Koliko je britanska tajna obaveštajna služba uticala na sudbinu Balkana

B. Subašić

19. 03. 2014. u 21:30

Pripremali, organizovali i platili puč 27. marta 1941. SIS učestvovao i u rušenju Miloševića

VELIKA Britanija nekada je bila vodeća svetska sila, kolonijalna imperija „u kojoj sunce nikada ne zalazi“. Verovalo se da je prvu modernu supersilu u 16. veku stvorila moćna flota u čiju se čast pevalo „Britanija vlada morima“. Istina je drugačija. Za stvaranje i održavanje imperije jednako je bila zaslužna „tajna služba njenog veličanstva“. Ona je takođe vladala morem, ali informacijama. Ona ih je sakupljala, analizirala, procenjivala i koristila kao oružje često moćnije od pomorske armade.

- Zahvaljujući svojoj Tajnoj obaveštajnoj službi SIS, Velika Britanija je i posle raspada kolonijalne imperije ostala svetska sila koja ima moć da neupadljivo ali efikasno preusmerava tokove istorije. Tajna SIS je u vrhunskim kadrovima biranim iz britanskog intelektualnog krema, ali i u posebnom odnosu prema SIS. Britancima je čast i privilegija da rade za tajnu službu svoje zemlje, u kojoj važi pravilo da nema stalnih saveznika i neprijatelja. Samo su interesi Velike Britanije stalni - kaže mr Goran Nikolić, autor knjige „Tajne službe Velike Britanije“.

Na promociji prve knjige, koja detaljno prikazuje strukturu i metode SIS, vladala je nazapamćena gužva, a u šarolikoj publici bilo je i nekoliko pažljivih slušalaca u dobro skrojenim odelima koji nisu skidali tamne naočare.

Nikolić kaže da je interesovanje Srba za britansku tajnu službu obostrano, jer je za SIS Balkan na listi prioriteta.

- Srbija je u fokusu britanske tajne službe još od Prvog srpskog ustanka. SIS je ovde bio aktivno uključen, prema mnogim svedočanstvima, u važne događaje koji su odredili budućnost. Po britanskim izvorima, SIS je pripremio, organizovao i platio puč 27. marta 1941. godine. Preko agenture u Aleksandriji, zadužene za Balkan, kreirao je mišljenje saveznika o toku rata u Jugoslaviji i obezbedio podršku Josipu Brozu Titu. Devedesetih je aktivno učestvovao u rušenju Slobodana Miloševića, čijim je transportom u Hag rukovodio savetnik britanske ambasade Entoni Monkton, visokopozicionirani agent SIS - nabraja Nikolić.

Isti Monkton je bio savetnik Maragaret Tačer u vreme dok je bila premijer. U Beogradu je devedestih službovao i DŽozef Bazbi, jedan od šest vodećih ljudi SIS, sa dobrim vezama u SPS, ali i sa finansijerima DS i rukovodiocima Biroa za komunikacije Vlade Srbije posle 2000. godine. Postoje i podaci da je oficir SIS bio i Pedi Ešdaun, visoki predstavnik u BiH, poznat po negativnom stavu prema Republici Srpskoj.

Tajna služba je u više navrata spasla Veliku Britaniju i pre organizovanja puča 27. marta 1941. u Beogradu, kojim je bombardere Trećeg rajha preusmerila od Engleske ka Srbiji. Malo je poznato da je SIS 1917. otkrio jednu nemačku poruku zbog koje su SAD ušle u Prvi svetski rat.

- U tom trenutku Rusija je istupila iz rata, a Velika Britanija je na svaki način želela da u sukob uvuče SAD, jedinu silu koja je imala dovoljno resursa da pomogne borbu protiv Nemačke. Baš tada SIS je presrela telegram nemačkog ministra spoljnih poslova Cimermana. On je svom ambasadoru u Meksiku pisao da Nemačka počinje totalni podmornički rat u kome će meta biti i američki brodovi, zbog čega će se SAD verovatno uključiti u svetski sukob. Cimerman je ambasadoru naložio da ubedi predsednika Meksika da napadne SAD i da posreduje kod cara Japana da napadne Ameriku s Pacifika - navodi Nikolić.

IGRA SENKI ZANIMLJIVO je da jedan britanski novinar Tim Maršal odmah po dolasku DOS na vlast objavljuje podatke o vezama SIS s liderima srspke opozicije i „Otpora“, koje je navodno finansirao i obučavao. Zahvaljujući Maršalu nova vlada je u knjizi „Igra senki“ ozbiljno kompromitovana, baš kao i SPS, u kome je prema istom izvoru SIS imao takođe dobro pozicinirane saradnike. Zanimljivo je da je novinar Maršal prethodno bio zaposlen u britanskoj ratnoj avijaciji RAF, a jedan je od retkih kojima je dozvoljen boravak u Srbiji tokom NATO bombardovanja - navodi Nikolić.

