Studenti u Srbiju upisuju fakultet da bi otišli u inostranstvo

Tanjug

09. 05. 2014. u 16:35

Студенти у Србију уписују факултет да би отишли у иностранство
Više od trećine ispitanika upis na studije vidi kao mogućnost za odlazak u inostranstvo gde žele da nastave školovanje ili da se zaposle
Istraživanje sajta Prijemni.infostud.com pokazalo je da nešto više od trećine ispitanika upis na studije vidi kao mogućnost za odlazak u inostranstvo gde žele da nastave školovanje ili da se zaposle, a ove godine najveće interesovanje vlada za studije medicine ili stomatologije.

Glavni kriterijumi prilikom izbora studija među maturantima su ljubav prema struci, mogućnost zapošljavanja i prilika za odlazak u inostranstvo radi daljeg školovanja ili pronalaska posla, polazalo je istraživanje na uzorku od 2.000 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je u poređenju sa rezultatima iz prethodnih godina, vidljivo niži procenat onih koji studije biraju isključivo na osnovu svojih interesovanja i šanse za pronalazak posla, dok poslednjih godina raste broj maturanata koji upis na studije vide kao odskočnu dasku za odlazak u inostranstvo.

Međutim, ima i maturanata koji su kao motive za upis na studije navodili želju da se odloži zapošljavanje i porodična očekivanja, saopštio je Infostud.

Najveće interesovanje među maturantima ove godine vlada za studije medicine ili stomatologije (oko sedam procenata), na drugom mestu je oblast informacionih tehnologija (koje planira da studira oko šest odsto budućih studenata), zatim su pođednako interesantni jezici, književnost i pravo (više od 5,5 odsto), pa potom studije ekonomije (oko pet odsto ispitanih). Upoređujući ove parametre sa rezultatima iz prethodnih godina, primećuje se da je u blagom padu interesovanje za studije iz oblasti ekonomije, političkih nauka, umetnosti i dizajna, turizma, biologije i ekologije, dok raste broj maturanata koji bi želeli da upišu IT ili elektrotehniku.

Inače, odluku o izboru studija oko dve trećine ispitanika donosi u višim razredima srednje škole. Manje od 20 odsto anketiranih je znalo šta će studirati u nižim razredima srednje škole, dok je svaki deseti ispitanik još u osnovnoj školi doneo odluku o izboru studija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Student

09.05.2014. 21:22

Ja zelim da odem u Rusiju ili Kinu, da tamo zivim,kao i vecina moje generacije, to su najbogatije zemlje na svetu...nikada ne bih otisao u propalu SAD ili EU da radim za bedne pare...

Milena Simic

11.05.2014. 12:01

Studenti u Srbiji upisuju fakultet .... a u svetu traze posao. Neki drugi dolaze u Srbiju da bi u Srbiji upisali fakultet ... itd;