ustasama (muslimanima i Hrvatima ) da se suprotstave jer su im za djurdjevdan upadali u kuce i pljackali ih. Ustase su pozvale Nemce i ovi su dosli i zajedno napali ustanike... Partizanska istorija je laz !

Prvoborac

04.07.2014. 18:07

@dragutin karlovacki - Ma ti si živi ustanik protivu nepravde i zuluma.Mora da si genaracija starca Foče ili tu negde.A što proteraste Švabe tako brzo,bez tužbei osude.Biće zbog vinograda,njiva,kuća,fabrika...Da sad ćeš reći kako niste imalo problema sa komšijama.A ko je imao?Srbi sa Kozare!Bandit je onaj ko kaže za drugog da je taj..ne pravi se pametnjaković a pojma ne maš.Ako ti izadje komentAR NE ZNAČI DA SI U PRAVU.

dragutin karlovacki

05.07.2014. 08:21

@dragutin karlovacki - "prvoborac" mnogo te zacnulo sto sam pomenuo da je ustanak izbio tako sto smo se suprotstavili ustasama. Ciji si ti prvoborac bio ? Do 1944 ustaski a kad si video da je sve propalo presao u partizane ?

БГД - 011

04.07.2014. 22:42

Па не каже без разлога (пра)стара народна мудрост: "чега се паметан стиди тиме се лудак поноси"...

Sydneysider

05.07.2014. 09:30

Zamisli, sramimo se nase antifasisticke proslosti, i preziremo je.Da to rade samo oni koji pripadaju Obrazu, Dverima zverima i slicnim oberstunfirerima, nego bogami po postovima i minusima vec se moze reci da je misljenje shire javnosti.Opet ce nas Hrvati preveslati zedne preko vode zbog nase gluposti. Vec vidim da cemo dobiti neku hoklicu u cosku u EU na temu, iako smo pretrpeli neuporedivo najvise zrtava. Steta. Bice velike smejurije....

gogsy

05.07.2014. 14:33

@Sydneysider - Ortak, koje antifasticke proslosti? Komunisticke? Ove koja je falsifikovana u kuhinji jednog Kardelja i ostalih polupismenih politickih komesara? Neka hvala, to nije moja antifasisticka proslost. Saznanja i istinu o drugom svetskom ratu baziram iskljucivo na izvorima u zapadnoj literaturi. Ostavi nas bajki o Rexu, bici za ranjenike, uzickoj republici i ostalim glupostima koje ni pas sa maslom ne bi mogao da proguta

Sydneysider

06.07.2014. 10:14

@Sydneysider - Tito je bio genije ali ne toliki da bi obmanuo Istok, a narocito ne Zapad. Veci su oni mangupi nego mi Balkanci, u sta smo se uverili kad su nas puno puta 'stapom po sargarepi', ili ti po p. VS je imao uvek prisutnog i Maklina i Rusa da bi mogli da ih varamo. Mozda ima istine u Reksu koliko i u Markovom Sarcu ali zna se ko je pobedio i koga su Sveznici priznali, na zalost vas sake nacionalista. Sto se ne ugledate na kralja i njegovog strica Djordja koji su sportski cestitali pobedniku.

gogsy

06.07.2014. 12:44

@Sydneysider - Tito nije bio nikakav genije. Bio je polupismeni bravarski pomocnik a o njegovom bolesnom egu govori cinjenica da je sam sebe proglasio za marsala. Na vlast je dosao zato sto su tako velike sile htele a ne zato sto je bio mnogo sposoban. Drugo, u stabu djenerala Mihailovica do kraja su bili i pukovnik Mekdauel i general Armstrong i major Musulin i mnogi drugi. Trece, ne znam sta ti znaci "saka nacionalista"? To ostavi za nekog drugog. Sve u svemu, knjigu u sake i vidike prosiri.

Lido

07.07.2014. 09:30

@Sydneysider - gogsy, e bas zato sto su vojne delegacije bile u VS stabu oba pokreta, jos je jasnije zasto je NOB sa Titom proglasen za pokret otpora. Da izaslanici Savezika nisu bili prisutni kod cetnika, ond bi rekli da nisu imali pravu sliku.Kakav ti je to odgovor "zato sto su htreli da priznaju Tita" Da li je to objasnjenje iz tih tvojih kniga koje preporucujes. A zasto su hteli da priznaju Tita? Jel to pise u tim tvojim knjigama?

4c

05.07.2014. 09:51

Cime da se ponose?Dje im je drzava?Manite se ljudi komunista i cetnika ni jedni njesu donijeli dobro srpskom narodu.Budite samo Srbi,nista vise,ali ni nista manje.

gogsy

05.07.2014. 14:16

@4c - Zapravo komunisti i njihova partijska vojska nisu nista dobro doneli Srbiji. "Cetnici" su bili legalna vojna sila