U presretnutom telegramu Cimerman obećava da će Nemačka, pošto pokori Evropu, pomoći ekonomski i vojno Meksiku i Japanu, da uzmu određene američke teritorije.

-Britanci su znali da u meksičkoj pošti postoji američki agent, koji je „slučajno“ došao u posed tog telegrama, koji je, opet slučajno dešifrovan, i kasnije, naravno slučajno, dat medijima. Američko javno mnjenje se ustalasalo i tražilo ulazak u rat. Britanci su imali agenta koji je bio lični prijatelj američkog predsednika i presudno uticao na raspored snaga SAD na evropskom ratištu. Ova operacija je jedan od najvećih uspeha britanske obaveštajno-bezbednosne zajednice i pravi primer metoda rada SIS - zaključuje Nikolić.


STVARAJU KRIZE I RUKOVODE NJIMA

MODERNA britanska tajna služba osnavane je 1908. ali njeno postojanje zvanično je priznao tek premijer DŽon Mejdžor 1994. godine.

-Tek 1996. donet je prvi zakon koji je dao pravni okvir njenog rada. Sve do tada ona je radila izvan zakona i zvanično nije postojala, iako je o njoj napisano bezbroj knjiga, a kraljica je redovno išla na premijere filmova o DŽejmsu Bondu, legendarnom špijunu u službi njenog veličanstva. To mnogo govori o samom SIS, koji radi u rukavicama i tradicionalno angažuje vrhunske kadrove koji stvaraju i rukovode krizama, a izvođači su s lokalnog nivoa - kaže mr Goran Nikolić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Snouden

19.03.2014. 21:41

gledaj mocne usrecitelje Srbije na bageru i oko njega... Apsolutno nista veliko u istoriji Balkana nije uradjeno bez upliva stranih obavjestajnih sluzbi. Balkanci su previse neinteligentni da sluzbe to ne bi iskoristile.

Саша

19.03.2014. 23:04

@Snouden - а ја сам цело време био убеђен да се " спонтано десио народ",ал замало....:P далеко од тога да је милошевић био добар,и он је играо своје игре са западом,што га је и коштало главе на крају,али ови који су га наследеили, да смо их тражили у редовима хрвата,абанаца,турака,аустро угара,бугара и свих оних који мрзе Србе и да као они толико раде против свог народа и државе Србије,сигуран са да их не би нашли ни у њиховим редовима !

Sima

20.03.2014. 01:14

@Snouden - Da Legija nije izdao onoga,koji ga je hlebom hranio,nikada žuti nebi stigli ni do Trga.

зокс

20.03.2014. 10:01

@Snouden - Сима,и још увек ми имамо прилику да се ослободимо ових како жутих тако и "напредних",само што нам нико није крив што смо кукавице!А ови то знају!

vlada

20.03.2014. 23:06

@Snouden - Tvoj komentar bi i mogao biti prihvatljiv /saša/, a čemu onda tugovanka za Koštunicom! Dogadjanja u Beogradu dvehiljadite, dogodila su se pre mesec dana u Kijevu! Sve je isto: sponzori,tehnologija /nešto brutalnija/ i rezultat!

Krle

19.03.2014. 21:52

Ja bi rekao i da je atentat u Sarajevu narucen od nekoga od tamo, da li sis ili neko drugi ko zna, ali puno toga upucuje na to. 5 metaka, profesionalac iz meksika, pistolji belgijske proizvodnje koji nisu zavedeni u fabrici, na kocu i rezultat rata ide u korist britancima

Srdj

19.03.2014. 23:50

@Krle - Slicno je i sa atentatom na kralja Aleksandra, iz 1903. Ovaj je spremao zaokret ka Rusima, ponuda kumstva je bila korak ka tome, pa je poginuo od navodno rusofonih zaverenika.

саво

19.03.2014. 21:54

МОНТОН је још задужен за БАЛКАН. ЈОШ је активан у БЕЧУ.

блабла

19.03.2014. 22:36

Насмеја ме реченица "radi u rukavicama i tradicionalno angažuje vrhunske kadrove koji stvaraju i rukovode krizama". Размишљај позитивно, нико ти ништа неће ако ти сам не желиш лоше себи. ))): Наравно, има и оних који су љубоморни, али тога увек има у сваком односу. ))):

Mile

20.03.2014. 04:19

Englezi su uticali na istoriju Srbiju i previse. Finansirali su martovski puc, ucestvovali u saveznickom bombardovanju, izdali Drazu, za njih radio i Tito i Pavelic, ucestvovali u bombardovanju 1999, imaju svoje ljude i na vlasti i u opoziciji, ogroman uticaj u nasoj pravoslavnoj crkvi jos od 2. svetskog rata...

