VELIKA Britanija nekada je bila vodeća svetska sila, kolonijalna imperija „u kojoj sunce nikada ne zalazi“. Verovalo se da je prvu modernu supersilu u 16. veku stvorila moćna flota u čiju se čast pevalo „Britanija vlada morima“. Istina je drugačija. Za stvaranje i održavanje imperije jednako je bila zaslužna „tajna služba njenog veličanstva“. Ona je takođe vladala morem, ali informacijama. Ona ih je sakupljala, analizirala, procenjivala i koristila kao oružje često moćnije od pomorske armade.

- Zahvaljujući svojoj Tajnoj obaveštajnoj službi SIS, Velika Britanija je i posle raspada kolonijalne imperije ostala svetska sila koja ima moć da neupadljivo ali efikasno preusmerava tokove istorije. Tajna SIS je u vrhunskim kadrovima biranim iz britanskog intelektualnog krema, ali i u posebnom odnosu prema SIS. Britancima je čast i privilegija da rade za tajnu službu svoje zemlje, u kojoj važi pravilo da nema stalnih saveznika i neprijatelja. Samo su interesi Velike Britanije stalni - kaže mr Goran Nikolić, autor knjige „Tajne službe Velike Britanije“.

Na promociji prve knjige, koja detaljno prikazuje strukturu i metode SIS, vladala je nazapamćena gužva, a u šarolikoj publici bilo je i nekoliko pažljivih slušalaca u dobro skrojenim odelima koji nisu skidali tamne naočare.

Nikolić kaže da je interesovanje Srba za britansku tajnu službu obostrano, jer je za SIS Balkan na listi prioriteta.

- Srbija je u fokusu britanske tajne službe još od Prvog srpskog ustanka. SIS je ovde bio aktivno uključen, prema mnogim svedočanstvima, u važne događaje koji su odredili budućnost. Po britanskim izvorima, SIS je pripremio, organizovao i platio puč 27. marta 1941. godine. Preko agenture u Aleksandriji, zadužene za Balkan, kreirao je mišljenje saveznika o toku rata u Jugoslaviji i obezbedio podršku Josipu Brozu Titu. Devedesetih je aktivno učestvovao u rušenju Slobodana Miloševića, čijim je transportom u Hag rukovodio savetnik britanske ambasade Entoni Monkton, visokopozicionirani agent SIS - nabraja Nikolić.

Isti Monkton je bio savetnik Maragaret Tačer u vreme dok je bila premijer. U Beogradu je devedestih službovao i Džozef Bazbi, jedan od šest vodećih ljudi SIS, sa dobrim vezama u SPS, ali i sa finansijerima DS i rukovodiocima Biroa za komunikacije Vlade Srbije posle 2000. godine. Postoje i podaci da je oficir SIS bio i Pedi Ešdaun, visoki predstavnik u BiH, poznat po negativnom stavu prema Republici Srpskoj.

Tajna služba je u više navrata spasla Veliku Britaniju i pre organizovanja puča 27. marta 1941. u Beogradu, kojim je bombardere Trećeg rajha preusmerila od Engleske ka Srbiji. Malo je poznato da je SIS 1917. otkrio jednu nemačku poruku zbog koje su SAD ušle u Prvi svetski rat.

- U tom trenutku Rusija je istupila iz rata, a Velika Britanija je na svaki način želela da u sukob uvuče SAD, jedinu silu koja je imala dovoljno resursa da pomogne borbu protiv Nemačke. Baš tada SIS je presrela telegram nemačkog ministra spoljnih poslova Cimermana. On je svom ambasadoru u Meksiku pisao da Nemačka počinje totalni podmornički rat u kome će meta biti i američki brodovi, zbog čega će se SAD verovatno uključiti u svetski sukob. Cimerman je ambasadoru naložio da ubedi predsednika Meksika da napadne SAD i da posreduje kod cara Japana da napadne Ameriku s Pacifika - navodi Nikolić.

IGRA SENKI ZANIMLjIVO je da jedan britanski novinar Tim Maršal odmah po dolasku DOS na vlast objavljuje podatke o vezama SIS s liderima srspke opozicije i „Otpora“, koje je navodno finansirao i obučavao. Zahvaljujući Maršalu nova vlada je u knjizi „Igra senki“ ozbiljno kompromitovana, baš kao i SPS, u kome je prema istom izvoru SIS imao takođe dobro pozicinirane saradnike. Zanimljivo je da je novinar Maršal prethodno bio zaposlen u britanskoj ratnoj avijaciji RAF, a jedan je od retkih kojima je dozvoljen boravak u Srbiji tokom NATO bombardovanja - navodi Nikolić.

U presretnutom telegramu Cimerman obećava da će Nemačka, pošto pokori Evropu, pomoći ekonomski i vojno Meksiku i Japanu, da uzmu određene američke teritorije.

-Britanci su znali da u meksičkoj pošti postoji američki agent, koji je „slučajno“ došao u posed tog telegrama, koji je, opet slučajno dešifrovan, i kasnije, naravno slučajno, dat medijima. Američko javno mnjenje se ustalasalo i tražilo ulazak u rat. Britanci su imali agenta koji je bio lični prijatelj američkog predsednika i presudno uticao na raspored snaga SAD na evropskom ratištu. Ova operacija je jedan od najvećih uspeha britanske obaveštajno-bezbednosne zajednice i pravi primer metoda rada SIS - zaključuje Nikolić.


STVARAJU KRIZE I RUKOVODE NjIMA

MODERNA britanska tajna služba osnavane je 1908. ali njeno postojanje zvanično je priznao tek premijer Džon Mejdžor 1994. godine.

-Tek 1996. donet je prvi zakon koji je dao pravni okvir njenog rada. Sve do tada ona je radila izvan zakona i zvanično nije postojala, iako je o njoj napisano bezbroj knjiga, a kraljica je redovno išla na premijere filmova o Džejmsu Bondu, legendarnom špijunu u službi njenog veličanstva. To mnogo govori o samom SIS, koji radi u rukavicama i tradicionalno angažuje vrhunske kadrove koji stvaraju i rukovode krizama, a izvođači su s lokalnog nivoa - kaže mr Goran Nikolić.