Semtex

20.03.2014. 06:47

Britanci su najpodliji narod u Evropi,majstori spletkarenja i lova u mutnom a kukavice u ravnopravnoj borbi.Odgovorni su za vecinu loseg sto nam se u proteklom veku desavalo.Sa Nemcima je covek uvek bio siguran sta misle i sta spremaju dok kod Britanaca to nije slucaj.Podlost je nacin sprovodjenja njihove politike i takvima nikada ledja ne treba okretati.

kozhedub

20.03.2014. 07:22

Ooooooooo pa najzad Srbi shvatili ko im je veliki "saveznik" i "iskreni prijatelj".

Dojčilo

20.03.2014. 07:43

Pa dobro hoće li se izjasniti neko od lidera DOS ili neće??? Znači li ćutanje i odobravanje???

Sacha

20.03.2014. 08:21

Kod nas u raznoraznim sluzbama imaju slican moto: Nema stalnh saveznika i neprijatelja, samo je interes licnog dzepa stalan.

zoranm

20.03.2014. 08:43

Još nisu skinuli rukavice i tek nam predstoje velika događanja od strane" belih rukavica".A najveći cinizam je što sada "menjaju istoriju" i za sve okrivljuju Srbe i Srbiju.Dali je i to interes njenog kravljevstva.Bili smo uvek na njihovoj strani i treba preispitati dali dalje biti sa njima.

Petar

20.03.2014. 09:53

Gospodo nismo ni svesni koliko nemamo uticaj na desavanja u nasoj zemlji od balkanskih ratova.Sve kontrolisu ,svaku vladu, politicara koji donosi bitne odluke sto se vec dokazalo milion puta. Jednostavni mi smo porobljen narod i zemlja i sto pre to prihvatimo bice nam lakse da shvatimo neke stvari i dogadjaje. Bojim se da nam je zemlja vec razbijena i podeljena kao i da joj je trasiran put kojim ce ici sledecih 100 godina.

Lavrentij

20.03.2014. 10:15

,,VELIKA Britanija nekada je bila vodeća svetska sila''.(citat) Ona to zasigurno nikada nije prestala biti! Bez obzira na gubitak određenih teritorija i slabljenje obaveza unutar Komonvelta(Kanađani i Australijanci više nisu obavezni da učestvuju u kampanjama van matičnih država), ,,Intelidžent servis'' i dalje vedri i oblači na polju geopolitičkih potresa. Lord Oven je bio jedan od glavnih faktora u ,,smirivanju'' rata u Bosni i stvaranju Dejtonskog sporazuma. Uticaj pojedinačno najsnažniji.

Englez

20.03.2014. 13:21

@Lavrentij - A pre njega je bio Lord Karington. Vrlo malo ljudi zna da je Karington postavljen za predsedavajuceg Bildeberg grupe u leto 1991 godine a onda je postao i glavni pregovarac za ex YU, Zanimljivo? :)

dule

20.03.2014. 14:35

Sta se desilo covecanstvu 1945, shvatice narodi za najvise desetak godina, ali tada ce biti prekasno. A kasno je bilo i te 45.

Dragoljub

20.03.2014. 17:58

A koliko Srba bi radilo za našu obaveštajnu službu? Lično, teška posla, jer sumnjam da bi bilo u interesu naše države. Koliko su sve naše službe(pogotovo UDBA) Srba zavile u crno, a koliko su spasile. Ne sačuvaše nijednu Jugoslaviju, ni SCG, a ni od Srbije nije mnogo ostalo. Blago Englezima kad imaju ovakvu službu, njih niko ne gleda s podozrenjem kad kažu da su za nju radili, kod nas bi te odmah gledali kao pandurčinu.

dule

28.11.2017. 11:55

Engleske obavjestajce ne postavlja vlada,sto je slucaj u Srbiji, nego kruna, tako da je i vlada pod kontrolom sluzbe.U Srbiji je vlada pod kontrolom sluzbe ali strane sluzbe Engleske,jer Engleska sluzba u Srbiji postavlja i vladu kao i Srbsku tajnu sluznu.Kome moze nasa sluzba da sluzi ako je sama Srbska vlada u sluzbi Engleske tajne sluzbe.Trebalo bi imati neko nad vladino tijelo nesto kao kolo Srbskih mudraca koje bi bilo iznad vlade i koje bi kontrolisalo Srbske tajne sluzbe.